Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
07:44
M. Topalović - Vesti A

Nemamo sportsku kulturu

Poslednjih meseci veliki broj događaja, uglavnom negativnih, obeležio je srpsku fudbalsku scenu. Prozivanje sudija, šuškanja o nameštanju utakmica, prepucavanja, "otrovne strelice", prozivke, divljanje navijača... Na kraju je morao da reaguje FSS koji je kaznio večite rivale koji imaju po dva boda manje na tabeli Superlige. To je definitivna odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

Nisu kažnjeni pravi krivci: Mirko Poledica

Logično, reagovao je i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

- Rat saopštenjima obio se večitima o glavu, iako nas kao sindikat to ne interesuje. Bavimo se pravima igrača, ali s druge strane, kazna je za komentarisanje. Sarkastično izgovaram reč kazna jer kazna je kad te zaboli. Kazna je kada ona ima svrhu. Nije kazna samo ako te neko kazni. Kao, zabranio sam detetu da izlazi napolje, ali u međuvremenu sam se predomislio i pustiću ga - sa gorčinom u glasu kaže Poledica i nastavlja:

- U ovom slučaju kažnjeni su igrači i treneri kojima su oduzeti bodovi, a manje klubovi. Nije pošteno jer bodove na terenu nisu zaradili funkcioneri koji su se neprimereno ponašali i pričali.

Kazne bez efekta

Pored oduzimanja po dva boda večitim rivalima, predsednici ova dva kluba Svetozar Mijailović i Milorad Vučelić uslovno su na tri meseca suspendovani iz fudbala ako u narednim danima ponove prekršaje.

Validnost ugovora

Svi igrači koji pristanu na reprograme dugova, da bi njihovi klubovi dobili licence za UEFA takmičenje i za Super ligu, moraju sporazume da overe kod notara.
U suprotnom, svi sporazumi će biti ništavi i sud će odbaciti eventualne tužbene zahteve i igrači će ostati bez svog novca.

- Podržavam potez Disciplinske komisije u smislu da to ima nekog efekata. Samo, ne vidim šta aktuelna kazna menja. Uzeli su im po dva boda?! Ništa se ne menja. Sve je isto! Zašto im nisu uzeli po devet bodova?! E, u tom slučaju dosta toga bi imalo efekta pred plej-of. Ova kazna je dobra samo zbog sudske prakse i u drugom planu je što nema svrhu. Danas-sutra svako ko bude dao bilo kakvo saopštenje FSS će imati osnova da mu oduzme bodove.

Na sednici održanoj 12. decembra Disciplinska komisija FSS je novčano kaznila generalnog direktora Partizana Miloša Vazuru i sportskog direktora Crvene zvezde Mitra Mrkelu sa po 150.000 dinara (oko 1.250 evra). Tada je samo najavljeno, a sada sprovedeno oduzimanje bodova. Pored toga, predsednici klubova Svetozar Mijailović i Milorad Vučelić uslovno su na tri meseca suspendovani iz fudbala ako u narednom periodu ponove prekršaje.

Korupcija na štetu igrača

Arbitražni sud radi manje-više korektno, ali većinu arbitara je delegirao Savez. Pravilnik kaže da svaki ugovor i sporazum moraju biti overeni u skladu sa zakonom, odnosno overeni kod notara.
- To što će neka druga komisija dati klubu licencu ne znači da će Arbitražni sud priznati neoveren dokument. Igračima Partizana i Zvezde je lakše jer oni igraju u Evropi redovno pa naredne godine moraju da dokazuju da li su platili i te neoverene sporazume. Problem je za licencu na nacionalnom nivou jer tu ima korupcije i ona je uvek usmerena na štetu igrača i trenera.

- Nije dobro da se pišu takve stvari. Urušava se ionako loš imidž našeg fudbala. To je na Zapadu strogo zabranjeno.

Dosta je povika i na sudije?

- To je tek naša rak-rana. Svakodnevno smo svedoci ogromnih grešaka na najvažnijim takmičenjima i utakmicama slavnih klubova. Greške su stvari koje se dešavaju, sastavni su deo fudbala i ti nema leka. Šta mislite da se za svaki ofsajd diže frka?! Gde bi fudbal otišao, a naglašavam da se radi o mečevima gde je ogroman finansijski ulog.

 U čemu je problem?

- Sve je stvar sportske kulture koju mi nemamo. Nama ništa ne valja. Ništa!

Kazna za klubove

Minimalna kazna po Zakonu o sportu za klubove koji ne zaključe ugovore sa profesionalnim fudbalerima je 500.000 dinara. Najveća je 2.000.000 dinara. Ima li ih u praksi?
- U Superligi jedan klub od 25 licenciranih igrača ima zaključene ugovore samo sa trojicom igrača, a u Prvoj ligi Srbije sa 80 odsto igrača nisu zaključeni nikakvi ugovori. Nikada nije izvršen nijedan inspekcijski nadzor - gnevan je Poledica. - Nama zakoni služe samo za čitanje, u praksi se ne primenjuju. Mogu klubovi funkcionisati, ali ne kao profesionalni. To je suština. Bolje da fudbal bude poluamaterski nego da decu vara sistem i pravi od njih socijalne slučajeve.

Krivične prijave protiv FSS

Kakav je odnos Sindikata i FSS?

- Podnosili smo i krivične prijave protiv pojedinaca iz FSS, ali one nikada nisu ni procesuirane. To vam govori o tome u kakvoj državi živimo i kakve su nam institucije.

Mnogi fudbaleri nisu baš vični zavrzlamama koje sa sobom nose ugovori?

Vrhunac licemerja

Česta tema tokom proleća je licenciranje naših klubova za evrokupove?
- Licenciranja UEFA i FSS su različiti. UEFA sistem licenciranja daje nadležnost savezu da budu davaoci licence i imaju monitoring i kontolu. UEFA ne traži kao obaveznu overu kod notara, pojašnjava Poledica. S druge strane, FSS je davalac licence za Super ligu, ali njih nema ko da kontroliše. Na primer, kad bi se primenjivao pravilnik FSS, ova sezona bi bila neregularna jer je nekoliko klubova dobilo licence iako nisu ispunili uslove za licenciranje. Borac je dobio licencu, a onda im FSS izrekao zabranu registraciju zbog duga koji nisu platili u sistemu licenciranja, to je vrhunac licemerja.

- I pored činjenice da postoji tipski ugovor za igrače koji predviđa nadležnost FSS Arbitražnog suda u slučaju sporova, pojedini klubovi menjaju arbitražnu klauzulu i ugovaraju nadležnosti redovnih sudova. Zato je tu Sindikat da pomogne igračima. Ono što je zabrinjavajuće jeste da FSS Komisija za registraciju igrača overava takve ugovore i krši sopstvene propise i Statut saveza. Igrači svesni da postoji tipski ugovor ne obraćaju pažnju na ove detalje a u praksi, igrači koji imaju ugovorene nadležnosti redovnih sudova nemaju nikakve šanse da urade bilo šta sa svojim ugovorima iz više razloga. Prvi i najvažniji jeste da bi sporovi za raskide ugovora trajali godinama, drugi je i kad bi dobili presude pitanje je da li bi mogli i da ih realizuju. Igrači definitivno moraju da otvore oči jer posle potpisa ugovora nema više nazad.

Spektakl u Novom Sadu

Sindikat Nezavisnost je možda najsvetlija tačka srpskog fudbala. Bezbroj je dokaza, a naredne aktivnosti to samo potvrđuju.

- Naš Sindikat je dobio zadatak i lepu obavezu da organizuje Skupštinu FIFPro! Održaće se 7, 8. i 9. maja u Novom Sadu i to je prvi put u istoriji da je domaćin zemlja koja nije članica Evropske unije i dolazi iz Istočne Evrope! To je priznanje za naš rad, ali i obaveza da nastavimo u istom tempu. Dolazi više od 100 članova iz 31 zemlje i to je definitivno najveći događaj u istoriji našeg fudbala - kaže Mirko Poledica.

Najavljeni skup će imati i detalj koji je humanitarnog karaktera.

- Na stadionu Karađorđe 8. maja od 18 časova igra se utakmica asovi Vojvodine protiv selekcije FIFPro. Meč će biti humanitarnog karaktera jer ga organizujemo zajedno sa misijom Jovana Simića Zajedno za život. Sva sredstva će biti usmerena u lečenje bolesne dece.
Očekuje se da stadion Vojvodine bude dupke pun, a Poledica garantuje sjajnu fudbalsku predstavu.

- Imena učesnika sve govore. Za "lale" će igrati Avramov, Lane Jovanović, Vještica, Neziri, Belić, Šaula, Batak, Stepanov, Tanjga, Krivokapić, a za FIFPro Vladimir Šimicer, Damijano Tomasi, Dario Šimić, Bobi Barns, Žoakim Evangelista... Malo ćemo se pojačati. Planirano je da i Dragan Mladenović, bivši igrač Glazgov Rendžersa, obuče naš dres.

x Pošto se predsednik Sindikata i bivši igrač Vojvodine, možda ćete, po jedno poluvreme, igrati za obe selekcije?

- Postoji i ta varijanta, ali Vojvodina ima dovoljno fudbalera i odličan sastav tako da ću radije pomoći ekipi FIFPro. U svakom slučaju očekujem spektakl jer smo krenuli s ozbiljnom marketinškom kampanjom. Cilj nam je da iskoristimo posetu zvučnih imena da uradimo nešto korisno za našu decu. S druge strane jedini klub koji je od početka tekuće sezone plaćao dugove prema igračima bez odluka disciplinke komisije saveza i reprograma je FK Vojvodina. Dobre primere treba pohvaliti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online