Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.05.2015.
21:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Stogodišnjaci rade tai či

Iako čovečanstvo vekovima žudi za eliksirom mladosti, starost je zasad neumitni deo života i nosi svoju lepotu i radost. Gerontološki centar Beograd u svom sastavu ima četiri doma: na Bežanijskoj kosi, na Voždovcu i dva na Karaburmi. Raspolaže sa 1.160 mesta za korisnike iz Beograda i unutrašnjosti, a red čekanja je prilično dugačak.

V. Sekulić
U voždovačkom domu za stare

- Prvi dom za stare sagrađen je u beogradskom naselju Voždovac. Posle njega, 1984. godine, napravljen je dom na Bežanijskoj kosi, a zatim još dva na Karaburmi. Pravo na smeštaj u državni dom imaju penzioneri i stariji od 65 godina, koji zbog loših zdravstvenih, socijalnih, stambenih i porodičnih prilika nisu u mogućnosti da žive u porodici. To pravo mogu da ostvare i drugi, recimo stara majka i sin sa posebnim potrebama - objašnjava direktor Gerontološkog centra Suzana Mišić. Izgleda da se često sreću, njihov razgovor je srdačan i prisan, a tiče se svega što život znači.

- Godine mogu da nam izboraju kožu lica, mišići na rukama i nogama da atrofiraju, ali to nužno ne podrazumeva i odricanje od radosti života - kaže jedna od najstarijiih korisnica 102-godišnja Šarlota Pešić, koja ne želi da se fotografiše, jer nije sredila frizuru i stidljivo objašnjava da joj se to retko dešava, ali to je dokaz da čoveku uvek nedostaje malo vremena.

- Ljudi u trećem životnom dobu ovde se druže sa sebi bliskom generacijom. Mnogi od njih i putuju, idu na izlete, posećuju kulturna dešavanja u gradu, a i mi često imamo koncerte, premijere filmova i sve ono što čini život zabavnijim. Mi smo prvi koji su uveli tai či vežbe koje su vrlo korisne i dobrodošle u poznim decenijama života, kada organizam polako usporava. Naši korisnici su dokaz da to ne mora da bude pravilo. Imamo korisnika koji je prešao osamdesetu i po drugi put otputovao u Peru kod kumova, jer se tamo, kaže, najbolje opušta i podmlađuje - kaže upravnik voždovačkog doma za stare 51-godišnja Nevenka Nikić-Simatković, andragog, koja je na ovoj funkciji 10 godina.

- Ako bismo ukratko opisali život onda je to sledećim rečima: mladost predlaže, starost odlaže, a sredina izvršava. Zato je važno u nekim poznijim godinama da sredina u kojoj borave bude veselija i optimističnija. Od naših korisnika sam naučila da se smejem i da svaki problem ima svoje rešenje, ali kad dođe pravo vreme - kaže upravnica. I upravo su u ovom domu najbolje raspoložene dve stogodišnjakinje, koje su vrlo vitalne, a pamćenje ih i te kako dobro služi, a život prihvataju baš onakav kakav jeste - lep, ali sa bremenitim odlukama.

Predrasude

V. Sekulić
Danica Hamov

- Život mi je bio ispunjen u mladosti baš kao i danas u devetoj deceniji. Kao ekonomista radila sam u "Mihajlu Pupinu" na Zvezdari. Imam ćerku Irenu i četvoro unučadi. Za ovaj dom sam se odlučila pre 15 godina iz praktičnih razloga da bih deci oslobodila stan i da bi živeli rasterećenije. Nisam se pokajala. Mi se ovde bolje i lepše družimo nego što smo to činili u mladosti. Izlazimo, putujemo, smejemo se i kada pričam o našim dogodovštinama mojim prijateljicama, koje samuju u praznim stanovima, one se rastuže, ali zbog malograđanskih predrasuda ne usuđuju da nam se pridruže - kaže 80-godišnja Danica Hramov.

- Davno je neki mudrac rekao da tajna dugovečnosti nije u odricanju, već u uživanju u životu, a život podrazumeva i starost. Starost jeste specifična, prate je usamljenost i depresija, a sve češće i Alchajmerova bolest. Ipak, u domu za stare, u svom, makar po godinama, prirodnom okruženju uz stalni nadzor stručnog osoblja starost postaje bezbednija, a život produžen i sigurniji - kaže direktor Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić, koja je posetila voždovački dom za slavu Svetog Vasilija. Kolač, slavska sveća, žito, crno vino i dobro raspoloženje. Pristigla je familija, pa čak i predsednik opštine Voždovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online