Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
18:30
J. A. - Vesti A

Čovek koga je cenio ceo svet

Dr Dušan Bataković, istoričar i diplomata, bivši ambasador i direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, iznenada je 27. juna preminuo u svom stanu u Beogradu.

A. Čukić
Voleo otadžbinu i svoj narod: Dušan Bataković

Ugledni istoričar imao je šezdeset godina kada nas je napustio, ali su njegovo delo i društveno-diplomatska angažovanost poslednje tri decenije ostavili dubok trag u javnom životu Srbije i srpskog naroda u celini.

Dušan Bataković bio je jedan od onih retkih intelektualaca koji je mogao da svojom erudicijom i patriotizmom spoji dve, vazda zavađene, Srbije. Bio je intelektualac i gospodin u onom najplemenitijem smislu te reči, s poštovanjem se odnosio prema sagovornicima i onda kada se ideološki sa njima duboko razilazio.

Njegovim odlaskom javna reč u Srbiji izgubila je jednog od najboljih zagovornika racionalnog promišljanja državne i nacionalne politike i istovremeno neizmerne ljubavi i požrtvovanja za otadžbinu i narod kojem pripada.

"Vesti" imaju poseban sentiment prema Dušanu Batakoviću. Uvek nam je izlazio u susret. Na svaku našu molbu za izjavu, intervju, mudru reč, toliko potrebnu u svetu koja slavi prosečnost, nalazio je vremena. I kada je u tri mandata uplovio u diplomatske vode, prvo kao ambasador u Grčkoj, zatim u Kanadi i na kraju u Francuskoj, nije se izgovarao na obavezu da traži dozvolu nadležnog ministarstva. Imao je i poseban odnos prema dijaspori, njenom značaju u vraćanju Srbije među uređene, demokratske i poštovane evropske države.

I njegov privatni život govori nam o čoveku visokih moralnih nazora i požrtvovanosti. Kada je 2000. njegova voljena supruga Milica iznenada, u 38. godini, preminula, on se u potpunosti posvetio podizanju i vaspitavanju njihove dece Olge i Marka.

I u momentu kada je napuštao ovaj svet, sin Marko je bio pored njega. U iščekivanju da dođu kola hitne pomoći, pokušao je da ga reanimira, ali Dušanovo srce nije izdržalo.

O identitetu

- Srpski identitet je bio sasvim stabilan do stvaranja Jugoslavije. Tek tada je poljuljan, počeo da se razvodnjava u jugoslovenstvu, jer se Srbi po navici identifikuju sa državom i brane je do poslednjeg daha. Umesto dalje nacionalne integracije, koja je pojačana kod Slovenaca i posebno Hrvata, kod Srba je uz jugoslovenstvo relativizovano sve što je srpsko i favorizovan, posebno u komunizmu, regionalni i versko-regionalni umesto nacionalnog identiteta: stvarane su nove nacije iz srpskog etničkog korpusa, brisano i preimenovano nasleđe, zaboravljeni sunarodnici u susednim državama, proganjani od Albanije do Rumunije, Bugarske i Mađarske... Srpski identitet nije slučajno često jači u dijaspori nego u matici jer u dijaspori nema ideoloških prepreka i predrasuda.

Nadajmo se da će bar njegova i naša deca za svojih života dočekati Srbiju kakvu je promišljao i kakvoj je težio veliki gospodin, erudita i patriota Dušan Bataković.

Iz poslednjeg intervjua za "Vesti", koji je septembra prošle godine dao našoj novinarki i njegovoj porodičnoj prijateljici Radi Lončar, citiramo vam neka nacionalno-politička promišljanja istoričara i diplomate Dušana Bataković

O tezi da dobijamo ratove, a gubimo u miru

- Nije tačna teza da Srbi dobijaju ratove, a gube u miru: rekao bih da su Srbi kao narod izgubili Drugi svetski rat, jer je Srbiji kao matici bila slomljena kičma, omladina poslata na klanicu Sremskog fronta, a nacionalna elita likvidirana pod izgovorom "saradnje sa okupatorom".
Erudita starog kova
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća Balkanološkom institutu SANU povodom iznenadne i prerane smrti Dušana Batakovića.
- I kao istoričar i kao diplomata i kao naučni radnik, Dušan Bataković posedovao je retku vrstu posvećenosti svom pozivu. Bio je erudita starog kova, kome patriotski duh i ljubav prema Srbiji nisu bili prepreka da bude i građanin sveta - naveo je Vukosavljević.

O mitu Srbi narod najstariji

- Srpstvo se ne meri "starinom", nego rezultatima, kvalitetom i originalnošću kulture, umetničkim i duhovnim doprinosima evropskoj i svetskoj istoriji, iskoracima i dometima u vrednostima koje nas Srbe čine različitim od drugih naroda, posebnim i specifičnim, naravno u pozitivnom smislu. Ne bih imao ništa protiv da smo mnogo stariji narod nego što jesmo, naprotiv bilo bi mi veoma milo, ali nažalost nismo, i to ne mogu promeniti nikakve teorije koje se zasnivaju na neznanju i slobodnom maštanju, a ne na raspoloživim istorijskim činjenicama.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online