Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.01.2016.
21:30
Đ. Barović - Vesti A

Uz "Vesti" od prvog broja: Lek za nostalgiju

Branislav Jovanović (64) i njegova supruga Lalica (60) i ovu Novu godinu i Božić su dočekali kao i prethodnih 37 - u svojoj kući u Kočetinu, selu koje se nalazi na 12 kilometara od Žabara. Upravo toliko je ovaj bračni par, koji poslednjih pet godina uživa u penzionerskim danima, proveo u Švajcarskoj, u Sent Galenu, ali kada je reč o Novoj godini zna se - doček je u Srbiji i uz "Vesti".

Vesti
Verni čitaoci: Branislav i Lalica

- Naše generacije, ljudi koji su među prvima krenuli trbuhom za kruhom ka Zapadnoj Evropi, navikli su da novogodišnje i božićne praznike provedu kod kuće. Nažalost, mlađi, a tu mislim i na našu decu, ali i unuke, smatraju da im je kuća u Švajcarskoj, tako da se vrlo retko odlučuju da nam se pridruže - vele Jovanovići.

Njihove dve kćerke Vesna (46) i Slavka (44) i čak sedmoro unučadi su u Švajcarskoj. Najmlađi Jovan ima 10, a najstarija Anita 27 godina.

Spisak promena

Na naše pitanje šta promeniti u Srbiji, naši sagovornici su samo duboko uzdahnuli.
- Spisak je ogroman: od plata do celog sistema. Nikada u Srbiji neće biti plate kao u Švajcarskoj, a drugo, u Srbiji nam za vađenje samo jednog dokumenta treba po nekoliko sati čekanja i maltretiranja, a u Švajcarskoj se to završi za najviše 10 minuta. Ne kritikujemo nikoga, ali to su stvari koje tište obične ljude. Ne shvataju zbog čega nastaju problemi i kod nekih običnih stvari - veli Branislav Jovanović.

- Ranije su dolazili češće, ali kako većina ukućana radi, tako je problem, posebno oko božićnih praznika, da se organizuju. Ni u Švajcarskoj više ne cvetaju ruže, da bi moglo da se toliko odsustvuje s posla, pa otuda u otadžbinu uglavnom dolaze za Uskrs i letnje ferije - kaže Branislav.

Lalica dodaje i da je drugi ogroman, ali i sasvim realan problem u tome što mlađi više društva imaju u Švajcarskoj, nego u Srbiji.

- Tamo imaju kafiće gde izlaze, društvo sa kojim se redovno viđaju, a kada dođu u Srbiju gotovo da ne poznaju nikoga. Što bismo ih onda mučili i terali da dolaze po svaku cenu - kaže iskreno ova žena.

Odlično se i dalje sećaju davne 1979. godine kada su sa jednom putnom torbom krenuli trbuhom za hlebom.

- Po profesiji sam građevinac, pa sam se time bavio ceo svoj radni vek. Otišli smo na četiri godine, da se malo snađemo, a evo, ostali smo ceo radni vek i nisam se pokajao - kaže Branislav. Njegova supruga, ipak, ne deli njegovo mišljenje.

- Odveli smo decu da svi budemo zajedno, da nam taj život bude što manje usamljen, a evo, ja bih se sada vratila, ali šta to vredi kada ni deca ni unuci ne žele. Branislav mi često kaže: "Niko ti ne brani da se vratiš u Švajcarsku", ali šta ću više tamo, dosta je bilo - priča sa setom u glasu Lalica.

Spas od nostalgije umnogome im pružaju "Vesti", sa kojima je ovaj bračni par od osnivanja.

- Navikli smo da sve informacije o događajima u Srbiji, ali i događajima među našim ljudima u dijaspori saznamo iz "Vesti". Ukoliko neki put i ne kupimo, tu je unuka koja radi u kiosku gde se prodaju i "Vesti", pa zove i pita da li da nam ostavi primerak, jer se dogodi i da se rasprodaju već ujutro. Dopada nam se koncepcija vaših novina, zato što za svakog ima sve, pa mi tu ništa ne bismo menjali - veli ovaj bračni par i ponosno pokazuju po primerak-dva "Vesti" s kojim obično putuju u otadžbinu.

Žena pčelar

Lalica Jovanović je jedina žena pčelar u Žabarima i verovatno jedna od retkih u celoj Istočnoj Srbiji.
- Ljubav prema pčelarstvu mi je preneo Branislavljev deda i, evo, to je hobi koji od mene traži i puno vremena, ali i pruža puno ljubavi - kaže ponosno Lalica i objašnjava da od 40 košnica godišnje pravi oko 200-300 kilograma meda, od čega najviše završi u Švajcarskoj.
- Verovali ili ne, ali najviše se za med interesuju i naručuju upravo Švajcarci. I oni prave med, ali ne može da se poredi sa našim livadskim - ponosno ističe Lalica Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online