Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.06.2014.
02:36
Z. Marjanović - Vesti A

Od tetke u amanet dobio Arčibalda Rajsa

Prvi svetski rat, kao i svaki rat, imao je svoje heroje kojih se, nažalost, danas malo ko seća, pa i država Srbija u meri i načinu na koji su oni zaslužili. Među herojima Velikog rata bio je i dr Arčibald Rajs, čuveni švajcarski kriminolog svetskog glasa, koji je svoj život vezao za sudbinu srpske vojske i Srbije i zahvaljući kome je svet čuo istinu o stradanju našeg naroda.

U vilu Dobro polje II dolazio je i kralj Aleksandar
 

Pošto je video mnoga zverstva koja su nad nedužnim srpskim civilima počinili vojnici crno-žute monarhije, dr Rajs je otišao u srpske dobrovoljce i zajedno sa vojskom, odbijajući bilo kakve povlastice, preživeo golgotu prelaska preko Albanije i povratka u Beograd. 

Arčibaldova ikona

Deo sećanja na ovog humanistu i osvedočenog prijatelja srpskog naroda čuva se i u Gornjem Milanovcu, u vili Dobro polje II, sagrađenoj po istim nacrtima kao i kuća u Topčideru u Beogradu u kojoj je do kraja života, 8. avgusta 1929. godine, živeo poznati Švajcarac.

Iako teško razočaran ponašanjem i uvredama nekih vodećih političara, pre svih Nikole Pašića, dr Rajs nije ni pomišljao da napusti Srbiju i svoje saborce koji su ga beskrajno poštovali. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, u grobnici koju je za života izgradio sa svojim prijateljem i vernim saradnikom Alfredom Favratom, a srce mu je, po sopstvenoj želji, preneto u spomen-kosturnicu na Kajmakčalanu gde su sahranjeni posmrtni ostaci hiljade njegovih saboraca čije je herojstvo zadivilo ceo svet.

Jola Favrat
 


Neupućeni, a njih je mnogo više, mogu da se zapitaju kakva je veza između dr Arčibalda Rajsa i Gornjeg Milanovca. Ovu vezu svojevremeno je objasnila Savka, odnosno Jola Favrat, rođena Gačić iz takovskog sela Lozanj, koja je bila udata za Dimitrija, sina Alfreda Favrata, doživotnog Rajsovog prijatelja, koji je takođe preživeo sve nedaće srpske vojske.

Jola Favrat je preminula pre tri godine, a tradiciju čuvanja sećanja i zaostavštine, ali i brojne lične predmete Rajsa i porodice Favrat nasledio je Nikola Gačić, njen rođak. Zahvaljujući ovoj Šumadinki, pre dve decenije štampana je Rajsova knjiga "Čujte Srbi", čiji rukopis je Jola dugo krila. Tako su Srbi saznali kako ih je doživeo čovek koji ih beskrajno voleo i baš zato im ukazao na mane aktuelne i dan-danas.

Čast i obaveza: Nikola Gačić
 


- Ako na ovom svetu postoje slučajnosti, onda je moja tetka Slavka, odnosno Jola, pravi primer za to. Kao mlada, otišla je da poseti mog ujaka Rajka koji je u Lozani, u Švajcarskoj, imao veliki restoran. U tom restoranu su se sreli tetka Jola i Dimitrije, jedini sin Alfreda i Lujze Favrat koji su bili veliki prijatelji Arčibalda Rajsa. Ljubavna romansa Jole i Dimitrija krunisana je brakom u ruskoj pravoslavnoj crkvi 19. maja 1965. godine. Tetka Jola je bila do kraja života zaljubljena u svog Dimitrija koji je, kao i njegov otac Alfred, majka Lujza i njihov prijatelj Arčibald Rajs, bio očaran Srbijom i njenim narodom. Na dan venčanja Jola je preuzela i obavezu da u ime porodice Favrat čuva uspomenu na njihovog prijatelja Arčibalda Rajsa i da sačuva sve njegove lične stvari jer nije imao naslednike - objašnjava Gačić.


- Nažalost, nakon Drugog svetskog rata vila je oduzeta porodici Favrat i još mnogo toga što je pripadalo Rajsu, a teča Dimitrje je želeo da u Gornjem Milanovcu izgradi istovetnu kuću. Sagrađena je 1985. godine, ali Dimitrije nije stigao da uživa u njoj jer je ubrzo preminuo. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici porodice Favrat i Arčibalda Rajsa. Pored njih je pre tri godine pokopana i moja tetka Jola koja je do poslednjeg dana rado pričala o svojim sećanjima na Rajsa. Poštovanje prema ovom velikom prijatelju Srbije tetka je prenela i na mene, a ja ću, kad za to dođe vreme, obavezu preneti na svoju decu Teodoru, Marka i Nemanju. Za mene i moju porodicu ovo je velika čast, ali i velika obaveza - kaže za "Vesti" Nikola Gačić.
 

Kralj krsni kum

Ideja da sagradi vilu u Milanovcu potekla je, pričala je Jola, od Dimitrija kojeg je takovski kraj podsećao na Švajcarsku i gde je želeo da provede svoje poslednje dane. Zdanje je počeo da gradi prema planu vile Dobro polje u Topčideru kojoj je ime dao kralj Aleksandar Karađorđević, čest gost u kući Arčibalda Rajsa i Alfreda Favrata. Čak je bio i Dimitrijev krsni kum.

 

Rajsova lula

Sačuvala sat, lulu i štap

Jola Favrat je sačuvala porodičnu priču Favratovih o Arčibaldu Rajsu, kao i njegove lične stvari. Pored rukopisa knjige "Čujte Srbi", tu su sat s otiskom palca čuvenog kriminologa, njegova lula, štap s kojim je prešao Albaniju, pribor za jelo kojim se služio i kralj Aleksandar Karađorđević, trokrilna ikona koju je dobio od srpskih vojnika, slike...

POVEZANE VESTI

Petak 20.06.2014. 08:22
Надам се да ће једном овај племенити човек добити место у српском народу које му припада. Када напокон дође нека национално свесна опција на власт, почне се поштовати Живојин Мишић уместо мешетара Пашића и слично, онда ћемо бити на правом путу...
Petak 20.06.2014. 11:26
Имам књигу "ЧУЈТЕ СРБИ" од др А. Рајса и прочитала сам је 2х ! Запањујуће је и шокантно то што читајући је имам утисак као да је писана недавно....а не прије скоро 100 година...?! Исте ствари које је описао тада...исте су и актуелне и дан-данас.... ДО КАДА ЋЕ ТАКО БИТИ...?!
Petak 20.06.2014. 12:14
Ako je Arcibald Rajs bio Svajcarac onda je svaki crnac koji igra kosarku za Partizan i Zvezdu Srbin. Rajs je bio Nemac rodjen i odrastao u Nemackoj pokrajini Baden. Posle zavrsene srednje skole zbog loseg zdravlja odlazi u Svajcarsku na studije gde ostaje da radi i tu ga zatice i I Sv.rat. Divim se dirigovanoj i cesto organizovanoj gluposti u nas gde se stidljivo pise da je covek bio Nemac ali zato nema ama bas nikakvih problema da se za Broza zvanicno kaze da je bio 'hrvat' iako su ovi srpoveli temeljni genocid nad Srbima. To je valjda zato sto se Rajs za razliku od Broza u I Sv.ratu borio na pogresnoj strani, srpskoj strani. Zato Titu i mrtvom najlepsi deo Beograda a Rajsu zaborav.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online