Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.11.2015.
22:22
B. Grujić - Vesti A

"Japanki" prija ravnica Banata

Luka Mijajević poljoprivrednik iz sela Ečka, nadomak Zrenjanina u svojoj bašti koja se prostire na skoro sedam ari placa iza porodične kuće u centru Ečke, podigao je voćnjak, a egzotične sadnice u njemu, pre podsećaju na neke ukrasne biljke, a ne na japanske jabuke, poznatije kao kaki, čiji je pun stručni naziv diospiros kaki.

R. Fai
Zaljubljen u svoj voćnjak: Luka Mijajević

Japanska jabuka je nacionalna voćka Japana, mada potiče iz Kine, gde se uzgaja vekovima i kako stručnjaci ističu postoji više od dve stotine različitih vrsti. Dospela je u 19. veku u Evropu, gde uspeva u područjima blage sredozemne klime, a eto zahvaljujući velikoj pažnji i brizi Mijajevića, zapatila se i u ravnom Banatu.

Dekoracija

- U našim uslovima najbolje je japansku jabuku saditi po okućnicama, blizu stambenih objekata koji se greju, čime se stvara zavetrina i blaga mikroklima. Ečka je puna takvih napuštenih oaza, sigurno ih ima na prostoru većem od 50 hektara - kaže Luka i ističe da pored komercijalne, gajenje ovog egzotičnog voća ima i dekorativnu dimenziju, jer stabla i plod ulepšavaju okolinu.

- Jedna od tri moje kćeri, živi na severu Italije, gde sam pre sedam godina prvi put video velike plantaže kakija i odmah se zaljubio u žuto-narandžaste plodove ovog egzotičnog voća, za koje sam ranije znao da liči na našu jabuku, ili možda više na žuti paradajz i da ima specifičan opor ukus, koji malo kupi usta kada se jede. Fasciniran ukusom, kupio sam 400 kalemljenih sadnica koje su zatim tri godine provele na aklimatizaciji u okolini Verone - ističe Luka.

Od pre četiri godine sadnice kakija privlače pažnju prolaznika u selu Ečka, a skroman rod, koji je redovno stizao početkom jeseni, nije obeshrabrio Luku u eksperimentu da zapati snažnu japansku voćku dekorativnog izgleda. Uredno je primenjivao sve agrotehničke mere, naročito đubrenje i zalivanje.

Mada održavanje japanske jabuke nije zahtevno, potrebna su samo dva prskanja ekološkim plavim uljem, zasadi su osetljivi, a u Lukinoj bašti održalo se tačno 100 sadnica koje su ove jeseni dale rod od više od pola tone jabuka.

- Sada je došao pun rod - na svakom stablu bilo je 5, 6 kilograma plodova, a pojedinačno su teški od 80 do 150 grama. Berbu sam počeo nakon prvih mrazeva u novembru i u gajbice smestio više od pola tone zrelih i sočnih kakija - ponosno priča Luka, čiji je ovogodišnji rod kakija završio u lokalnoj prodavnici u Ečki, mada je veći deo roda podelio prijateljima i ljudima koji su bili zainteresovani za degustaciju ovog ukusnog voća.

Zanimljivo je naglasiti, da stajanjem, odnosno sazrevanjem u kućnim uslovima, plod kakija postaje još sočniji, slađi, prijatnog ukusa i tada mora da se jede kašičicom. Luka ističe da je, nažalost, japanska jabuka nedovoljno poznata potrošačima, koji od kupovine zaziru kada je opipaju u marketima i misle da nije za upotrebu pošto je mekana.

- A, tada je u stvari najlepša i najslađa. Ko je jednom proba, jednostavno ne može bez tog ukusa i postaje fan japanske jabuke, baš kao što sam i ja - dodaje Luka.

R. Fai

Leči tegobe u želucu

Stručnjaci i nutricionisti ističu da japanska jabuka ima dva puta više voćnih vlakana i neophodnih mikroelemenata od obične jabuke. Bogata je antioksidantima i vitaminima, u narodnoj medicini koristi se za ublažavanje želudačnih tegoba, jača kardiovaskularni sistem i umirujuće deluje na nervni sistem, ima baktericidno svojstvo. Od nje se mogu pripremati i sirupi, kolači, džemovi, spravljati ukusna aromatična rakija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online