Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.03.2014.
06:26
Z. Marjanović - Vesti A

Orah nikao iz torbe poginulog ruskog vojnika?

Na prostoru između bivše železničke i sadašnje autobuske stanice u Gornjem Milanovcu raste gorostasno drvo visoko 30-ak metara. Po onome što se zna, jedino je drvo te vrste u rudničko-takovskom kraju, a od kada je izniklo, tvrde stari Milanovčani, traju nagađanja kojoj vrsti pripada.

Nagađanja kojoj vrsti pripada: Gorostas na Rudniku
 


Po nekima, među kojima su i inženjeri šumarstva, reč je o kanadskom crnom orahu čiji plodovi nisu jestivi, ali je u svetu ova vrsta veoma cenjena u građevinarstvu. Ipak, mnogo je više onih koji veruju, a posebno kod onih koji ne kriju ljubav prema Rusiji, da je reč o kavkaskom (ruskom) orahu. U suštini, nesporno je da je reč o jednoj vrsti oraha i u priči o gorostasnom stablu čiji je prečnik oko metar i po u prednosti su oni koji su ubeđeni da je reč o kakvskom orahu. Ako je stvarno kavkaski orah, onda Milanovčani veruju da znaju i kako je ova vrsta oraha stigla na tle Srbije.

Sahranjeni istog dana: Miladin Lekić i Branka Joksimović
 


- U Rusiji, a posebno na Kavkazu, običaj je da vojnici koji polaze u rat, od majke dobijaju po nekoliko oraha koji ih čuvaju od svakog zla, ali i da imaju šta da pojedu i da prežive ako, ne daj bože, zapadnu u veliku nevolju. Poznato je da jedan takav orah raste i na Avali, gde se u vreme kad je ruska vojska oslobađala Beograd, za vreme Drugog svetskog rata, nalazila vojna bolnica. Mnogi ruski vojnici su u toj bolnici umirali i sahranjivani su nedaleko od bolnice zajedno sa svojim vojničkim torbama u kojima su bili i orasi. Iz groba jednog neimenovanog crvenoarmejaca na Avali, to je dokazano, odmah posle oslobođenja Beograda iznikla je sadnica čudnog oraha koji i danas postoji i rađa. Takođe, poznato je da i u gradskom parku u Aleksincu gde su u vreme srpsko-turskih ratova sahranjivani ruski vojnici koji su se kao dobrovoljci borili za oslobođenje Srbije na isti način izniklo drvo oraha, što su potvrdili i eksperti iz ove oblasti. Ako je tako, ako je dokazano da su na Avali i u Aleksincu nikla stabla kavkaskog oraha i ako je zaista reč o ruskom, a ne kanadskom orahu, onda je moguće da je i orah u Gornjem Milanovcu iznikao na sličan način - ubeđeni su Milanovčani, koji su mišljenja da je milanovačko stablo neobičnog oraha izraslo mnogo pre Drugog svetskog rata.
 

Tragična ljubav

Branka Joskimović, čuvena milanovačka novinarka i Miladin Lačo Lekić su se upoznali baš pod tim drvetom i čitavom gradu su bili poznati kao najzaljubljeniji par. Međutim, u leto 1995. Branka je iznenada umrla u kući koju svojom krošnjom natkriva drvo oraha, što Miladin nije mogao da preboli. Samo sat-dva od Brančine smrti Miladin je sebi oduzeo život ispod oraha gde su se i upoznali. Sahranjeni su na milanovačkom groblju istog dana i u istoj grobnici, a stablo oraha čuva sećanje na veliku ljubav Branke i Miladina - priča Aleksandar Vučićević, koji redovno obilazi grob zaljubljenog para.

Subota 22.03.2014. 08:51
Buducnost nase prelepe Srbije je u nasim rukama, da bi bili u stanju da se vratimo okle nas proterase fasisti moramo da budemo slozni i ekonomsko-vojno najaci na Srbskom-Balkanu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online