Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.12.2014.
21:15
Z. Gligorijević - Vesti A

Prve pare iz birtija

Marjan Gričar, rodom iz Novog Mesta u Sloveniji, živeo je u Jesenicama, gde je radio kao kondukter i vozač.

Z. Gligorijević
Marjan ispred kafane Triglav, u Čikagu
 


Iako je imao stalni posao, posle odsluženja vojnog roka, 1967. godine, rešio je da sreću oproba u Americi. Otišao je u Ohajo gde je živela njegova pokojna tetka Antonija Tolvinski. Od nje je otišao u Čikago. Tamo se, posle samo tri nedelje poznanstva, venčao sa Nadeždom Todorović, rodom iz Vukmanovca kod Rekovca. Pošto je Marjan otišao u invalidsku penziju, njih dvoje su se pre sedam godina doselili u Rekovac u kome su sagradili dvorac.


- Čuo sam da se u Americi dobro zarađuje. Pošto nisam znao jezik, u Čikagu sam se zaposlio kod jednog Slovenca koji je sklapao kamione, a potom sam radio u kovačnici. Kad nam se ukazala dobra prilika, Nadežda i ja smo otvorili tri kafane, ali pošto je to težak i neizvestan posao, 1972. godine prestali smo da se bavimo time. Kupio sam kamion i počeo da vozim robu za firmu Badrek na relaciji Čikago - San Francisko. Time sam se bavio 35 godina - kaže Marjan, koji ima američko državljanstvo i koji se nije pokajao što je otišao za Ameriku, naročito kad vidi šta su stekli.

Z. Gligorijević
RADILI I PUNO STEKLI: Marjan i Nadežda


Nadežda je u Čikago došla 1961. godine jer je u tom gradu radio njen pokojni otac Milorad Vukosavljević. Zanimljivo je da je njen otac bio u Nemačkoj u zarobljeništvu. Tamo je upoznao Nemicu sa kojom je otišao za Ameriku. Jedinica Nadežda sa majkom Milevom ostala je u Vukmanovcu. Po jagodinskim kafanama počela je da peva sa samo 11 godina. U međuvremenu se udala i rodila sina Životu. Ali, kad je imala 25 godina, rešila je da ode kod oca u Ameriku. O njenom sinu brinula se njena majka Mileva.


- Znate li šta je onda bila Amerika?! Pare sam zaradila pevajući u srpskim kafanama. Kad sam se udala za Marjana, prestala sam da pevam. Marjan je bio moja sudbina. Kada smo kupili prvu kafanu "Triglav", kod nas su došli moj sin i majka Mileva - kaže Nadežda.


- Kafanu sam kupio kad sam u džepu imao samo 150 dolara. Tetka je obećala da mi da 3.000 dolara, a kad sam je pozvao, rekla mi je da nema taj novac. Pošto nisam hteo da mi propadne kapara od 1.000 dolara, morao sam da nađem 12.000 dolara. Američki sindikat nam je obezbedio taj novac, uz uslov da oni uzimaju zaradu na džu-boksu i raznim aparatima, poput onog za cigarete - veli Marjan.


Kafana je odlično radila jer su u to vreme u Čikagu bile samo tri srpske kafane. Kada su je razradili, prodali su je za dobre pare.
 

Gosti iz Njujorka
Mileva je kuvala čorbu, srpski pasulj, kupus i spremala ćevape, pa su i iz Njujorka dolazili da bi jeli. Pored dobre hrane, posebno vikendom, "Triglav" je bio pun jer su gosti dolazili zbog srpskih televizijskih kanala, ali i slovenačke, dalmatinske i hrvatske muzike.


Potomci
Nadeždin sin Života Todorović se sa suprugom Miljanom iz Amerike vratio u isto vreme kada i Marjan i Nadežda. Životin sin Dragan ostao je u Čikagu sa sinom Stefanom i kćerkom Katarinom. Zaposlen je kao menadžer u jednoj italijanskoj piceriji.



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online