Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.12.2014.
22:48
D. Đorđević - Vesti A

Bugari nam zapalili kuću

Jovan Lj. Janjić iz Rataja kod Vranja počeo je kao učitelj, a dogurao do izuzetno cenjenog doktora nauka.

Vreme svoga detinjstva, ugledni profesor pamti kao vreme velike materijalne oskudice i ratnih strahota.

D. Đorđević
Rat se ne zaboravlja: Dr Jovan Lj Janjić sa suprugom Stojankom


- Bio je rat, bugarska okupacija-vreme zla i nevolja svake vrste. U decembru 1941. godine, grupa partizana iz vranjskog odreda koji je bio stacioniran iznad Vranja u rejonu sela Sobina, na obroncima planine Krstilovica, napala je bugarsku postaju koja je bila smeštena u zgradi opštine našeg sela. Bilo je žrtava, a onda je usledila odmazda bugarske okupatorske vojske koja je došla iz pravca Vranja, na konjima.
 

Goli i bosi

Tražili su jatake partizana po selu, a kad nisu pronašli zapalili su Rataje. Sve kuće su bile od slabog materijala i sećam se da se selo pretvorilo u buktinju. Čuli su se plač i krici žena i dece. Tresao sam se kao prut - kaže dr Janjić.

-Ništa nismo spasli, ni kuću ni štalu, ni stoku. Ostali smo goli i bosi, prihvaćeni od rođaka po drugim selima. Radilo se za komad kukuruznog hleba. Kad su su 1943. godine internirali starije muškarce u Bugarsku gde su radili najteže fizičke poslove po rudnicima i pravili puteve na Pirin planini, ostali smo sa majkama sami. Majke su obavljale sve muške poslove, a mi deca preko noći stasavali. Bila je to grčevita borba za opstanak, za samo jedan dan života, na više se nije mislilo - priča Janjić.
Posleratno vreme pamtim po otimanju poljoprivrednih proizvoda od seljaka, što je pogađalo i moju porodicu - kaže Janjić.

D. Đorđević
Doktorirao u Zagrebu 1981. godine
 

U takvoj situaciji, zbog nemanja uslova nije mogao da nastavi školovanje u Gimnaziji, pa se, da bi što pre došao do posla, upisuje u Učiteljsku školu u Vranju. Vredno je učio i sve razrede završio sa odličnim uspehom. Bio je najbolji u svojoj generaciji.

Učio seoske đake

-Prvo zaposlenje dobio sam u Osnovnoj školi u planinskom selu Strešak, 25 kilometra udaljenog od Vranja. U ovoj školi, koja je imala u četiri razreda i samo dvadesetak učenika, stekao sam prvo nastavno i pedagoško iskustvo i započeo dug i odgovoran put učitelja, profesora, direktora škole, prosvetnog savetnika za srpski jezik - koji će trajati punih 40 godina - kaže Janjić.

Nakon odsluženja vojske njegovo učiteljovanje nastaviće se u selu Lepenica kod Vladičinog Hana, a od 1956. do 1961. godine radio je u Osnovnoj školi u svom rodnom Rataju, gde je, u nedostatku stručnih nastavnika, predavao srpski jezik.
- U to vreme upisao sam se na Filozofski fakultet u Skoplju, kao vanredni student, na grupi Istorija književnosti naroda Jugoslavije i završio u roku. Dobio sam premeštaj u Vladičin Han gde sam oformio Gimnaziju sa svojim kolegama - priča dr Janjić.

Dalje postdiplomsko usavršavanje nastavio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gde je upisao magistarske studije.
Odbranio je magistarski rad 1979. godine, a na istom fakultetu odbranio je 1981. godine i doktorsku disertaciju.

Napisao 10 knjiga

Od 1994. godine, po penzionisanju, profesor dr Jovan Lj. Janjić se okreće proučavanju zavičajne problematike iz oblasti jezika i književnosti, istorije škola i narodnog života.
Objavio je desetak knjiga, i aktivno i dalje učestvuje u kulturnom i javnom životu svoje sredine.


 

Petak 12.12.2014. 00:15
po guzici su dobili bugari,ostalo je njih 20 000 u sicevackoj klisuri,zauvek.jedva bi cekao opet da krenu,da im vratim debelo za ubistva deodva.uhhh ne bi se smirivao nikako,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online