Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.09.2016.
01:12
D. Dekić - Vesti A

Odelo po meri krize

Cela naša porodica se oblači u prodavnicama polovne odeće, rečenica je koja se sve češće može čuti od građana Srbije, izmučenih višegodišnjom ekonomskom krizom i merama Vlade za stezanje kaiša. Spas od već hronične besparice traže u sve popularnijem "sekend hend" radnjama širom Srbije, neretko probijajući se kroz masu sveta da bismo došli do rafova sa odećom i obućom koji su već nošeni negde na Zapadu.

Vesti
Polovna odeća ima svoje kupce

- Kao da dele džabe - primetila je Beograđanka, stalna mušterija ovakvih radnji koje niču kao pečurke posle kiše.

Ona i nije daleko od istine, jer do dobrih komada s etiketom poznatih zapadnih brendova Srbi stižu za evro, dva ili pet, a kapute i zimske jakne odvoje tek sedam, deset do 20 evra, odnosno desetostruko manje nego u buticima i tržnim centrima. Trgovci polovnom robom preuzimaju primat i od godinama "po jeftinoći" neprikosnovenih Kineza.

Ipak, srpski rečeno "druga ruka" nije samo za siromašne i to tvrde u ovim radnjama navodeći da su među mušterijama i imućni i poznate ličnosti, dok u ove radnje "o velikim praznicima" i raspustima "nagrne" i srpska dijaspora. Srbi u rasejanju, prema rečima Dejana Radovanovića, vlasnika dve zemunske prodavnice, kada dođu u zavičaj iznenade se kada otkriju koliko su prodavnice polovne robe dobre i pre svega jeftinije u odnosu na države u kojima žive. Isto je i sa stranim turistima.

Vesti

Za mature i svadbe

- Dobra je prodaja u vreme maturskih svečanosti kada odlično idu svečane haljine, košulje i sakoi, a ljudi kažu i da su došli kod nas da se obuku, jer treba da budu gosti na veridbi, svadbi ili krštenju. Onda gledaju odnos cena i brendova, traže i da je dobrog kvaliteta, ali i da im odlično stoji - otkriva Ivana Momčilović.

- Uđu i krenu da kupuju na gomilu. Obično prepoznam dijasporce kad pričaju nemački, švedski ili francuski, pa ubace koju srpsku reč - kaže Radovanović koji koji pet godina posluje na veliko i malo, starom-novom garderobom, polovnim stolnjacima, jastucima, posteljinom....

Stranci koji posećuju Beograd su, prema njegovim rečima, fascinirani "jeftinoćom kvaliteta" i neretko ne izlaze dok ne napune kese odećom koja bi ih u njihovim sekend hendovima mnogo više koštala. Česti su, kaže, i kolekcionari najboljih serija najzvučnijih brendova.

Vesti
Dejan Radovanović

Kolika je besparica Radovanović objašnjava činjenicom da se i u radnjama polovne odeće uzima na rate. Cene više nego pristupačne: za 100 dinara ili manje od evra su ešarpe, kaiševi, tri para sokni ili veš, a kada su rasprodaje, svi komadi odeće koštaju oko jedan do dva evra.

- Besparica se odrazila i na nas koji se bavimo ovim poslom jer su pre četiri-pet godina kupci ulazili i uzimali i po deset majica, a sada kupe jedva dve. Imamo i mušterije "na rezervaciju" garderobe koju naknadno plaćaju, a izlazimo u susret penzionerima koji nemaju dovoljno, pa drugu ratu plate kad stigne penzija - priča on.

U susret stalnim mušterijama, ako im zafali nešto para, izlaze i u jednom od beogradskih butika koji kao reklamu ističe ponudu kvalitetnije polovne robe poznatih svetskih brendova. Veći deo kupaca, prema njenim rečima, dovodi povoljne cene, ali ima i onih kojima je "markirana roba" pasija.

Pomoć ugroženima

- Besmislene priče da se može zaraditi bolest ovom garderobom idu od nekih uvoznika i tajkuna čija se roba zbog visokih cena ne prodaje. Mi radimo sa malo nošenom garderobom koja se pre ulaska u Srbiju steriliše. Prodajemo i odeću za decu, a pomažemo sa garderobom jedan dom za napuštene mališane - priča Radovanović i dodaje da je džakove ove odeće slao Obrenovčanima posle majskih poplava.

- Komadi odeće koje prodajemo su u startu deset evra, pa naviše, ali je neka haljina ili košulja poznate marke bila kao nova mnogo skuplja - kaže i ističe da su tokom nekoliko godina rada stekli stalne kupce koji znaju kada stižu "noviteti", pa žure da odaberu dok se ne rasproda.
Polovina mušterija je stalna, a ostali, kako objašnjava, dođu ili po preporuci, ili u prolazu primete ponudu u izlogu.

- Gužve su najveće u vreme sezonskih popusta od 30 do 50 odsto kada se pazari za dva, pet i deset evra, ali i o velikim praznicima, jer mnogi reše da časte sebe i bližnje - objašnjava naša sagovornica.

Koliko je sekend hend popularna u Srbiji, dokaz je i sve veći broj uličnih tezgi na kojima polovna odeća iz zapadnih zemalja, zamenjuje novu kinesku i tursku robu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online