Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.06.2015.
19:12
b92.net A

Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu

Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.

wikipedia.org/Vasenka
Za SPC je čuvanje urne u Muzeju Nikole Tesle satanizam?

Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su "satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle", a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

- U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu... - rekao je Nikodijević.

"Isprovocirani" predsednik gradske skupštine tvrdi da je opozicija raspravu odvela u pogrešnom smeru. Ipak, posle nepromišljeno izgovorenih reči, Nikodijević se pravda.

- Za govornicom možete da upotrebite i grublje reči, da u afektu kažete bilo šta. Sada kada biram reči, kažem da to nije u skaldu sa duhovnoščću, tradicijom i pravilima koje nalaže hrišćanstvo - kaže Nikodijević.

Da li je SPC na sastanku s gradskim vlastima insistirajući na preseljenju Tesline urne, svoju inicijativu, između ostalog obrazložila posatanističkim obredi.

- Da li je to satanizam ili ne? Ja se ne razumem, nisam vernik, nisam stručnjak za religiju. Oni kažu da nije u skladu s tim. Možda je satinizam grub način za reći, ali oni kažu da se to koristi na nedostojan način - kaže Nikodijević i navodi da su mu to rekli "predstavnici SPC".

šok u Muzeju

Nadležni u Muzeju Nikola Tesla su bili potpuno šokirani posle ovih izjava.

- Ovde postoji služba koja 24 časa obezbeđuje muzej. Muzej funkcioniše na dostojanstven način, kao i svi ostali eksponati, urna se čuva i dostojanstveno tretira, po najvišim standardima - kaže direktor muzeja Branimir Jovanović.

Nikola Tesla će dobiti spomenik na platou ispred Hrama Svetog Save. U Gradu negiraju da takva odluka predstavlja pokušaj da se na mala vrata urna velikog srpskog naučnika preseli baš tamo.

- Nikakvi tajni prolazi unutar spomenika, nikakva kutija u koju ide urna ne postoje. Na čelu odbora za podizanje spomenika je patrijarh. Ne možete njega da optužite da vara odbornike - kaže Nikodijević.

U Muzeju ponavljaju da o inicijativi premeštanja posmrtnih ostataka treba ozbiljno razmišljati i razgovarati dok se ne postigne konsenzusu na nacionalnom nivou.

- Po mom mišljenu nacionalni interes je da nema ovakvih senzacionalnih priča. Nema smisla, loše se odužujemo Tesli - kaže Jovanović.

Za rad komisije koja treba da odluči gde će biti mesto Tesline urne nema roka. U njenom sastavu su podsećamo članovi skupštine grada SPC i SANU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online