Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.07.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti A

Smrtnost u Srbiji kao u Africi

Mišljenje koje vlada u srpskoj dijaspori da je bolje razboleti se u Africi gde postoje međunarodne zdravstvene misije nego u Srbiji, koordinator nevladine organizacije Doktori protiv korupcije dr Draško Karađinović potkrepljuje zvaničnim podatkom da je Srbija je sa stopom opšte smrtnosti od 14 promila u rangu afričkih zemalja.

V. Sekulić
Dr Draško Karađinović, koordinator NVO doktori protiv korupcije

- Visoka smrtnost od kardiovaskularnih i malignih oboljenja, visok infantilni mortalitet, česte bolničke infekcije i široko rasprostranjena korupcija koja koči reforme ostavljaju loš utisak na naše sugrađane koji žive u razvijenim zemljama i znaju kako tamo funkcioniše zdravstvo. Uostalom, i referentna evropska poređenja zdravstvenih sistema za 2014. stavljaju srpsko zdravstvo među poslednje zdravstvene sisteme u Evropi.

Zašto zaostajemo za zemaljama Evrope ako građani Srbije izdvajaju više novca nego stanovnici većine tih država?
- Priče da je nemaština uzrok lošeg stanja u zdravstvu su večiti alibi za nerešavanje problema, a ako procentualno pogledamo ukupna izdvajanja, Srbija je sa 10,6 odsto bruto društvenog proizvoda među zemljama koje najviše daju za zdravstvo. Kod nas se troši skoro dvostruko u odnosu na Rumuniju ili Bugarsku i znatno više od Makedonije i Hrvatske, a te su zemlje po zdravstvenim pokazateljima ispred Srbije.

Zbog čega je takvo stanje u Srbiji?
- Zbog dezorganizovanog sistema, neodgovornosti i javašluka, jer i sa postojećim sredstvima može da se uradi mnogo više samo kada bi postojala jasna reformska vizija i odgovornost za učinjeno. Kada se zna da je iskorišćenost krevetskog fonda u bolnicama oko 60 odsto, ili da je blizu trećine činovničkog osoblja zaposleno u zdravstvu, dok je u Evropi taj prosek 12 odsto, jasno je koliko se rasipa zdravstveni dinar.

Da li je tačno da zdravstvo ima ogromne dugove?
- Jeste opterećeno ogromnim dugovanjima, ali je to začarani krug dužnika gde najviše novca proizvođačima i dobavljačima lekova duguju zdravstvene ustanove koje dobijaju sredstva od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Prošlog meseca dug veledrogerijama dostigao je čak 3,2 milijarde dinara. Sa druge strane, i Fond trpi zbog dužnika koji ne plaćaju obavezne doprinose zdravstvenog osiguranja.

Vaša NVO ukazuje da sistemski zakoni u oblasti zdravstva imaju koruptivne odredbe.
- Ta pošast se proširila zbog koruptivnih odredbi i legalizovanog konflikta interesa u sistemskim zakonima iz 2005. godine. Sitna korupcija je podsticana i štićena sistemskom korupcijom u rukovodećim strukturama pri javnim nabavkama u Ministarstvu zdravlja. Institucionalna korupcija dovodi do toga da su prioriteti podređeni interesnim grupama, na primer kod transfuzije, nabavke aparata za zračenja, ali i niza drugih. Da korupcija ima institucionalni karakter, primer je afera "Diazepam" gde služba Ministarstva zdravlja godinama prikriva nestanak 162 kilograma ove psihoaktivne supstance koja se može koristiti i za prozvodnju hemijskih droga. Ispada da narko-mafija utiče na rad državne uprave!

Zbog čega se ti zakoni ne menjaju?
- Očito nema političke volje za borbu protiv korupcije u zdravstvu, pa tako ni promene sistemskih zakona. Najbolji dokaz je što se i dalje vrši institucionalni progon lekara uzbunjivača koji su ukazali na najteže koruptivne afere sa teškim, masovnim posledicama po život i zdravlje hiljade pacijenta. Tu pre svega mislim na trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, na trgovinu zaposlenih u Hitnoj pomoći Beograda sa pogrebnim preduzećima, korišćenje opasnog rastvora za dijalizu bubrežnih bolesnika u bolnici u Kraljevu... Lekari koji su na to ukazali zbog hrabrosti bi trebalo da budu promovisani i nagrađeni, a oni doživljavaju najgori progon i odmazdu. Ako takvi ljudi nisu zaštićeni, onda je besmislena svaka priča o borbi protiv korupcije.

Korupcija kočnica

Kako borba protiv korupcije tapka u mestu i pored brojnih antikoruptivnih tela i strategija?
- Ne pomažu nikakve Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, akcioni planovi, planovi integriteta i fabrikovanje zaključaka i izveštaja ako se ne rešavaju najteži slučajevi koji su potpuno dokumentovani, a o kojima mediji u Srbiji i vaše novine pišu već godinama. Stepen korupcije urušava i naplaćivanje doprinosa od privatnog sektora, jer poreski obveznik ne vidi zašto bi dva puta plaćao istu uslugu. Kako pomaka u borbi protiv korupcije nema, nema ni otvaranja pregovora o Poglavlju 23 sa EU.

Na šta se najčešće žale srpski pacijenti?
- Već godinama su problemi isti, a to su prvenstveno liste čekanja u državnim bolnicama. Recimo, na operaciju katarakte se čeka pune dve godine. Potpuno su pobrkani prioriteti, pa masovno umiremo od hroničnih bolesti. U Srbiji kardiovaskularna i maligna oboljenja beleže više od 70 odsto smrtnosti. Trošimo oskudne resurse na sekundarne prioritete i retke patologije. Na primer, već godinama imamo 12 aparata za zračenje raka na 7,3 miliona stanovnika, a standard je jedan na 250.000 stanovnika. Tako u Srbiji dve trećine obolelih od raka umre, a u Evropi dve trećine živi još pet godina! Samo u jednoj godini zbog toga umre 10.000 ljudi.

Priznanje Brisela

* Draško Karađinović završio je Stomatološki fakultet u Beogradu. Specijalizirao je u Parizu, a skoro dve decenije je radio u zemljama zapadne Evrope, a najduže u Švajcarskoj.
*  Koordinator je nevladine organizacije Doktori protiv korupcije koju je 2010. osnovao sa profesorkom dr Draganom Jovanović.
*  Ova NVO je 2011. dobila nagradu Mreže za borbu protiv korupcije u zdravstvu sa sedištem u Briselu i jedini je dobitnik priznanja van područja EU koje dodeljuje Mreža, partner Evropske komisije.
*  Živi u Novom Sadu.

Da li ombudsmani zdravstvenih ustanova pomažu pacijentima u zaštiti njihovih prava?
- Prava pacijenata se neefikasno štite zbog velike birokratizacije sistema. Osim zaštitnika sada imamo i savetnika u lokalnoj samoupravi. Pokazuje se da što je više činovnika, manje je prava pacijenata, a što je više papirologije, manje je lečenja ljudi.






 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online