Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.01.2010.
12:00
D. Nikodijević - Vesti A

Ljubav od čistog zlata

Da je porodica osnova svega u životu, na najbolji način potvrđuje primer Nađe Higl. Koliko god bila uporna i talentovana, sigurno da u uslovima pod kojim je godinama radila, i uz sva odricanja, ne bi u Rimu stigla do titule svetske šampionke na 200 metara prsnim stilom bez velike ljubavi i bezrezervne podrške tate Dragana, majke Snežane, brata i trenera Sebastijana.

Ljubav i razumevanje u porodici Higl - to je ono što je ekipa "Vesti" odmah osetila pri upoznavanju na pančevačkom bazenu "Strelište" (otac kao da nam je čitao misli unapred je rekao "da ne bi valjalo da nije tako"), gde su nas pozvali da sa njima provedemo poslepodne na Nađinom treningu i ujedno joj uručimo priznanje našeg lista, za najboljeg sportistu srpske dijaspore u 2009. godini.

Nađa Higl

- Izuzetno mi je drago što sam se našla u društvu takvih sportskih veličina kao što su Dejan Bodiroga, Aleksandar Đorđević, Vladimir Vujasinović, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Zoran Gajić, Novak Đoković, moj drugar iz bazena Milorad Čavić, dvostrukog lauerata, prošle i ove godine, Dejana Udovičića i mnogih drugih - istakla je izuzetno skromna Nađa, koja je tek druga dama, posle Monike Seleš 1993, koja je postala dobitnik našeg jedinstvenog priznanja.

- Nažalost, nisam u prilici da redovno čitam "Vesti", ali mi se dopalo ovo što sam videla u nekoliko brojeva koje sam prelistala, kao i vaša "Ukrštenica". Hvala vam što ste mi doneli više primeraka, da mogu da prekratim vreme na predstojećim putovanjima i pripremama.

Nađa sa svojom porodicom

- Prvi put u karijeri, u ponedeljak putujem sa bratom, koleginicom Maricom Stražmester, zatim Ivanom Lenđerom i Čabom Silađijem i njihovim trenerom Dejanom Pejnovićem na tronedeljne visinske pripreme u španski sportski centar, njihov čuveni nacionalni park Sijera Nevadu, gde je prošle godine bio Čavić. Do sada nikada za mene nije bilo mesta da se na taj način pripremam. Tamo ćemo imati apsolutni mir za - naporan rad. Po povratku ću se kratko zadržati u Pančevu, a onda pravac Japan, na mesec dana. Nadam se da ćemo uspeti da nađemo sponzora, pa da krenemo svi četvoro. Sve je to podređeno Evropskom prvenstvu, koje će se početkom avgusta održati u Budimpešti. Nikako ne obećavam medalje i nemamo takav pritisak. Brat i ja samo želimo da novim najboljim ličnim rezultatima potvrdim stalni napredak. A, da li će to biti dovoljno i za neko od evropskih odličja, ostaje nam da vidimo - poručuje Nađa, devojka "medenog srca" , koje subotički "Pionir" reklamira na TV ekranima od kako je u Rimu osvojila svetsko zlato.

Međutim, zagrevanje za dvočasovni trening moralo je da počne, tako da je razgovor prekinut. I, za nevericu - na tri četvrtine bazena, istovremeno sa treningom svetske šampionke, radi škola plivanja. Pri tom, Nađa sama povlači bove za obeležavanje staze u kojoj će trenirati! Zato i ne čudi što je Nađina najveća želja da Pančevo dobije olimpijski bazen, da ne mora da se seljaka iz svog grada, preko beogradskog "Tašmajdana", Kruševca... A, pošto brat Sebastijan, zbog ledene kiše, nije mogao na vreme da stigne iz Budimpešte, gde je išao po novu opremu za sestru, ulogu pomoćnog trenera preuzela je majka Snežana i to prvo kao maserka.

Nađa Higl sa našim urednikom

To je trajalo dvadesetak minuta i - buć u bazen, gde joj je na molbu Čavićevog trenera, Petra Popovića, društvo pravila 12-godišnja devojčica iz Grčke. Tamo-amo, tamo-amo, pa Snežanin trk do supruga.
 

- Dragane, pokvarila se jedna od dve štoperice!
- Samo polako, sada ćemo da vidimo šta je, nastavite sa jednom - umiruje "majstor Dragan".
 

I, stvarno, za tili čas popravlja više od 100 evra vredan merni instrument, neophodan za treninge.
 

- Eh, te žene, samo stvaraju paniku - smeje se Nađin otac, inače, vlasnik kafića "Viner" (baš adekvatno ime za kćerkine uspehe) i otrča do bazena da vrati štopericu.
 

Tako je prekinut i razgovor sa Draganom Higlom, jer je Nađa pod punom kontrolom morala u bazenu da preplivava ko zna koliko novih kilometara. Neverovatno koliko je snage u tom krhkom telu, a osmeh ne silazi s lica, pa je stigla i da nam otpozdravi iz vode. Prosto da čovek ne poveruje da je u pitanju svetska šampionka!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online