Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2011.
12:02
Vesti A

Koliko je moćna bila Jugoslavija!

Zamišljena reprezentacija bivše države bi žarila i palila Evropom, što se vidi po tome da na EP u Litvaniji učestvuju svih šest nekadašnjih bratskih republika.

Duško Vujošević prošlog leta je napustio klupu "đetića", ali je ostao savetnik u stručnom štabu Crne Gore, koja će na Evropskom prvenstvu u Litvaniji igrati u grupi sa Makedonijom, Hrvatskom i BiH. Pored njih, nadmetaće se Slovenija, Hrvatska i Srbija, aktuelni vicešampion Starog kontinenta.


"Kad vidim da su se sve reprezentacije s prostora bivše Jugoslavije plasirale na EP, neizbežno odem u razmišljanje koliko je to bila jaka selekcija i koliko bi bila jaka da još postoji", rekao je Vujošević u Banjaluci, gde je održao predavanje.


On smatra da će predstojeće EP biti veoma kvalitetno.

"Osvajanje titule je samo po sebi značajno, ali EP u Litvaniji je i kvalifikaciono za Olimpijske igre. Finalisti će se direktno plasirati u London 2012, a ekipe plasirane od trećeg do šestog mesta igraće kvalifikacioni turnir, tako da je i u tom smislu velika dobit od prvenstva".


Svestan je da će evropske ekipe u Litvaniju povesti najbolje igrače.

"Odazvali su se NBA košarkaši, svi ozbiljno pristupaju. Sofisticirano gledano, razlike postoje, ali one nisu tolike da određuju direktne favorite i ekipe koje nemaju šanse. Te sitnice će napraviti ogromne razlike u rezultatima", naglasio je trofejni trener Partizana.


Menadžeri uzeli primat


Postoji jedna stvar koja Vujoševiću dosta smeta i zbog koje žali:

"Menadžeri su uzeli primat, ne toliko u novcu, koliko u vaspitavanju. Oni su ti koji vaspitavaju igrače, najčešće dosta pogrešno. Ali, takvo je vreme. Ovo je vreme loših đaka".

Vujošević veruje da su visoke ambicije Srbije na Evrobasketu dobro utemeljene.

"Velika je stvar što je Dušan Ivković ostao na kormilu. Srbija je napravila odličan rezultat u Poljskoj, drugo mesto koje nije bilo realno. Malo je nedostajalo da se plasira i u finale SP u Turskoj. I sada "orlove" očekuje dobar rezultat".


Vujošević smatra da nije korektno što je FIBA odlučila da na EP u Litvaniji igraju 24 reprezentacije, umesto prvobitno planiranih 16:

"Nije sportski da se po završetku takmičenja menjaju propozicije. Smisao sporta jeste da se svaki put kad neko takmičenje počne zna koje će posledice doneti određena pozicija. Sport je izmišljen da bi makar u njemu pravda pobeđivala, pošto nigde na drugom mestu ne pobeđuje".


Zvanično ga i dalje plaća moskovski CSKA i dok čeka da se ponovo uključi u borbu za klupske trofeje, prenosi svoje znanje na seminarima, zbog čega se našao i u Banjaluci.

"Zadovoljstvo mi je što sam ovde i nadam se da mi, treneri, prenoseći svoje iskustvo, možemo da pomognemo razvoju mlađih trenera koji su pokazali interesovanje. Učešćima na seminarima smo se i mi razvijali. Košarka je živa materija i stalno mora da se izučava. Kad čovek prestane to da radi, ne da više ne napreduje, već nazaduje", istakao je Vujošević.

Roditeljski pristup
U očima navijača Partizana bio je ravan božanstvu, a od svih košarkaša crno-belih koje je trenirao je izuzetno poštovan.
"To sam radio bez obaveza da oni nešto meni daju. Roditeljski sam im pristupao i nisam od onih koji imaju potrebu da drže nekoga u šaci. Ja se ne razočaravam u tom smislu, pošto ne očekujem ništa. Svaki od igrača ima svakodnevno dosta svojih briga", objašnjava Vujošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online