Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2009.
00:00
D. LATKOVIĆ A

RODITELJI ALEKSANDRA MARIĆA, STEVAN I DRAGINJA, NAVIJAJU ZA SINA U BEOGRADU

Tajna je u genima i maminoj kuhinji

Otac Stevan zna otkud Aleksandru toliko snage i volje i kaže da nikad nije bio tako dobar kao u Srbiji zato što igra sa mnogo emocija

 

Žreb za Svetsko prvenstvo u Turskoj 2010. završio se baš onako kako nije želela porodica Aleksandra Marića, najboljeg košarkaša Partizana i Evrolige. Srbija i Australija svrstane su u istu grupu, pa su se snažnom centru pomešale emocije, rastrzane između zemlje u kojoj su mu koreni i države u kojoj je rođen, odrastao, školovao se i počeo da igra košarku.


Košarkaški savezi Srbije i Australije sigurno će se u predstojećim mesecima "otimati" oko igrača koji u najjačem evropskom takmičenju bukvalno razgrće najbolje evropske centre poput Burusisa, Kasuna, Santjaga, Skorcijanitisa... Marić je bio juniorski prvak sveta sa popularnim "bumersima", ali poslednjih godina nije pozivan pod zastavu. Srce mu kaže da želi da nosi dres Srbije, popričali smo i sa njegovim ocem Stevanom, koji nema dilemu:

- Moj Aleksandar želi da igra samo za svoju zemlju - za Srbiju! Znam da bi samo tada bio srećan i zadovoljan, tako da verujem i nadam se da će mu se želja ostvariti. Da me ne shvatite pogrešno, mi u porodici volimo Australiju. Sin i tri ćerke su mi rođeni u Sidneju, Australija nam je mnogo dala, ali Srbiju doživljavamo kao našu zemlju. Domovina nije uvek tamo gde si rođen, niti je to država čiji pasoš nosiš kada putuješ. U Srbiji je naš narod, tako sam i Aleksandra vaspitavao, pa nisam ni njemu ni njegovim starijim sestrama dozvoljavao da u kući govore engleski. Kad se izađe napolje može, kad se pređe prag kuće priča se samo srpski. To je bilo i ostalo sveto pravilo.


Stevan Marić je impresioniran načinom na koji njegov sin igra u Partizanu, kao i podrškom koju ima od navijača. Posle meča sa Efes Pilsenom, kada je Aleksandar odigrao neverovatno i zabeležio MVP indeks 49 (34 poena, 16 skokova), stasiti Krajišnik je, kako kaže, bio "ponosan na svog sina kao nikad u životu".

ODUŠEVLJENI AMBIJENTOM U "PIONIRU": Otac Stevan i majka Draginja


- Gledao sam ga ranije dok je bio na univerzitetu Nebraska, ali to ne može da se poredi sa ovim što sam video u "Pioniru". Neverovatna publika, emocije, pravi spektakl u svakom pogledu. Aleksandar je uvek dobro igrao jer uvek daje sve od sebe, ali nikada nije bio ovako dobar. Verujem da je to zato što u Srbiji igra sa posebnim emocijama jer je praktično kod kuće.


Aleksandrova majka Draginja je doputovala iz Sidneja sa suprugom Stevanom i teško je proživljavala meč sa Efes Pilsenom. Krstila se skoro svaki put kad je njen sin u poslednjoj četvrtini šutirao slobodna bacanja. Naravno da ona najbolje poznaje svoje dete, pa tako i zna da mu je šutiranje penala najveća boljka u igri.

- Nije nam oboma bilo lako u finišu, ali sve se završilo kako smo želeli. Način na koji su navijači proslavili pobedu sa igračima bio je za mene dirljiv, ipak ja tako nešto do sada nisam video uživo. Lepo je bilo i kada su Aleksandru navijači na sledećem meču sa Cedevitom vikali "Em-Vi-Pi", Partizan stvarno ima posebnu i neverovatno odanu publiku.

- U čemu je tajna neverovatne Aleksandrove snage - pitali smo za kraj razgovora Stevana Marića.
- Tri stvari su u pitanju - geni, mnogo treninga i mamina kuhinja. Vrlo prosto.
  

Sin hoće očevim stopama
Stevan Marić je došao u Australiju 1965, tokom velikog industrijskog buma na "šestom kontinentu". Dugo je radio kao građevinski preduzetnik, supruga Draginja je domaćica, a Aleksandar je već isplanirao šta će da radi kada završi košarkašku karijeru:
- Imam diplomu internacionalnog poslovanja sa univerziteta Nebraska, voleo bih da to znanje iskoristim u poslu sa građevinama, kao moj otac. U penziji ću živeti šest meseci u Srbiji, pa šest meseci u Australiji, tako da mi uvek budu leto i proleće.
Stevan Marić se na ovo nasmejao:
- Dobar je to plan, voleo bih da mu se ostvari. Australija je inače i dalje dobra za poslove i investicije, ima prostora da se radi, svetska ekonomska kriza se nije mnogo osetila u Sidneju.

Nova godina u Beogradu
Stevan i Draginja Marić će sa sinom dočekati Novu godinu u Beogradu.
- Ništa lepše nego za praznik biti kod kuće sa Aleksandrom i našim narodom. Mnogo nam je lepo u Beogradu, planirali smo povratak za Sidnej tek krajem januara. Ko zna, možda ostanemo i duže - kaže Stevan Marić.


Poseta zavičaju
Posetu Srbiji Marići će iskoristiti i da odu do svog zavičaja - Knina i sela Skradin kod Šibenika.
- Otići ćemo, tamo smo supruga i ja rođeni i za taj kraj nas veže mnogo uspomena. Rat je, nažalost, doneo mnogo zla i stradanja, gotovo cela porodica mi je izbegla, mnogi su došli baš u Australiju. Ne volim da pričam o tome, strašne stvari su se dogodile - rekao je Stevan Marić.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online