Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.05.2014.
03:34
D. Petrović - Vesti A

Pomrli čekajući autoput

Starina Veran Kuč iz Boljara na Pešteru, sela sakrivenog u bespuću na granici Srbije i Crne Gore, gazi 103. godinu života, ne može da radi i dugo da hoda, ali je, u šali kaže, još vitalan i mentalno potpuno očuvan, pa redovno sluša vesti na tranzistoru i pogleda Dnevnik. Najstariji je na ovom delu Peštera i jedan je od još sedmoro preostalih žitelja Boljara.

Aziz Turković

- Slušao sam ekspoze premijera Aleksandra Vučića i izjave koje je potom davao, oduševio sam se što je u prvi plan stavio izgradnju Koridora 11 i proboj trase preko Peštera. Vučić je rekao da će autoput u Boljare, odnosno na granicu Crne Gore, stići za četiri godine. Ne znam da li ću to doživeti, ali Vučiću verujem i siguran sam da će, uprkos nesreći koja je ovih dana zadesila Srbiju, realizovati planove - kaže Veran.


On autoput čeka pet decenija.


- Dolazili su geometri još šezdesetih godina prošlog veka, za vreme Tita, i nešto merili i crtali, prvo smo mislili da će ovuda proći barska pruga, a potom su nam rekli da se sprema izgradnja autoputa, dolazili su još mnogo puta, merili, crtali, obećavali i odlazili, a mi ostajali u bespuću. Sve što je moglo da ode, u međuvremenu je otišlo iz Boljara, ostalo nas je još sedam duša, najmlađi Svetislav Kuč ima 60, a ja najstariji 102 godine. Bojim se da kad ovde stignu građevinari, kažu da će biti Kinezi ili Turci, neće imati ko ni čašu vode da im pruži - priča starina i u šali kaže da moli Svevišnjeg da ga još ne uzima.


- Ako sam čekao pet decenija, nadam se da će mi dati još pet godina da doživim da pored moje kuće tutnje kamioni i autobusi na putu prema Beogradu i prema Jadranu - ističe Veran.

Boljare na Pešteru
 


Aziz Turković iz susednog Dolića kaže da je priča o gradnji puta bilo još u kraljevini.
- Bio sam dete, pre sedam decenija, Jugoslavija je bila kraljevina, i tada se pričalo o nekakvom putu od Beograda prema moru koji bi prošao preko Peštera. A danas je većina sela još bez asfalta, čak 30.000 Pešteraca otišlo je trbuhom za kruhom u beli svet. Da je na vreme stigao autoput, Pešter bi bio druga Australija, ovde bi se, umesto sadašnjih 30.000, uzgajalo bar 200.000 ovaca, izvozili bismo zdravu hranu i niko ne bi morao hleb da traži po Evropi, Americi i Australiji - priča Aziz.


Poštar Radoje Kuč iz Karajukića Bunara koji u poslednje tri decenije svakodnevno dolazi u Boljare.

Veran Kuč i poštar Radoje Kuč
 


- Izgradnjom autoputa Pešter će otvoriti svoje ogromne prirodne potencijale koje, što zbog bespuća, a najviše zbog pogrešne ekonomske politike naša država nije umela da iskoristi - uveren je Radoje. - U Boljarima je živelo nekoliko stotina žitelja, škola je bila puna đaka, pola sela je danas u Kragujevcu, druga polovina u inostranstvu.
Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica, kaže da je autoput prioritet i opštine i Republike.


- Nadamo se da poplave i sanacija neće odložiti nastavak radova na već započetom delu od Beograda do Preljine i da će uskoro započeti i deonica od Požege do Boljara koja prolazi jednim od najlepših delova Srbije i koja će preporoditi Peštersku visoravan i Goliju.
 

Ceh milijardu evra

Deonica od Požege do Boljara dugačka je 107 kilometara, nepristupačna je i biće teška za rad, na njoj je predviđena izgradnja 15 tunela i velikih mostova, koštaće više od milijardu evra. Krenuće od Patačkog polja kod Požege, a potom da se dolinom Moravice i padinama Golije spušta do Kovilja i Duge Poljane, od Duge Poljane trasa Pešterom stiže do Boljara gde bi trebalo da se spoji sa deonicom Bar-Boljare koju će graditi Crna Gora.

 

Izgradnja crnogorskog dela Koridora 11 započela je još pre šest godina, ali je odmah obustavljena. Nedavno je u Podgorici ponovo odlučeno da se radovi intenziviraju i da se sve završi u naredne četiri godine.

 

Kraće i jeftinije

Trasa preko Peštera je kraća i jeftinija od zlatiborske koja je dugo bila u opticaju. Drugi razlog da se od Požege ide ka Ivanjici i Pešteru, a ne prema Užicu i Zlatiboru je želja države da iz zaostalosti izvuče ovaj deo decenijama zapostavljane, a prirodnim resursima bogate Srbije. Zlatibor i Užice će imati relativno kratku vezu sa budućim autoputem, a u planu je da se modernim magistralnim saobraćajnicama sa Koridorom 11 povežu Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Za ulaganja u ovaj deo Koridora 11 zainteresovane su velike firme iz Kine, Turske, Azerbejdžana, Rusije i nekih zapadnoevropskih zemalja. Autoput će se najverovatnije graditi koncesijom.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.05.2014. 09:40
america ja imam 66 godina i jos uvek ne razumem osobe koje su pune zlobe i koji su spremni da pluju po svima koji nisu kao oni
Utorak 27.05.2014. 10:27
Stvarni je dosadna ova kokoska, vreme je da se ocerupa i baci jer od nje nema nista dobro. Nije ni za lonac, kao ni njegov obama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online