Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.04.2012.
12:03
RTS A

Teniski kraljevići i prosjaci

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer i još nekoliko tenisera iz vrha tenisa jedini su koji zarađuju ogromne sume novca, dok ostatak igrača samo kupi mrvice, navodi Dag Robson, jedan od kolumnista "USA today".

Prva tri tenisera osvajaju i do 26 odsto ukupnog nagradnog fonda na ATP turu, dok se zarada smanjuje igračima koji se nalaze na teniskoj periferiji.

"Srednja klasa" svetskog tenisa je uzdrmana, sve je veći jaz između "siromašnih" i bogatih tenisera, smatra kolumnista magazina Ju-Es-Ej tudej (USA today) Dag Robson. 

Robson je izračunao da su prva tri svetska tenisera, Đoković, Nadal i Federer, u poslednjih pet godina sakupili od 20 do 26 odsto nagrada na ATP turu, što nije uspelo ni u vreme kada su ovim sportom vladali Sampras, Agasi i Kurijer.

Igrači, pak, koji se nalaze na teniskoj periferiji, do stotog mesta, prema navodima Robinsona, sakupljaju samo mrvice na turnirima.

Jasno je da je ovo doba "atomskog tenisa" i da pomenuti trojac atraktivnim mečevima privlači najveću pažnju sponzora i publike, ali već duže vreme tinja nezadovoljstvo u ovom sportu.

Rasprave o pravednijoj podeli novca nisu nove, ali u poslednje vreme su sve češće, ali pravo stanje u svetskom tenisu najbolje je opisao Endi Rodik.

"Čini mi se da u našem sportu trenutno traje mali građanski rat zbog ove teme. To se jedino može promeniti ako se igrači zauzmu jedni za druge, a tenis na pamti previše takvih slučajeva", smatra Rodik.

Poslednji ko je zabo "prst u oko" slabije rangiranim teniserima jeste vlasnik turnira u Indijan Velsu (na kojem je ove godine trijumfovao Rodžer Federer) Leri Elison, koji je dodao dodatnih milion evra u nagradni fond. Taj dodatni novac otišao je teniserima koji zarađuju najviše.

Kada se ovo prenese u konkretne sume ispadne da je pobednik ovogodišnjeg turnira, Rodžer Federer, dobio milion dolara, za razliku od Đokovića koji je prošle godine inkasirao 611.000 zelenih novčanica. Prevedeno u procente, to je povećanje od 64 odsto.

Teniseri, pak, koji su ispali u prvom kolu ukupno su zaradili 7.709 dolara, što je 594 dolara (osam procenata) više u odnosu na prošlu godinu.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.04.2012. 13:46
ovaj kolumnista je tolika budala da nevidi sam vec neko mora da mu to kaze cudi me da se nije zapitao zasto su bogati sve bogatiji to jest kapitalisti a radnici sve siromasniji tose moze dobro uporediti ko zna zna ali kada bi tako nesto izjavio onda bi time napao sitem kom i sam verovatno pripada mozda ne zaradjuje kao teniseri pa mu malo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online