Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.04.2019.
15:16 >> 21:33h
Vestionline A

Zvezda u nezadrživom naletu povela s 1:0

U dvorani "Aleksandar Nikolić" vicešampion u reprizi lanjskog finala savladao branioca titule Budućnost u prvoj utakmici doigravanja za prvaka ABA lige sa 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 26:20).

MN Press
 
 

Zvezda: Čović 8 (1-2 za tri), Perperoglu 7 (0-2), Davidovac 8 (2-5), Nenadić, Lazić 3 (1-2), Faje 7 (1-2), Beron 19 (4-4), Dobrić 12 (1-1), Simanić 3 (1-1), Rivers 7 (1-3), Cirbes 9, Odžo 8. Trener: Tomić.

Budućnost: Džekson 6 (0-4), Kol 18 (2-5), Suad Šehović (0-1), E. Klark 8 (0-1), Barović 5, K. Klark 8 (1-1), Gordić 8 (0-2), Bitadze 6 (2-3), Popović 2, Bel 5 (1-3), Nikolić 3 (1-4), Vilijams 3. Trener: Repeša.

U prvom poluvremenu ravnopravno, čak se činilo da Budućnost preko svog poslovođe Gordića drži konce igre u svojim rukama, a u drugom na terenu je viđen pandan fudbalskoj viktoriji. Kao da je igrao samo jedan tim, kao da se igralo samo na jedan koš.

Zvezdin nalet je krenuo u trećoj četvrtini. Njena zaliha je počela da raste, a zatim joj je baš sve polazilo za rukom. Utučena Budućnost je izgubila samopouzdanje. Njen protivnik, nošen gromoglasnom razdraganom podrškom s krcatih tribina, dotukao ju je kao da je već u prvom meču finala želeo da joj vrati milo za drago zbog raspleta u lanjskim utakmicama za trofej. 

Među "crveno-belima" nije bilo slabe karike. I oni od kojih se više očekivalo postigli su i to malo poena u ključnim prilikama. Njihovu lokomotivu je Beron povukao do nezadrživog purnjanja. Postigao je trojke iz sva četiri pokušaja, bio je najefikasniji na meču, a Zvezdina prevlast u drugom poluvremenu nadahnula je ceo njen tim za dalekometnu artiljeriju pa je učinak za tri poena bio sjajnih 12-22. Beogradski sastav se iskazao tamo gde je u ovoj sezoni umeo da zakaže besomučnim promašajima u seriji. 

Kraj meča. Sledeći je u nedelju, na istom mestu, u isto vreme (19 časova)

IV četvrtina

38`: 84:61 - Zvezdi sve ide od ruke, a naročito Beronu koji ima 4-4 za trojku. Na to se za tri poena nadovezao Davidovac.

twitter.com/kkcrvenazvezda
Beron briljantno vodio Zvezdu do pobede

36`: 80:60 - U Zvezdinom protivnapadu Lazić je ostao usamljen u uglu pa je imao vremena da podesi nišanske sprave za trojku, a zatim je za tri poena bio uspešan i Čović za +20. 

35`: Odžo je načinio prekršaj u napadu, a zbog pet ličnih grešaka završava prvi meč finala.

32`: 69:55 - Dobrićev odvažan prodor završen poenima. Njegov deseti poen.

III četvrtina

U poslednjem minutu Budućnost smanjuje zaostatak serijom 5:0, ali Zvezdu u sedlo vraća Dobrić trojkom - 65:52 (18:20, 27:22, 20:10).

28`: 62:47 - Dovitljivim Beronovim poenima Zvezda stekla prednost od 15 poena. 

27`: 58:47 - Zvezda je u naletu. Fajeovo zakucavanje u protivnapadu podiglo je tribine na noge.

26`: 54:47 - S Cirbesovih 2+1 Zvezda ima najveću zalihu do sada.

MN Press
Beron i Bitadze

26`: 51:45 - Još jedan sušni košgeterski period prekinuo je Beron trojkom. Svi poeni do sada u trećoj četvrtini su trojke, a Beron je dao dve.

22: 48:45 - Posle revije promašaja trojku je pogodio Kol, a revanširao mu se punom merom Beron.

Drugo poluvreme je počelo promašajima. I to su prednjačili Zvezdini igrači budući da Beron i Lazić nisu iskoristili zicere iz dvokoraka pod košem. Zvezdin kapiten nije pogodio ni za tri poena u prethodnom napadu, a tražeći da se nad njim dosudi lična greška zaradio je tehničku. Trojku je promašio i Davidovac.

Počelo je drugo poluvreme

II četvrtina

Završeno je prvo poluvreme Zvezdinom vođstvom sa 45:42 (18:20, 27:22). Poslednji poeni u drugoj četvrtini bili su sjajna akcija Berona i Fajea koju je krilni centar "crveno-belih" završio zakucavanjem u letu. U drugoj četvrtini Podgoričani bolji u njenom prvom delu, a domaćin je pronašao sebe u njenom nastavku.

19`: 43:40 - S Cirbesova četiri uzastopna poena Zvezda ponovo u vođstvu. Na to se nadovezao Dobrić u protivnapadu.

18`: 37:38 - Čovićevih pet uzastopnih poena. Najpre je iskoristio oba slobodna bacanja, prvi među Zvezdinim igračima s mirnom rukom iz penala, a zatim je pogodio i trojku. U sledećem napadu Budućnosti načinio je treću ličnu grešku.

18`: 32:38 - Zvezda se bila primakla, ali je Budućnost opet odmakla na maksimalnih +6. Tomić je uzeo tajm-aut da održi bukvicu igračima, pre svega ih koreći zbog nekoliko skokova u napadu koji su ostvarili Podgoričani.

twitter.com/ABA_League
I centarski dueli Odža i Bitadzea obeležili prvo poluvreme

Odžo je u centarskom duelu s Bitadzeom iznudio treću ličnu grešku za igrača Budućnosti, koga je Repeša odmah povukao iz igre.

16: 27:33 - Posle nekog vremena Zvezda najzad postiže trojku preko Berona, ali već u sledećem napadu Budućnosti razigrani Gordić je pogodio pod prekršajem pa je iskoristio i dodatno slobodno bacanje.

15`: 22:28 - Najveće zaliha Podgoričana do sada.

14`: Budućnost kontroliše prvi deo druge četvrtine. Zvezda nikako da pronađe igru u napadu. 

13`: Visoki naboj meča već drugi put je doveo do kratkotrajnog koškanja. Oba puta glavni lik u crveno-belom dresu je Cirbes. Rivers je dobio nesportsku grešku.

MN Press
Bespoštedna borba za loptu Cirbesa s Barovićem

I četvrtina

Prvu deonicu su obeležile i dve efektne blokade. Jedna je Bitadzeova, druga Davidovčeva.

10`: Kraj prve četvrtine. Budućnost vodi 20:18. Zvezda promašila četiri slobodna bacanja od osam. 

7`: 13:8 - Trojkom Davidovca iz ugla Zvezda prvi put prelazi u vođstvo, a posle dobre odbrane "crveno-belih" tri poena postiže i Faje. Serija domaćina 8:0. Trener Budućnosti Repeša poseže za prvim tajm-autom.

3`: 2:6 - I Zvezda prve poene daje preko centra. Odžo se lepo snašao pod košem Podgoričana.

2`: 0:6 - Prve poene postižu gosti. Bile su to dve trojke Bitadzea, koji ima meku ruku za šuteve s distance.

Utakmica je počela

Zvezdina startna petorka: Lazić, Beron, Davidovac, Faje, Odžo. Budućnost kreće u sastavu: Džekson, Kol, Suad Šehović, E. Klark, Bitadze.

 

Beogradski crveno-beli i Podgoričani će drugu godinu zaredom odmeriti snage u finalu regionalne ABA lige i boriti se za Evroligu!

Prethodnu dramatičnu seriju, uz mnogo pritužbi na suđenje, dobila je Budućnost rezultatom 3:1, ali malo je sličnosti koje dve ekipe imaju u odnosu na prošli april. Novi su treneri, većina je novih lica u rosteru, ali je želja ista... Evroliga!

Finale plej-ofa se igra po sistemu 2-2-1 i na tri pobede.

Rezultati finala prošle godine (3:1)

Zvezda - Budućnost 76:80

Zvezda - Budućnost 69:59

Budućnost - Zvezda 78:77

Budućnost - Zvezda 77:73

Zvezda, najbolji tim ligaškog dela sezone (21-1), u polufinalu je prošla Partizan i to bez povređenog plejmejkera Džoa Reglenda koga izvesno neće biti u prva dva meča, a trener Milan Tomić ćenponovo pokušati da kompenzuje njegov izostanak igračima koje ima na raspolaganju.

Trener crveno-belih pokazao je ove sezone da zna kako da igra protiv Podgoričana pošto je Zvezda dobila svaku od tri utakmice tokom njegovog mandata - i to ubedljivo.


Prvo je u finalu ABA Superkupa u Laktašima slavila 89:75, na prvom gostovanju sezone u Podgorici bili su više nego ubedljivi (87:71), dok ništa slabiji utisak nisu ostavili ni pred svojom publikom krajem decembra (86:72), nakon čega je u trenera promovisan Jasmin Repeša.

Budućnost se u toku sezone pojačavala "gde god je škripalo" tako da u ovom trenutku ima veoma respektabilan tim sa čak osam stranaca, među njima i MVP-a ligaškog dela.

Uspeli su da izbace Cedevitu uprkos tome što nisu imali "domaći teren", ali hoće još...

Što se tiče Crvene zvezde, iza njih je "mini krizni-period" iz januara, kada su eliminisani iz Evrokupa, dok poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća nije poremetio ekipu pošto su "izbacili" Partizan, naročito dobrom partijom u finalnoj seriji.

Mnogo povika bilo je i na suđenje, pa vredi napomenuti da će prvi meč u Beogradu suditi Matej Boltauzer (Slovenija), Sašo Pukl (Slovenija) i Tomislav Hordov (Hrvatska), koji su iz reda 12 najboljih arbitara ABA Lige.

Prvi meč se igra 12. aprila u Beogradu, drugi je na istom mestu zakazan za dva dana kasnije (14. april), dok se potom serija seli u Podgoricu (17. april). Ukoliko do tada ne bude poznat pobednik, igra se još jedan meč u prestonici Crne Gore (19. april), a potom i eventualna "majstorica" u hali "Aleksandar Nikolić" (22. april).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online