Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2016.
22:30
Dopisnici "VESTI" A

Mocart kao odskočna daska

Jelena Banković, Marija Mitić i Bože Jurić-Pešić briljirali su u "Lažnoj baštovanki", ali se ne uljuljkuju, već se neumorno spremaju za nove audicije.

Marija Mitić takođe u ulozi Sandrine

Ceo Berlin je ovih dana oblepljen plakatima za Mocartovu operu "Lažna baštovanka" u režiji čuvenog reditelja i dirigenta Kristofa Hagela, čija je misija da na neobičan način promoviše klasična dela, kao što je 2008. bilo izvođenje "Čarobne frule" u berlinskom metrou.

Ovoga puta se ponovo odlučio za omiljeni Bode-muzej, ali ono što je još interesantnije za jednog Nemca koji ima najviše prohteve kad je u pitanju pevanje Mocarta - glavne uloge je poverio mladim operskim pevačima sa prostora bivše Jugoslavije.

Ulogu Sandrine pevaju Jelena Banković i Marija Mitić iz Beograda, a kao Don Ankizo debituje Bože Jurić-Pešić iz Splita. Kritike posle premijere 24. februara su pune pohvala za sjajne soprane i tenor. Velika zasluga za to pripada i Snežani -Neni Brzaković, docentu pevanja, selektoru operskog festivala Oper Oder Špre u Beskovu i vokalnom pedagogu u Štatsoperi u Berlinu, koja ovim mladim ljudima nesebično pomaže.

Jelenu i Boža je otkrila kao članica žirija na takmičenju solo-pevača "Bruna Špiler" u Herceg Novom i bez razmišljanja im ponudila stipendije za usavršavanje u Berlinu. Za ove mlade ljude je Berlin značio kraj ušuškanosti i iskorak u novo i nepoznato.

Bože u ulozi Don Ankiza (desno)

- U Beogradu te svi hvale i govore da si nova Marija Kalas, a onda dođeš u zemlju gde se zna kako se peva. Prvo shvatiš kako ništa ne znaš, a onda, iako si glasovno bolji, moraš duplo više da se trudiš kao stranac - započinje priču Jelena.

- Kod nas posle studija možeš da radiš ili kao profesor ili, ako uspeš da se ubaciš u neki teatar, da pevaš tu ceo život - dodaje Marija.

Na priču se nadovezuje i Bože, koji je u Zagrebu imao zapaženu opersku godinu, ali smatra da je "šteta ne napraviti nešto više sa 28 godina"

- U Hrvatskoj svi govore: "Idi u Nemačku, tamo će biti lakše", a u stvari niko ne govori da ćeš ovde krenuti ni od čega, pa i ispod toga.

Gilda u Seulu

"Lažna baštovanka" je na operskom repertoaru do juna, a onda njih troje nastavljaju dalje - do zvezda. Marija je pozvana da u maju peva Gildu u "Rigoletu" u Seulu u Koreji, bila je najnovija lepa vest iz Neninog rasadnika talenata.

Nena Brzaković potvrđuje da je ponuda u Berlinu ogromna, jer postoje tri operske kuće i jaka of-scena.

- To što njih troje pevaju glavne uloge može da im bude važna odskočna daska. Moja želja je da ih neko čuje i ponudi dalje uloge. Oni su mladi ljudi koji ulažu svoju energiju, snagu, pamet i lepotu.

Svako od njih troje može da bude nova Gruberova ili Lučić, jer imaju podjednako talenta. Potrebno je samo da budu u pravo vreme na pravom mestu i idu na audicije bez prestanka. Treba biti uporan i uvek spreman, jer nikad ne znaš kada će zazvoniti telefon - govori iz iskustva Snežana, kod koje i danas dolaze uspešna operska imena.

To znaju i ovi mladi ljudi, koji kažu da svako "ne" na audiciji ipak zaboli, iako su svesni svojih kvaliteta, ali da umetnost ne može da se meri.

Jelena, Snežana Marija i Bože

Jedno presudno "da" su ipak dobili od Kristofa Hagela, kojeg Nena Brzaković poznaje više od 20 godina.
- Prvo mi je bio profesor, onda kolega sa kojim imam vrlo lepu saradnju. Specijalan kompliment za dve Sandrine - Jelenu i Mariju, kao i za Boža je da jedan vrhunski stručnjak za Mocarta angažuje dve Srpkinje da pevaju jako zahtevnu ulogu i jednog Hrvata, koji je posle tri meseca progovorio tekst na nemačkom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online