Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.11.2015.
16:36
Vestionline, b92.net A

Novak ugasio "Veliku četvorku" - ovo je njegova era!

Iza Novaka Đokovića je sezona za pamćenje. Možda i najbolja u karijeri. Gde su zapravo nalaze rivali "Broja 1"? Daleko, daleko...

Reuters
Vladar: Novak Đoković

Zbog toga je opravdana diskusija o tome da li "Velika četvorka", koju, pored Novaka, čine i Rodžer Federer, Endi Marej i Rafael Nadal, uopšte više postoji...

Novinar britanskog "Telegrafa" Čarli Eklešer u svom tekstu ističe da je "Velika četvorka" u poslednjih nekoliko meseci postala samo jedan "Veliki", jer je toliko ispred svih, a u prilog tome ne ide samo plasman na ATP listi, već i rezultati od početka sezone.

Kada jedan sportski izraz postaje toliko pogrešan da više ne bi trebalo da se koristi?

U Premijer ligi, termin "Velika četvorka" se pojavio 2004. i postepeno je prestao da se koristi, šest godina kasnije kada je Liverpul završio sezonu kao sedmoplasirano i bilo je jasno da više ne može da se takmiči sa Arsenalom, Čelsijem i Mančester junajtedom.

Sada je sigurno došlo vreme da izraz "Velika četvorka" po pitanju tenisa postane istorija. Taj termin je počeo da se koristi krajem prošle decenije, pošto su  Federer,  Nadal, Đoković i Marej završili svaku sezonu od 2008. do 2012. kao najbolja četvorica na ATP listi i u tom periodu osvojili 19 od 20 Grend slemova.

Međutim, od 2012. godine, jedine sezone tokom koje su Federer, Nadal, Marej i Đoković osvojili po Grend slem, on je počeo da gubi na značaju. U međuvremenu, odigrano je 12 Slemova i Marej je osvojio jedan, Nadal dva, Federer nijedan, a Đoković PET.

Kada se pogleda nešto bliža istorija, dobija se još jasnija slika o ponoru "Velike četvorke", jer je od poslednjih šest GS, Đoković osvojio četiri, dok preostala četvorica nisu podigla NIJEDAN jedini pehar.

Poslednji teniser iz "Velike četvorke", a da nije Đoković, koji je došao do titule na Grend slemu bio je Nadal na prošlogodišnjem Rolan Garosu. A, pošto je srpski teniser zahvaljujući trijumfu na Mastersu u Parizu procenat svojih pobeda tokom 2015. godine doveo do neverovatnih 94 odsto, jasno je da je tenisu ušao u novu eru "Velikog".

Tanjug/AP

Srbin je u ovom trenutku bez konkrencije

Kada se realno pogleda, nijedan teniser nije ni prići Đokoviću u ovom trenutku. Marej, drugi reket sveta, nije odigrao loše protiv Đokovića u finalu u "gradu svetlosti", ali je doživeo ubedljiv poraz  (6:4, 6:2). 

I to je nivo dominacije kakav je retko kada viđen u sportu. Bolji procenat od 94 odsto pobeda tokom godine su jedino nadmašili Džon Mekinro, Džimi Konors i Federer. Uz to, Đoković je trijumfovao na 27 od 28 Grend slem mečeva ove sezone, a ta statistika govori da je on u stvari bio bliži kalendarskom Grend slemu od Serene Vilijams.

Na svih pet mečeva koje je Đoković izgubio ove godine, njegovi protivnici su morali da daju više od svojih mogućnosti, posebno Stan Vavrinka u finalu Rolan Garosa. Švajcarski teniser je dobio taj duel manje ili više tako što je gađao linije pri svakom poenu i ušao je u ritam kakav će teško ponoviti do kraja karijere.

Zbog toga, to je ključ ako želite da pobedite Đokovića na jednom od najvećih turnira na svetu - morate da podignete svoju igru na nivo koji niste ni sanjali da možete da dostignete tokom tri seta i nadate se da će vaš rival imati loš dan. 

To je formula koja je izmicala ostalim članovima "Velike četvorke" već neko vreme. Marej je poslednji put pobedio Đokovića u pet setova pre dve godine, Nadal je to učinio na prošlogodišnjem Rolan Garosu, a Federer to nije uspeo još od vimbldonskog finala 2012. godine.

Reuters
Nole blistao i u Parizu
 

Glavni argument protiv toga je da je tenis postao monopol je to da Đoković mora da zadrži sadašnji nivo igre duže od jedne sezone da bi to bila era "Velikog".

Definitivno postoji istina u tome, jer poslednji put da je Đoković osvojio tri Grend slema u kalendarskoj godini (2011), nije nastavio u istom ritmu i između 2012. i 2014. godine je osvojio po samo jednu titulu na najvećim turnirima. Ipak, u to vreme, imao je velike rivale u likovima Nadala i Mareja i donekle Federera, a u ovom trenutku je teško pomisliti ko bi mogao da ga ugrozi.

Istina je da igrači kao što su Vavrinka ili Kei Nišikori mogu da iznenade Đokovića na jednom meču, isto kao i Federer, Nadal ili Marej. Ali, teško je zamisliti da bi mogli da osvoje dovoljno Gren slemova da bi zaista mogli da priprete Novakovoj nadmoći.

Naravno, nije moguće reći da niko neće izazvati srpskog tenisera u bliskoj budućnosti. Tenis se toliko brzo menja da bi u ovo doba naredne godine Đoković mogao da se muči, a neko drugi bi mogao da bude apsolutno dominantan, ili bi jedan od članova "Velike četvorke" mogao da se vrati u centar pažnje.

U ovom trenutku Đoković je "priča za sebe", ostao je usamljen.

NA ČELU KOLONE!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online