Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.03.2010.
22:08
Vestionline A

NLB: 14 ekipa - priključen češki Nimburk

Košarkaška NLB liga i ubuduće će biti sastavljena od 14 timova, a velika novina je da će se klubovima sa Balkana od naredne sezone priključiti češki Nimburk, odlučeno je na Skupštini preduzeća "Sidro" u Ljubljani.

Sastanku u Ljubljani prisustvovali su predstavnici svih klubova, a preduzeće "Sidro", organizacija koja je nosilac svih prava NLB lige, ipak je odlučila da broj timova ostane isti kao i do sada, iako ranije bila doneta odluka da se regionalno takmičenje smanji na 12 ekipa.

Interesantno je da je češki Nimburk odlukom vodećih ljudi ovog takmičenja dobio jednu od tri spremljene "vajld karte", iako taj tim nije sa ovih prostora. Prema nezvaničnim informacijama, češki klub je kupio mesto u NLB ligi finansijskom garancijom kojom će biti pokriven značajan deo troškova organizacije takmičenja. Tako će u regionalnoj ligi prvi put posle sezone 2002/03, kada je igrao izraelski Makabi, učestvovati ekipa koja nije sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

Druge dve "vajld karte" biće deljene po svojevrsnom "ključu". Na jednu mogu da računaju Srbija ili Hrvatska, a na drugu Slovenija ili Bosna i Hercegovina. Svrha svega je da Srbija i Hrvatska imaju po po četiri mesta, a Slovenija i Bosna po dva.

Za uključivanje Nimburka dobijena je saglasnost ULEB, a važno za ostale klubove je da Česi neće preko NLB lige ostvarivati pravo na učešće u evropskim takmičenjima. Srbija, Hrvatska i Slovenija će i dalje imati po jedan tim u Evroligi, dok će iz NLB lige u Evrokup ići četiri tima po plasmanu, nezavisno od toga iz koje su zemlje (opet izuzev Čeha). Novost je i da je broj timova iz jedne zemlje ograničen na četiri, što znači da je aktuelna sezona poslednja u kojoj je Srbija uživala kao košarkaški lider regiona, sa pet predstavnika u NLB ligi.

NLB Liga će od sezone 2010/11 biti popunjavana tako da po jedno garantovano mesto imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (Budućnost). Po jedno dodatno mesto imaće Srbija, Hrvatska i Slovenija, kao zemlje sa predstavnikom u Evroligi. Jedno dodatno mesto ide zemlji sa najboljim koeficijentom uspešnosti u NLB ligi u poslednje dve sezone (broj ostvarenih pobeda podeljen sa brojem timova), a to je u ovom trenutku Hrvatska. I na kraju, po jedno dodatno mesto ide zemljama sa najboljim koeficijentom uspešnosti u poslednjoj sezoni, a to su trenutno Hrvatska i Srbija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online