Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.07.2015.
05:44
D. Dekić - Vesti A

Ko brže do registra, njegov VANUK

Ubrzo posle odluke vojvođanskog parlamenta o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, stranka Treća Srbija podnela je Privrednom sudu u Novom Sadu prijavu za upis u sudski registar Visokoakademskog novosadskog ujediniteljskog kluba s identičnom skraćenicom VANUK.

www.mc.rs
Miroje Jovanović

Iako je prema rečima potpredsednika Miroja Jovanovića cilj da ova ustanova obeleži vek od prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji, od akademika stiže odgovor da je reč o neozbiljnom triku da se registruje VANUK pre VANUK-a.

Akademik Jovan Komšić iz Novog Sada, ne sporeći da građani i organizacije mogu da podnesu predlog o registraciji, smatra da je nesumnjivo reč o žurbi da se ospori pokrajinska Akademija nauka.

- Od Treće Srbije, koja je deo gradske novosadske vlasti i promoviše se kao mlada generacija s ozbiljnim političkim pretenzijama, čak i namerom da ima kandidata za predsednika Srbije, ovo je prilično neozbiljno. Sebe pretvaraju u družinu bez političke kulture i netolarantnosti - kaže Komšić za "Vesti".

On objašnjava da se bez obzira na identične skraćenice sve organizacije registruju punim imenom, pa nema problema da bude upisana i vojvođanska akademija u registar.

Naprotiv, kaže za "Vesti" Miroje Jovanović i tvrdi da je Treća Srbija htela da osnuje ustanovu za obeležavanje velike i značajne godišnjice, čime i deluje ujediniteljski.

Trikovi

- Zašto Treća Srbija nema sluha za multikulturalnost i istraživanje vojvođanskih specifičnosti, već staljinistički, boljševički vodi nekakvu borbu protiv navodnih špijuna, štetočina, agenata i ubica. Mi imamo akademike koji su članovi evropskih akademija, pa je insistiranje na centralizmu paradoksalno u vremenu liberalne demokratije - kaže Komšić.

- Mi smo konstruktivno delovali suprotstavljajući se destruktivnom amaterizmu u formiranju vojvođanske akademije koja je, kao što se zna, protivustavna - objašnjava za naš list Jovanović.

Za razliku od Komšića, on tvrdi da će vlast u Vojvodini posle registracije ustanove VANUK koju je pokrenula Treća Srbija, morati da menja naziv akademije.

Analitičar Dušan Kovačev kaže da se iza poteza vlasti u Vojvodini krije namera da nevladinu organizaciju proglasi VANUK-om.

Uzurpacija

- Pokrajina nema pravo da uzurpira republičke nadležnosti kako bi nekakvo društvo dobijalo veliki novac iz budžetski rezervi u momentu kada se zemlja i pokrajina suočavaju sa ogromnim brojem izbeglica, saniranjem šteta i drugim problemima - tumači Kovačev.

- Suština je da se Akademija nauka, kultura i umetnosti, skraćeno ANKUV, koja je privatno udruženje, proglasi javnom ustanovom, kako bi članovi tog udruženja došli do javnog finansiranja iz džepa građana - tvrdi za naš list Kovačev.

On ističe da iza ove pravne zavrzlame stoji Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine, kojoj je vladajuća Demokratska stranka morala da izađe u susret kako ne bi izgubila većinu u parlamentu i vlast u pokrajini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online