Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.08.2015.
21:15
M. Stanimirović - Vesti A

Za Amerikance Srbija je Sibir

Sestre Ema i Dana Tomašević rođene su u Americi. Žive u predgrađu Čikaga, ali zahvaljujući roditeljima Ani i Predragu ne zaboravljaju Srbiju.

Ana, Ema i Dana sa bakom Cicom i dedom Draganom

Ema je već sedmi, a Dana peti put u zavičaju svojih roditelja. Pradedovski koreni su im se zalepili za obuću i raspust provode u gradu na Đetinji i kraj Morave, jer majka Ana je rođena u Užicu, a tata Predrag u Čačku. Roditelji vaspitavaju kćerke da neguju korene, pa je Emin i Danin dolazak u roditeljski zavičaj uobičajena letnja avantura. Najveći deo vremena u Užicu provode u etno-restoranu Konak okruženi ljubavlju i pažnjom bake Cice i dede Dragana koji su vlasnici kafane. Sa polica kafane pažnju privlače pegla na žar, srp, lampa petrolejka, tučak, svrdlo, preslica, pržun za kafu, mamuze solunca pukovnika Milana Kovačevića i stvari Nićifora Kovačevića, Draganovog dede po majci. Sve te starine bude nostalgična sećanja na prošla vremena.

Koje je moje ime

- U školi su počeli da me zovu Dejna, ali ja sam im kazala da je moje ime Dana i tako me svi sada zovu mada im je trebalo vremena da prihvate ono na čemu sam insistirala - priča Dana.

- Moje kćerke obožavaju boravak u Srbiji. Najviše vremena provodimo sa mojim roditeljima, jer čekamo da nam se moj suprug pridruži ovih dana. Tu su i posete rođacima i familiji. Češće odlazimo u crkvu jer nam je crkva ovde bliže nego u Čikagu. Odlazimo na slave i svadbe. Za moje kćerke je svojevrstan doživljaj da odu u prodavnicu da kupe sladoled, da idu na pijac, u komšiluk iako nas nisu zvali, što je njima vrlo čudno. Ovde osećaju veću prisnost. Idu same u šetnju, u dečjem parku vrlo brzo sklapaju nova prijateljstva, a to sve rade bez moje prevelike kontrole i to ih raduje - priča majka Ana.

Ema je završila četvrti, a Dana treći razred. Odlične su učenice. U Užicu ne provode samo vreme u igri, išle su i u kreativnu radionicu Snežane - Nene Kovačević, kostimografa užičkog Narodnog pozorišta.

- Ovde mi je sve blizu. Majka me pušta da idem sama u grad. Svaki čas idem u kupovinu. Lako upoznajem nove drugove i drugarice. Kod dede i babe u kafani jedem kačamak, proju, lepinju sa sve u kojoj ima pretopa. U Americi nam majka sprema takvu lepinju, ali nema pretopa. Jedemo duvan čvarke kakvih nema u Americi - nabraja Ema.

Za najveći broj Eminih i Daninih drugarica i drugova Srbija je nepoznata zemlja.

- Većina mojih najboljih školskih drugova i drugarica ne zna gde je Srbija i nikada nisu čuli za tu zemlju. I oni koji misle da znaju obično greše. Jedan od mojih drugova misli da sam iz Sibira ili Sirije. To je najčešća greška koju prave - ističe Ema.

U svakodnevnim pričama koje vode sa svojim novim drugovima nezaobilazna tema su događanja u školi.

- Više volim da idem u američku školu. Sviđa mi se način na koji učimo. Moji vršnjaci u Srbiji mi pričaju da su njihovi programi obuhvatniji, da im je u školi zbog većeg broja obaveza mnogo teže nego nama u Americi. Čini mi se da je za njih odlazak u školu mnogo strašniji nego za nas koji pohađamo američku školu - kaže Ema. Obe devojčice govore srpski i pišu ćirilicom. Boravak u Srbiji Ema i Dana začiniće na Saboru trubača u Guči gde se trube najbrže i najbolje ispravljaju. Šezdeset dana provedenih u Srbiji prepričavaće u Americi do sledeće godine, a onda, opet, povratak u zavičaj svojih roditelja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online