Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.10.2015.
21:30
D. Đorđević - Vesti A

Ne može bez zavičaja

Dragan Dace Disić, rodom iz planinskog sela Sekirje kod Vranja, koji živi u Beču ne može bez Vranja i Srbije, zato je u otadžbini redovno dva do tri puta mesečno.

D. Đorđević
Mesečno dolazi tri puta: Dragan Disić

- Sednem u kola u petak uveče u Beču i ujutru sam u Vranju gde mi žive sin i supruga. Spremam se polako da potpuni povratak jer bez svog zavičaja i Srbije ne mogu-kaže Dragan.
Imao je teško detinjstvo. Otac Mile i majka Mira mukotrpnim težačkim radom jedva su uspevali da svoju porodicu spasu gladi. Dragan je to posmatrao, pomagao ocu i razmišljao kako da pobegne od sudbine siromašnog planinca.

- Otišao sam sa 17 godina, ne javivši se roditeljima. Pronašao sam neke svoje rođake u Vojvodini i počeo da radim kao građevinski radnik. Počeo sam od mešalice i lopate, a dogurao do vrhunskog zidara, teracera, fasadera. Nije bilo lako, ali su dnevnice bile visoke i počeo sam da štedim. O povratku u selo nisam razmišljao - navodi Dragan.

Kad se vratio iz vojske rekao je ocu da neće ostati na selu.

- Imao sam rođake u Švajcarskoj i to je bila moja obećana zemlja. U Švajcarskoj se skrasio u gradu Kisnaht am Rigi. Tamo sam sreo zemljaka iz Sekirja, Blagoja Kesera. Držao je kafanu i puno mi je pomogao da se snađem i nađem posao. Zaposlio sam se kao građevinac, Bog je hteo da svega čega se latim naučim i postanem univerzalan majstor. Prvo zidar, pa sve ostalo. Položio sam i za E kategoriju vozača. Moj rad se video i posla je bilo uvek - ističe Dragan.
Posao nije bio lak. U Švajcarskoj je proveo 12 godina, a od 1996. godine je u Beču.

Svakodnevni rad na skelama doveo je do nezgodnog pada, povrede ramena i glave, ali se Dragan oporavio zahvaljujući boravku u Ribarskoj Banji ispod Velikog Jastrepca.

- Lekovita voda je učinila da sam ponovo zdrav, mada posledice ostaju. Od napornog rada i loših vremenskih uslova pojavile su se neke bolne modre tačke na rukama, ali i to je prošlo na terapijama u Banji. Od prvog boravka u Banji pre 10-ak godina svake godine sam tu, u poslednje vreme tri puta godišnje po 10 dana i tako će biti dok sam živ. Svakog maja, oktobra i decembra, pa se osećam kao meštanin.

Svaki dolazak u Banju iskoristi i za posetu nekom gradu u blizini, kao Kruševcu, Prokuplju, Kraljevu, a posebno odlazi u crkve i manastire koji su u blizini.

- Ovog puta sam posetio Carsku lavru, manastir Žiču i duhovno se osnažio. Pre toga i manastir Svetog Romana u Đunisu. Srce mi je puno, duša se raduje - kaže Dragan.

U Beču ima svoju firmu "S + S", gde radi i rukovodi. Uglavnom angažuje ljude iz svog rodnog kraja, jer u njih ima poverenja, a i vredni su.

Kupio autobus

Napravio je Dragan kuću u Vranju za sina, za sebe i suprugu u Sekirju, i to sve sam, svojim rukama, od temelja do krova i unutra do useljenja. Imaju i stan od 40 kvadrata u Beču. Kupio je autobus i unajmio ga jednoj vranjskoj turističkoj agenciji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.10.2015. 22:08
"redovno dva do tri puta mesečno" od Beca do Vranja?? Koliko das na benzin nece ti ostati nista za penziju a sa nalogom za penziju pocinju glavobolje. Jel ti ostalo bar neko prazno mesto za pecat u pasosu?? :D)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online