Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
12:59
Vestionline A

Krvavi prsti Karla Ćelavog na Barseloninom dresu

Katalonski list "Sport" donosi da će španski velikan u sledećoj sezoni, a 29. novembra puni 120 godina, prvi put imati i četvrti komplet opreme.

Internet
Hoće li ovo zaista i biti četvrti komplet Barselonine opreme za sledeću sezonu

Barselona je u sezoni 2013/14. imala dres za utakmice u gostima koji je simbolizovao katalonsku zastavu - crvene pruge preko žute pozadine - što joj je i u gornjem desnom ćošku na klupskom grbu, ali te su pruge uzduž. Komplet za iduću sezonu zaista će, ako tako i bude, prizvati legendu o nastanku zastave Katalonije, autonomne oblasti moderne Španije, u kojoj su se u poslednje vreme razbuktali separatistički duhovi.

EPA/Emilio Naranjo
Legende kluba Lionel Mesi i Ćavi Ernandez u katalonskom dresu Barselone 2013.

Priča ide ovako... U drugoj polovini IX veka grof Vilfred Prvi Dlakavi se borio na strani franačkog kralja Karla Ćelavog protiv jedni kažu Mavara, a drugi Normana, svejedno je jer kogod da su bili, jednom su tog grofa i teško ranili. Kralj ga je posetio u šatoru nedaleko od bojnog polja. Pitao ga je šta želi za nagradu zbog viteškog držanja.

Dlakavi je Ćelavom ukazao da ima zlatni štit, ali da nema grb kojim bi simbolom obeležio svoju grofoviju. Tada je franački vladar utisnuo četiri prsta na njegovu okrvavljenu ranu, prešavši njima preko štita. Krv preko žutog zlata danas je katalonski identitet, a baš tako, kao da su krvavi prsti prešli preko dresa, trebalo bi i da izgleda naslućeni komplet Barselonine opreme.

"Sport" ide i dalje. Pretpostavlja da će Barsa u tom dresu da istrči i na polje stadiona "Santijago Bernabeu" kada se iduće sezone bude sastala s najljućim rivalom Realom. Simbol Katalonije u srcu Madrida - biće vrlo zanimljivo videti reakcije na taj prst u oko zagovornicima celovitosti španske kraljevine i suvereniteta na celoj njenoj teritoriji.

Iako su to još nagađanja, ima i onih koji su se već pobunili, a nemaju veze ni s Kraljevstvom ni s Realom. Naprotiv - u vezi su s jednim drugim katalonskim timom. Italijanskom brendu sportske opreme "Kapa" to nije pravo jer je svoju zamisao s ukoso postavljenim crvenim prugama na žutoj podlozi već ostvario sarađujući sa Santbojanom, katalonskim ragbi timom. Na svojim profilima na društvenim mrežama za špansko tržište - Kapa Iberija - upitali su kada će dobiti proviziju i to koga nego američki "Najki", koji je jedan od najvećih globalnih proizvođača sportske opreme, a Barselonu ima pod svoje od 1998. Preuzeo ju je baš od "Kape", koja joj je pravila dresove od 1992.

 

  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online