Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
06:11
P. B. - Vesti A

"Marakana" za ceo život

Dvonedeljnu pauzu u šampionatu Srbije crveno-beli su iskoristili da se s aktuelnim reprezentativcima naše zemlje, a nekadašnjim članovima Crvene zvezde, vrate u period koji su proveli na "Marakani". U emisiji "Naša linija života" govorili su Luka Milivojević, Dušan Basta, Duško Tošić, Nikola Maksimović, Marko Grujić i Predrag Rajković.

M. Todorović
Marko Grujić dok je nosio dres Crvene zvezde

Upravo su poslednjoj dvojici najsvežija sećanja na dane za koje kažu da su predstavljali ostvarenje njihovog dečačkog sna.

- Nedostaje mi ta veza između navijača i igrača, spuštanje kroz tunel od svlačionice do terena, ispod 'severa', osluškivanje koliko hiljada ljudi je došlo, pa ostajanje posle pobeda kako bi se proslavile, saigrači, priče posle treninga... Nema puno klubova u Engleskoj koji imaju takvu vezu, a svi znaju za Crvenu zvezdu i uvek ih asocira na tu 1991. godinu, na Bari i Tokio. Znaju da je u tom periodu bila moćan evropski tim, da su padali velikani evropskog fudbala. I drago mi je što je ova sezona tako dobra. Imao sam šansu letos da dođem da gledam utakmicu protiv Krasnodara u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali mi je trener kasnije rekao da imamo trening i da neću biti u mogućnosti da odem. Mnogo sam se iznervirao tada, što nisam ispratio taj susret na "Marakani" - rekao je Grujić, sada fudbaler Kardifa, na kojem je na pozajmici iz Liverpula.

Maksimović: Svi pamte Bari

Nikola Maksimović sada nosi dres Spartaka iz Moskve, koji ima bliske odnose sa beogradskim crveno-belima, a gde igra još jedan zvezdaš Marko Petković.
- Već na početku priprema sa Spartakom navijači su došli na trening i prvo pitali o Crvenoj zvezdi. To su bratski klubovi, naše zastave se nalaze na svakoj utakmici. Kada pričam sa starijim ljudima, oni pamte Bari 1991. i znaju koliko je veliki brend na Balkanu. Sećaju se svih igrača iz tog perioda. Nije bitno da li su Srbi, Hrvati, Bosanci, bitno je da je Crvena zvezda. To je takav klub da, šta god i ružno da bude, to se zaboravlja, ostaju samo lepe stvari. A ja nosim najlepše uspomene jer je to bio moj san, kao navijača od detinjstva, kao što je i cela moja familija. I sada, u Moskvi, pratimo rezultate i Marko i ja - rekao je Maksimović.

U istom periodu, sa Markom, u klubu je bio i Predrag Rajković, sada član Makabija iz Tel Aviva.
- Samo sam molio Boga da ne izvučemo Zvezdu jer ne bih mogao da izdržim da budem sa druge strane. Nisam dugo bio u klubu, dve godine, ali je to bilo dovoljno, poneo sam i kapitensku traku. Pamtim navijače, atmosferu, svlačionicu, drugarstvo. U Izraelu sam se potrudio da ljudima pokažem i vreme kada sam ja bio na "Marakani" i period pre toga. Dopalo im se kako su "ludi" naši navijači - istakao je Rajković.

EPA-EFE/FILIP SINGER
Duško Tošić je u dva navrata bio u Ljutice Bogdana

Još kraće se zadržao Duško Tošić, sada član Bešiktaša, ali dobro pamti te dane.
- Igrao sam za razne klubove, u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj, sada u Turskoj, ali Zvezda je posebna, ona se voli. To je posebna draž, kao i kada se obuče dres reprezentacije. Kada smo daleko, nedostaje društvo, atmosfera, svakodnevica u gradu. Došao sam na "Marakanu" u teškom periodu za klub, ali sam prihvatio izazov, srce me je vuklo i uživao sam - naglasio je Tošić.

Basta: Sve mi nedostaje

Od svih sagovornika, najduži staž u seniorskoj ekipi Crvene zvezde ima Dušan Basta.
- Od kada znam za sebe navijam za Zvezdu i, samim tim, sve dečačke snove sam ostvario do 23. godine, kada sam otišao iz Beograda. A došao sam kao mali, davno je to bilo. Proveo sam u klubu 12 godina, od toga polovinu u seniorskom timu. Nedostaje mi sve - utakmice pred punom "Marakanom", karantin u onom hotelu na Autokomandi, ljubav navijača prema klubu, energija. I u Laciju, u kojem sam sada, dobro znaju za Crvenu zvezdu, igrali su za njih Siniša Mihajlović i Dejan Stanković, legende našeg kluba. Znaju dosta o Zvezdi i zbog trijumfa u Kupu šampiona u Bariju, dosta je cene. Kada je ove sezone bila šansa da se sastanemo u evropskom takmičenju, navijao sam da tako ne bude. Imaju dobru ekipu, pečat odličnog trenera je jasan - naglasio je Basta.

Godinu i po dana u Ljutice Bogdana je proveo Luka Milivojević, fudbaler Kristal Palasa.
- Od rođenja sam vezan za taj klub, najveći na našim prostorima. Generacija iz 1991. svakako je najveća, ali igrati u bilo kojoj generaciji Crvene zvezde je fenomenalan uspeh. Ja sam imao tu sreću, kao i da dam gol u večitom derbiju, osvojio sam Kup Srbije. U celom svetu postoji mnogo navijača koji vole ovaj klub, a i u Londonu sam upoznao dosta zvezdaša. Oni su strastveni, okupljaju se i gledaju utakmice. Kada je Zvezda igrala protiv Arsenala bio je haos za karte. Možda i nismo dovoljno svesni koliko je veliki brend - zaključio je Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online