Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (15): Srpska kolonija u Edmontonu

U životu Matije Mitrovića, iako je rođen i živi u kanadskom Edmontonu, znalo se skoro od rođenja da hokej nije sport kojim će se baviti.

Vesti
Uživali i na Mokroj Gori: Matija (prvi s leva) sa drugarima na izletu

- Presudnu reč imao je tata, mada me, ruku na srce, sport na ledu nije ni interesovao. Prva opcija bio je fudbal, trenirao sam i košarku i igrao za školski tim, a onda se potpuno posvetio "bubamari".

Jedinac je, rođen 2003. godine, trenira i igra za Saut Vest Junajted. Klub nema profi pogon. Sve je bazirano na radu sa mlađim katergorijama. Fudbal u Kanadi još nije dostigao nivo koji ima u SAD, a da ne govorimo o drugim delovima sveta.

- Grad uopšte nije fudbalski, kao ni čitava provincija Alberta. Postoji samo FK Edmonton koji je igrao u Severnoameričkoj ligi. Sada je član novosnovane kanadske Premijer lige. Profi je postava, ali postoje samo osam godina - priča Matija.

Privatna kompanija

Odličan je učenik i svestan da fudbal može da bude i šarena laža.

- Ako ne uspem u sportu, želim da osnujem privatnu kompaniju u IT sektoru!

Da li sa tobom trenira još neki dečak srpskog porekla?

- Najboljeg druga Nemanju Mihailovića, doveo sam u klub i svidelo mu se. Zajedno treniramo, a ima još puno Srba, ali u ostalim uzrastima. U mojoj grupi je 18 dečaka.
Igra na poziciji levog veznog, ne krije da navija za Partizan, a kada smo došli do idola, oči su mu zasijale.

- Nejmar! Znam, znam Sada se bez razloga valja, ali je ranije bio puno bolji.

Matija nije ni znao, a samim tim ni razmišljao o kampu "Deki 5" koji je prvi put organizovan.

- Saznao od tetke i strica. Oni su uplatili i pozvali me. Posle toga je sve bilo gotovo. Nisam ni mislio da ću doći, a tu sam i sjajno se osećam. Baš mi je drago što sam polaznik kampa. Ne bih ni znao šta propuštam da se nisam pojavio.

Mondijal bez emocija

Matija voli video i FIFA igrice. Gledao je Mondijal i navijao, ali...

- Prvo sam navijao za Srbiju, ali je ispala. Posle za Brazil - eliminišu i njega. Onda sam do kraja samo pratio utakmice bez emocija. Gledam inače puno utakmica na televiziji. MLS nikad, samo Premijer ligu. Nekako se snalazim zbog razlike u vremenu.

Tetka ga je sačekala posle 12-časovnog leta i odvela u Crnu Goru gde je uživao provodeći vreme sa braćom od strica. Mama je posle Matije došla u Crnu Goru. Tetka je ponovo upalila "mašinu" i dovezla ga na Zlatibor, a podrazumeva se da će doći po njega.

- Putovao sam sa kumovima i bio u Budvi na moru. Mama je sada u Mojkovcu kod bake, pa se zajedno vraćamo za Kanadu.

Tata Vladan je iz Nikšića. Suprugu je upoznao u Sarajevu.

- Mamin deda bio je u Kanadi i onda su se preselili i delovi familije. Samo je ostala mama Ljiljana, ali da nije bilo tako, ne bi ni upoznala tatu - s osmehom kaže Matija i namešta naočare.

Zbog vrućine spadaju, kao i potpisniku ovih redova.

Srpski jezik je kao mlađi učio u školi, a onda zbog obaveza i treninga nije stizao. Sve se svelo na porodičnu komunikaciju Ne krije da mu prija boravak na Zlatiboru.

- Baš sve mi se sviđa. Treninzi su naporniji nego u Kanadi, više se radi i ozbiljnije.
Šta je najveći problem?

- Nedostaje mi kondicija. Imam astmu, pa mi je nekad bude teško naročito ako sam imao pauzu. Treneri to znaju i doziraju opterećenje.

Vesti
U redu za selfi: Deki Stanković sa dečacima u kampu

Sutra - Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (16): Napadač prešao u odbranu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online