Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.04.2015.
05:13
Lj. Stojanović - Vesti A

Nepoznat broj žrtava zločina u Grdelici

Ispred spomenika putnicima ubijenim u vozu u NATO bombardovanju pored mosta u Grdelici održana je komemoracija. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da ove "žrtve ne smeju da se zaborave, iako Srbija okreće novo poglavlje u svojoj istoriji".

Reuters
Bombardovani Grdelički most

- Podaci o poginulima i povređenima nas opominju i nakon 16 godina mi osuđujemo ovo nasilje. Srbija će se svojih stradalih građana uvek sećati dostojanstveno - rekao je Cvetanović i dodao da je u Grdelici pogođen međunarodni putnički voz i da broj žrtava nikada nije utvrđen.

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić rekao je da za ovakve situacije postoje samo dve reči "da se ne zaboravi i da se ne ponovi".

Vence na spomenik poginulima u vozu položili su i pripadnici vojske, policije, udruženja boraca, političke stranke i porodice stradalih. Na Uskrs 12. aprila 1999. godine iz NATO aviona ispaljene su četiri rakete, dve su pogodile voz, a dve most.

Međunarodni voz je saobraćao do Ristovca, tačan broj žrtava nikada nije utvrđen, a među ostalim putnicima u vozu su ubijeni i tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković. Ona iz Leskovca, on iz Vladičinog Hana, upoznali se i zavoleli na fakultetu, studirali hemiju i oboje je završili kao izuzetni studenti.

Niko do sada nije podneo tužbu zbog ubistva civila u vozu kod Grdelice. U to vreme neki do čelnika lokalne vlasti u Leskovcu iz SPS-a zabranjivali su lekarima leskovačke bolnice da daju podatke novinarima o broju pronađenih ostataka poginulih i o povređenima. Ti su i sada na vlasti, samo kao članovi druge stranke.

Laži generala Klarka

Pravdajući se zbog zločina u Grdelici general Vesli Klark, tadašnji glavnokomandujući NATO snagama izjavio je da je "voz išao previše brzo, a bomba bila previše blizu cilja da bi mogla da se otkaže". NATO je, da bi opravdao napad na putnički voz, u kojem su žive izgorele ili masakrirane civilne žrtve, i potvrdio iskaz generala Klarka, prikazao video-snimak načinjen kamerom na avionu. Međutim, utvrđeno je da je video-snimak čak 4,7 puta ubrzan, o čemu je u januaru 2000. godine opširno pisao nemački "Frankfurter Rundšau".

Kostur raketiranog voza je, posle nekoliko godina uklonjen, a neki od visokih međunarodnih zvaničnika iz evropskih zemalja su tada, boraveći često na jugu Srbije zbog sukoba oko Bujanovca i Preševa, dopisniku "Vesti" rekli da je sramota što tu nije ostao zauvek i svedočanstvo o stradanju civila. Ti zvaničnici inače dolaze iz zemalja članica NATO. U leskovačkom kraju ljudi se i danas sećaju zlokobnog zujanja raketa koje su čuli pre no što je voz pogođen.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 08:21
Па шта је овде чудно ??? НАТО прави злочине на читавој Земљиној кугли и правиће злочине све док су живи .НАТО је побио невине људе и децу и у Ираку , Либији , Авганистан , Вијетнам , Украјини....ма свуда сечу невине главе и руше зграде,предузећа,мостове......у очима фашииста је само крв....нека је лака земља погинулим у Грделици .Тражим да се скине Ул. ђинђић а да се поставе имена погинулих у Грделици .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online