Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2012.
15:17
Vesti A

Divac i Ivković zajedno stasaju

Matija Divac (18), visok 202 cm i Pavle Ivković (17), visok 197cm, krenuli stazama slavnih očeva.

Gleda naslednika - Vlade Divac

Jedno od najvećih trenerskih imena na ovim prostorima Dušan Ivković bio je selektor i trener mnogih ekipa, ali je jedna od najboljih generacija koju je s klupe vodio do trofeja bila ona koja se od 1989. do 1991. trijumfalno prošetala kroz tri prvenstva - dva evropska (Zagreb i Rim) i jedno svetsko (Buenos Ajres). Deo te ekipe bio je i Vlade Divac, čovek koji je najdalje i najduže pronosio slavu srpske košarke.


Danas njihovi sinovi, Matija Divac (18) i Pavle Ivković (17), igraju za isti klub, legendarni Radnički sa Crvenog krsta.


Ovaj klub još u vreme SFRJ dao je nekoliko seniorskih reprezentativaca - Miška Čermaka, Dragoslava Ražnatovića, Srećka Jarića, Dragija Ivkovića … na klupi je bio Slobodan - Piva Ivković, utemeljitelj ovog tima i rođeni brat Dušana Ivkovića, tvorac čuvene šampionske generacije iz 1973.

Vremena su se promenila, Jugoslavija se raspala, ali na popularnom Krstu i dalje stasavaju mladi asovi, a predvodnici nove generacije "romantičara" su Matija i Pavle. Divčev sin je visok 202 cm i igra na poziciji krilnog centra, dok je Dudin potomak visok 197 cm igra i spolja i pod košem.

Izabrali svoj put - Matija Divac i Pavle Ivković na parketu

Trener juniorske ekipe BKK Radnički, Milan Micić kaže da je za njega veliko zadovoljstvo raditi s ovim timom talentovanih momaka.


- Prava je privilegija trenirati decu takvih košarkaških veličina. Međutim, njih ne izdvajam iz grupe, imaju isti tretman kao i ostali. Što je najvažnije, u ekipi je zdrava atmosfera, svi su dobri drugari i to je ono na čemu najviše insistiram", kaže Micić i dodaje: "Matija i Pavle rade odlično na treningu, daju sve od sebe na utakmicama, a potpuno su neopterećeni imenom roditelja, već pokušavaju da izgrade neki svoj put. Matija je bio najpre u Partizanu, ali je na preporuku prvog Divčevog trenera Kimeta Bogojevića došao u Radnički i tu je već dve sezone. Ovde je prepoznao sredinu u kojoj može da napreduje i razvija se kao igrač".


Zanimljivo je da mladi Divac ne nosi na dresu broj 12, koji je proslavio njegovog oca.


"Matija je veoma zreo momak, lepo vaspitan i ne stvara iluziju da mora da bude kao otac, već mu je bitno da nađe svoj put i da se izgradi kao ličnost. Na utakmicama nosi broj 15", kaže Micić.


Iako visok dva metra, mladi Divac još nema definisanu poziciju u igri.

"Mi se ne opterećujemo pozicijama, cilj je da naučimo igrače da igraju košarku, a ne da ih usko profilišemo za jednu poziciju. Treba da nauče da igraju i spolja i pod košem", objašnjava trener Radničkog.

Što se Pavla Ivkovića tiče, on je imao malo drugačiji put.

"Zbog prirode posla njegovog oca, Pavle se dosta selio i bio na relaciji Beograd - Atina. Ali, sada kada se gospodin Ivković posvetio samo reprezentaciji, logično je bilo da Pavle bude u Radničkom, koji je njegova druga kuća".

Očevi na tribinama


Micić ističe da Dušan Ivković i Vlade Divac dolaze na mečeve svojih naslednika i da to mnogo znači svim igračima, kao i njemu lično.


"Meni je velika čast što mogu s njima da razgovaram, da čujem neki dobar savet ili predlog. Neizmerno mi je drago što na taj način učim od takvih asova ovog sporta. Naravno, dolazak takve igračke veličine, kao što je Divac, na utakmicu, izaziva veliku motivaciju kod mojih igrača, ali na žalost i kod protivničkih, pa onda imamo više problema s njima", iskren je mladi trener.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online