Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.01.2015.
22:12
M. Stanimirović - Vesti A

Ni dinar za narodnu zabavu

U budžetu opštine Bajina Bašta za medije nije planiran ni jedan jedini dinar. Želeći da preduprede ovakvu odluku predstavnici četiri bajinobaštanska medija - RTV Prima, Fan radio, Radio 4 i BB glas tražili su prijem kod opštinskih funkcionera da bi obezbedili ono što im je Zakon o informisanju omogućio, ali Radomir Filipović, predsednik opštine, Miroslav Lukić, njegov zamenik, i Vasilije Pavićević, predsednik Skupštine, i pored pisanih zahteva za sastanak i telefonskih poziva ignorisali su predstavnike medija, pa je vlast koju čine naprednjaci, radikali i DSS ražestila novinare i saopštenjem za javnost oglasila se RTV Prima.

Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta

- Ovakvo ponašanje opštine Bajina Bašta ne samo da je direktan udarac na poslovanje svih lokalnih medija, već je i grubo nepoštovanje Zakona o informisanju i mogućnosti da se projektnim finansiranjem podrže lokalni mediji. Ako se uzme u obzir da ova glasila žive samo od prihoda od reklama i oglasa, lako je zaključiti da su ti prihodi ispod svakog minimuma i da je to nedovoljno za opstanak. Ako ne nađu nove načine finansiranja bajinobaštanski mediji će se gasiti, njihovi zaposleni ostajati bez posla, a građani biti u medijskom mraku. Da li je to rešenje ili možda cilj, odgovore najverovatnije znaju u opštini Bajina Bašta - navodi se u saopštenju RTV Prima.

Radomir Filipović, predsednik opštine, ima svoje viđenje ovog problema.

- Tačno je da pod stavkom informisanje nije predviđen nijedan dinar, ali je isto tako tačno da će mediji preko Direkcije za izgradnju i Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta, koje opština finansira, dobiti oko milion i po dinara. Za prenose sednica opštinske Skupštine planirano je 500.000 dinara. Mi smo prešli na projektno finansiranje, opština je siromašna, prošle godine smo imali veliku štetu od poplava i nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava. RTV Prima je privatna televizija i koliko ja znam njima je godišnje potrebno od četiri do šest miliona dinara da bi funkcionisali i oni bi da im mi prebacimo sva potrebna sredstva. Fan radio nema informativni program i ja zaista ne znam šta bi opština tu trebalo da finansira. Mi ćemo sa predstavnicima medija sesti i popričati kako bismo razjasnili sve nedoumice, a oni imaju mogućnost da konkurišu svojim projektima kao nevladine organizacije i obezbede sredstva za svoj rad.

Mi smo preduzeće

"Naša televizija posluje kao preduzeće i ona ne može da konkuriše kao nevladin sektor za finansiranje prema projektima, a to što nam nude da izveštavamo za 500.000 dinara sa sednica opštinske Skupštine, razmotrićemo da li ćemo prihvatiti. Za ovu godinu nismo potpisali nijedan ugovor sa Direkcijom za izgradnju i Sportsko-turističkim centrom Bajina Bašta", rekla je Biljana Đurđić.

Urednica na RTV Prima Biljana Đurđić je iznela još niz problema koji medijima ne dozvoljavaju da rade.

- RTV Prima ima četiri zaposlena, a nekad smo imali dvadesetak. Oprema nam je u vrlo lošem stanju. Četiri novinara pored rada na radiju i na televiziji prave portal i nikada nismo odbili poziv iz opštine da pratimo neki događaj. Prošle godine kad je poplava zahvatila našu opštinu emitovali smo program 24 sata, a sada nas za izuzetne i nadljudske napore koje smo uložili ovako nagrađuju. Opština nije postupila po Uredbi Vlade i odluci Stalne konferencije gradova o projektnom finansiranju - upozorila je Biljana Đurđić.

Ovakvu odluku opštinske vlasti u većini bajinobaštanskih medija doživljavaju kao podsmevanje i od najavljenog sastanka sa predsednikom opštine ne očekuju ništa spektakularno jer budžet je usvojen. Posao medija po kome su u obavezi da obaveštavaju, podučavaju, zabavljaju, da čuvaju i neguju maternji jezik i pismo u uslovima ekonomske krize kojoj se još ne nazire kraj je sve više ugrožen.

Dok se predstavnici vlasti i medija dogovore šta je projektno finansiranje, jer se na njega pozivaju i jedni i drugi, najviše će trpeti građani Bajine Bašte. Da li se to zove besparica ili medijski mrak zavisi od ugla gledanja i od istine koja je relativna i slojevita.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online