Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.07.2015.
05:43
A. Vučićević - Vesti A

Ratni invalid: Izbacili su me na ulicu kao psa

Penzionisani kapetan Vojske Srbije i ratni vojni invalid Radojica Žiža iseljen je sa suprugom i maloletnim sinovima iz svog stana u Beogradu septembru prošle godine zahvaljujući brojnim propustima u sudskom vrtlogu koji je trajao deset godina. U procesu koji se vodio protiv njega doneto je nekoliko presuda, imao je advokata koji ga je zastupao, a da sve to nije ni znao. Proces je pokrenut 2005. godine, a 2014. završen, a Žiža nikada nije dobio nijedan poziv za sud.

V. Sekulić
Jedva preživljava: Radojica Žiža

Drama je počela kada je 26. juna prošle godine na njegovu adresu stiglo obaveštenje da će biti izbačen sa porodicom iz stana.

- Sve je počelo 2004. godine kada sam želeo da prodam svoj stan od 32 kvadrata koji sam dobio od Vojske Srbije i kupim veći. Pojavio se kupac sa kojim je potpisan predugovor o prodaji stana i isplaćena mi je kapara od 5.000 evra. Kupac je zahtevao da se iselim iz stana odmah, ali ja nisam želeo da napustim stan dok se ne isplati ostatak novca. Kupac se posle toga nikada nije javio - objasnio je Radojica.

Svaka pomoć dobrodošla

U republičkom odboru Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije su Radojici pružili ruku utehe. Dušan Vukojević Mars smatra da je država dužna da porodici Žiža obezbedi privremeni smeštaj.

"Mi želimo da mu pomognemo. Na sve načine pokušavamo da pronađemo donatore koji bi pomogli, savetom, novcem, ili na bilo koji drugi način ovoj porodici koja se našla u teškoj situaciji", rekao je Vukojević.
 

Kupac je pokrenuo sudski proces 2005. protiv Radojice radi potraživanja kapare i presuda je nalagala da Radojica isplati 12.000 evra.

- Da me je ikada iko obavestio da se vodi proces, ja bih se pojavio na suđenju. Ne bih dozvolio da zbog 5.000 evra izgubim čitav stan. Ja nisam ni želeo da zadržim taj novac. Tek kada sam obavešten da ću biti iseljen, otišao sam u sud, ali tamo nisu hteli da mi daju nijednu informaciju. Izvršitelji su došli 25. septembra sa četiri policajca i izbacili nas na ulicu. Ponižavajuće je da mene, odlikovanog oficira, koji je žrtvovao svoje zdravlje zarad ove države, izbacuju kao psa na ulicu - sa suzama u očima ispričao je "Vestima" Radojica.

Sud mu je 2010. godine po službenoj dužnosti dodelio advokata, jer navodno, nadležni organi nisu mogli da ga pronađu.

- U mojoj ličnoj karti je moja adresa. Nikada se nisam selio, u tom stanu sam bio sve do prinudnog iseljenja. Nije mi jasno kako niko deset godina nije uspeo da me pronađe - kaže Radojica.

On je kontaktirao dodeljenog advokata, koji mu je rekao da nije bio u obavezi da ga obavesti da je proces u toku. Pošto Radojica nije izmirio svoja dugovanja od 12.000 evra prema prvoj presudi, doneta je presuda o zapleni imovine. Ubrzo posle iseljenja porodice Žiža, stan je na aukciji prodat.

- Nije postojalo nijedno obaveštenje u javnim glasilima o toj aukciji. Stan vredi 40.000 evra, a prodat je za 12.000. Ja sam otišao u podstanare, i sa svojim mesečnim primanjima od oko 400 evra, jako je teško da se plati stan, računi i hrana - kaže Žiža.

V. Sekulić
Zaboravljeno odlikovanje

Radojica je angažovao novog advokata i podneo tužbu, ali se plaši da rešenje neće ni doživeti.

Za njegov problem niko nije nadležan. Obraćao se vojsci, ministrima, predsedniku države, predsedniku vlade, ali rešenje problema mu niko nije ponudio. Kao ratnom vojnom invalidu, sa 60 procenata invaliditeta, sleduje mu od Vojske trosoban stan.

- Iz Ministarstva odbrane sam dobio odgovor da ću dobiti trosoban stan kada im vratim jednosoban. Ja treba da kupim stan, jer su mi moj stan oteli, kako bih dobio ono što mi sleduje - rekao je Žiža.

Petak 10.07.2015. 10:27
Ovaj covek i jeste pas u ocima SNS-ovaca! Bravo Vucicu, ameri i jevropljani svrsavaju od tvog uspeha!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online