Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.06.2016.
10:13
Vestionline A

Srpski radnici - puka radna snaga, a biće još gore

Zakon o radu, koji je na snazi dve godine, po mišljenju predstavnika sindikata, nije doneo ništa pozitivno za radnike. Naprotiv, prava radnika su umanjena, a broj nezaposlenih nije značajno izmenjen.

Tanjug
Očaj i beznađe - najbolji opis situacije u Srbiji

Strah od gubitka radnog mesta...

Od izmena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju, a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.

U Francuskoj radnici protestuju zbog promena radnog zakonodavstva, ali, kako kažu predstavnici sindikata veoma je teško povući paralelu između protesta u ovoj zemlji i u Srbiji. Branislav Čanak ukazuje da je mnogo toga drugačije - od prava radnika, ali i od stava javnosti, niko nije protiv štrajkača, pošto se podrazumeva da radnici imaju pravo da ne budu zadovoljni i to iskažu.

Po rečima Gorana Milića, u Francuskoj je veoma malo sindikalno organizovanih radnika, manje od 8 odsto, a na protestima je daleko više radnika, jer su svesni da će svaka izmena radnog zakonodavstva odraziti na buduće radnike. On ističe da su radnici u Srbiji suočeni sa strahom od gubitka radnog mesta, a granica siromaštva pretrpana je radnicima, pa zato gotovo da i nema protesta, dok Ranka Savić ukazuje da se su protesti u Srbiji bili mlaki što je porazno i za srpsko društvo i za sindikate.

Po rečima predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislava Čanka, efekti novog Zakona o radu izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mesta, već su mnogo radnici ostali bez posla. 

- Ne znam nikoga ko je zbog Zakona o radu dobio posao, a to je i logično, pošto zakoni ne zapošljavaju, već to radi privreda - kaže Čanak, prenose agencije.

Po oceni predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranke Savić, gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona o radu, odnosno prava radnika su značajno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih. 

- Uz ovaj zakon omogućeno je veoma lako otpuštanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu o radu smanjen broj nezaposlenih. ne verujem u način na koji se došlo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi - tvrdi Savić.

Ona ukazuje da je Zakon o radu je doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji radi za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pita za cenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2016. 12:18
Пре : Готов је , Готов је .сада : Готови смо .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online