Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.07.2016.
21:30
Z. Marjanović - Vesti A

Regata na Moravi - jedinstvena u svetu: Učesnici plovili uzvodno

Ovčarsko-kablarska regata je možda jedina regata u svetu u kojoj učesnici manifestacije plove uzvodno. Niko ne zna na čiji su predlog Čačani po smeru regate mimo sveta ali ona svake godine okupi veliki broj prijatelja Morave i jezera Međuvršje. Tako je bilo i ovog leta.

Z. Marjanović
Druženje na vodi Čačana i njihovih prijatelja
Z. Marjanović

U organizaciji Turističke organizacije Čačka, Udruženja građana " Vikend naselje Zapadna Morava" i MZ Ovčar Banja na jezeru Međuvršje koje je, zapravo, uklještena i umirena Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar, održana je dvanaesta po redu Ovačarsko-kablarska regata koja ima za cilj da popularizuje ovaj predeo izuzetne lepote, ali i da na nekoliko sati okupi Čačane i mnogobrojne goste na neobično druženje na vodi.

Istina, ova regata nije ono što je drinska, ili neka od brojnih regata sa Dunava i Save, ali je jedninstvena jer se učesnici regate kreću uzvodno, što ovom turističkom dešavanju u najtoplijim danima leta daje neobičnost.

Dakle, po dvanaesti put znak za početak regate dat je ispred brane hidrocentrale u Međuvršju, a cilj regate je u Ovčar Banji gde je, po tradiciji, za učesnike pripremljen kulturno-umetnički program i ručak kojeg se malo ko od učesnika prihvati jer su mnogobrojna plovila u isto vreme i mesto gde se priprema i bogat roštilj.

Čačanska regata je događaj za uživanje i odmor na koju se, prema nepisanom pravilu dolazi u društvu prijatelja.

- Osećaj je zaista neverovatan jer je regata spoj svega što bi čovek želeo da vidi, doživi, oseti... Jeste suprotan smer kojim plovimo, ali, valjda to još više upotpunjuje doživljaj, a posle nekoliko minuta od kada krenu splavovi, čamci, katamarani na kojima su trubači koji nekoliko sati neprekidno sviraju čovek i zaboravi u kom pravcu plovi. Ma, i miris roštilja sa nekoliko splavova mi nije smetao - ističe Dragan Kovačević iz Beograda koji je prvi put sa prijateljima učesnik čačanske regate.

Z. Marjanović
Uživanje i spas od žege

Regatu hvali i Snežana Božović iz Čačka koja, inače, veći deo godine provodi na jezeru u Međuvršju, a na regati je uvek sa prijateljima, a Vojislav Tepavčević nije propustio ni jednu Ovčarsko-kablarsku regatu.

- Svake godine se obradujem ovoj regati. Sa prijateljima se veselim dok se uz zvuke truba krećemo jezerom i razgledamo lepote obala pored Morave - kaže Tepavčević.

- Morava, rečni meandri koji su kao uklesani u Ovčar i Kablar, lepota jezera, ptice, atmosvera na plovilima, trubači, to se ne propušta - kažu svi učesnici regate.

Božja lepota

To što je smer regate suprotan od uobučajenog mi ne smeta, a, koliko vidim, ne smeta ni ostalim učesnicima koji u besprekornoj lepoti i nezaboravnom druženju provedu makar jedan predivan letnji dan u ovoj božjoj lepoti i potom jedva čekaju početak sledeće moravske regate - ističe za "Vesti" vlasnik jednog najobičnijeg ribarskog čamca Dragan Kovačević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online