Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Državo, ne polažemo oružje!

Policajci i vojnici, ali i predstavnici sindikata vojnih penzionera i prosvetara Vojvodine, protestovali su juče ispred Vlade Srbije pozivajući nadležna ministarstva i premijera da ispune obećanja vezana za težak socijalni položaj zaposlenih u ovim službama.

A. Čukić
PSS dobio podršku Evropske policijske unije

Pravdajući mali odziv "stravičnim pritiscima i represijom" u MUP-u, predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je kazao da će u slučaju da ne dođe do pregovora dve strane, PSS nastaviti sa protestima, najavljujući i nove oblike u vidu raznih "performansa".
- Ovo neće stati i neće nas zaplašiti. Dobili smo podršku od Evropske policijske unije, pa ćemo videti kako će se vlast ponašati kada ih pritisne EU. Preko noći smo postali izdajnici, a što nismo to bili ranije, dok smo ratovali. Proglašeni smo i agentima CIA i soroševcima. Što to nismo bili dok smo branili zemlju - kazao je Mijailović koji je pozvao Vladu da se "ne bahati".

Bez incidenta

Protest policajaca i vojnika protekao je bez najmanjeg incidenta. Obezbeđivao ga je minimalan broj pripadnika MUP-a, a o redu se brinula i redarska služba.

- Ne bahatite se. To nije lepo prema sopstvenom narodu, jer nije narod dužan vama, već vi narodu - rekao je on.
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kazao je da su se pripadnici vojske odazvali protestu policije kako bi kazali da su vojnici danas najugroženija kategorija u Srbiji.
- U Srbiji je pripadnik NATO zaštićeniji od srpskog vojnika. Pa, NATO ima svoju kancelariju u Ministarstvu odbrane, a Vojni sindikat nema. Ministarstvo odbrane Srbije sa NATO-om ima potpisan sporazum, a sa nama nema... Ne tražimo novac od naroda, već od onih na vlasti koji ga isisavaju i sklanjaju na tajne račune. O tome imamo i dokaze koje smo predočili ministru, ali ništa nije odgovorio. Dozovite se pameti - poručio je Antić.

A. Čukić
Okupljeni zatražili od vlasti da ispuni obećanja

Zajednička muka

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot kazao je da je protestante okupila "zajednička muka".
- Majka Srbija nas je zaboravila, a politikanti su doveli maćehu koja sada brine o nama tako da umiremo kao muve, škole su nam kao pre 200 godina. Ovo jeste politički skup, ali ne za neku određenu partiju, već protiv takvog sistema u kome se partije lako dogovore kako će da nam sednu na grbaču - poručio je Kokot.

Jedno pile na 30 policajaca

Većina učesnika protesta nije želela da pod punim imenom razgovara za medije, pravdajući to strahom za radno mesto u MUP-u.

Sindikalni predstavnici Ivan Jovanović (38) i Vladica Zdravković (48) nemaju taj problem.
- Ne plašimo se jer ne radimo ništa ni protiv naroda ni protiv države. Želimo samo bolje sebi i svojoj deci - kaže Zdravković koji radi u policijskoj jedinici Bezbednost na rekama.
Kao magistar ekonomije prima ukupno 48.000 dinara, pa pita da li s tim novcem može da prehrani suprugu i četvoro dece.

A. Čukić
Vladica Zdravković sa sinovima

- Na stranu plata, ali imamo ozbiljan problem s opremom i tehnikom. Isplovljavamo u čamcima koji nisu pokriveni, uniforme se raspadaju bukvalno po šavovima, a kakve čizme nosimo dovoljno je reći da je onaj drugi sindikat kao "poklon" da se pređe kod njih nudio novu obuću - kaže ogorčeno Zdravković, ponosno pozirajući pored svoja dva sina Petra (10) i Dušana (12) koji su došli da podrže tatu.
Ivan Jovanović, koji radi u Komandnom centru, kaže da se njegove kolege na terenu, posebno na granici, suočavaju sa apsurdom da "njih 30-ak za ceo dan dobiju jedno pečeno pile".

- Jesu li to zadovoljavajući uslovi rada na terenu - pita Jovanović koji je posle završene Policijske akademije u rangu oficira policije.

Ipak, kaže da mesečno dobija tek 50.000 dinara.

- Živim sa suprugom i dvoje dece. Kada platim vrtić 9.000 dinara, infostan 9.500 dinara, struju - 4.500 dinara, s ostatkom treba da nahranim i obučem decu i nas. Kako? - pita ovaj mladi čovek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online