Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
06:15
M. Topalović A

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (6): Sa fudbala na snoubord

Marko Čolić je iz Minhena. Sa "sugrađaninom" Negićem upoznao se u Zimskom kampu FSS-a Igraj za Srbiju u Staroj Pazovi. Obećali su jedan drugome da će kontakt nastaviti po povratku u Nemačku.

M. Todorović
Talentovano desno krilo: Marko Čolić

Inače, član je Firstenfelbruka, kluba iz mesta udaljenog 30 minuta vožnje od bavarske prestonice na putu ka Augzburgu. Učenik je sedmog razreda.

- U razredu sam jedini Srbin. Tačnije, tu je još jedan dečak poreklom sa naših prostora, ali ne znam tačno da li je Srbin ili Hrvat.

To i nije toliko bitno. Možda smo i prevazišli podele te vrste. A u klubu?

- Definitivno sam jedini Srbin u ekipi, igram na poziciji desnog krila. Fudbal treniram već sedam godina, a u kampu u Staroj Pazovi sam prvi put.

Marka, kao i druge njegove saigrače, na utakmice voze roditelji. Dosta ulažu, pa im se možda jednog dana sve vrati.

Voli Zvezdu i Radonjića

Marko je strastveni navijač Crvene zvezde, a malo nas je iznenadio kad je rekao ko mu je idol.
- Radonjić!
x Mlad je igrač, kako si čuo za njega?
- Pratim sve Zvezdine utakmice, a on mi se posebno sviđa.

- Tata gleda utakmice, navija, a kad treba i kritikuje. Nije igrao, ali je gledao mnogo utakmica i razume se u fudbal.

x Kako si saznao za ovaj Zimski kamp?

- Zahvaljujući Instagramu! Video sam reklamu i obratio se roditeljima sa željom da dođem u Srbiju. Tata, inače poreklom Zemunac, pronašao je na internetu mnogo toga o kampu, analizirao, na kraju smo zajedno odlučili da se prijavim.

Jednu dilemu nema.

- Kad bih dobio poziv iz Nemačke ili neke srpske selekcije, ne bih se ni za trenutak dvoumio. Srbija je u prvom planu! U svakom pogledu. Čak i ako me Srbija ne bi pozvala, nikad ne bih igrao za Nemačku!

Markov cimer u Staroj Pazovi bio je Banjalučanin Aleksej. Upoznali su se u Sportskom centru, brzo pronašli zajedničke teme, odlično su se slagali.

Sestra u kik-boksu

Markovi mama i tata nisu se bavili sportom, ali koriste svaku priliku da ljubimca vide na delu. Sestra se takođe bavi sportom, samo što je u svetu kik-boksa.
- Ona trenira da bi održala kondiciju i liniju. Nema tu naročitih sportskih motiva - smeška se Marko.

- Aleksej je odličan momak, između nas nije bilo nikakvih problema ili nesuglasica. Nije strašno ni to što je ponekad hrkao noću - smeje se naš sagovornik. - Razmenili smo telefonske brojeve kako bismo ostali u kontaktu.

Po završetku kampa Marko se sa roditeljima nije odmah vratio u Minhen.

- Još ranije smo se dogovorili da odmor zajedno provedemo na Zlatiboru. Tome sam se posebno radovao jer sam majstor u snoubordu. Zanimljivije mi je da na snegu uživam tako nego na skijama - pričao nam je ovaj simpatični fudbaler iz Minhena.

Najlepše među stativama

M. Todorović
Mašta o karijeri u Srbiji: Marko Negić

Marko Negić živi u okolini Minhena. Član je amaterske ekipe SV Planeg Krajling, koja ima tradiciju dugu 90 godina. Takmiči se u Becirk ligi Oberbajern sud. Planeg (severozapad) jedan je od 29 opštinskih središta okruga Minhen. Prema slobodnoj proceni u opštini živi 10.588 stanovnika.

Na pitanje da li poznaje Gorana Negića, funkcionera Crvene zvezde, Marko posle kraćeg razmišljanja kaže:

- Čuo sam za njega. Mislim da smo dalji rod.

Ponosan je zbog jednog drugog podatka.

- U mojoj ekipi ima još petorica Srba, ali sam samo ja došao u Zimski kamp!

Marko je jedan od četvorice, petorice golmana koji su se ove zime prijavili za rad u "kući fudbala" u Staroj Pazovi.

- Među stativama sam se obreo slučajno. Trenirao sam fudbal, kao i drugi, a onda mi je jednog dana trener iskreno rekao da je za mene - bolje da branim. Nisam bio dovoljno brz za igrača u polju! Stavio sam rukavice i - odmah mi se svidelo. Počeo sam sa sadržajnijim treninzima i potpuno se posvetio novoj ulozi.

I tata se odmorio

U kamp je ove godine stigao u društvu svog oca, koji ga je dovezao u Staru Pazovu, tu je prespavao i sutradan nastavio svojim putem.
- Dok sam trenirao, tata je boravio u nekoj od srpskih banja. Bio mu je potreban odmor. Takav je bio dogovor - da me doveze i da se posle zajedno vratimo u Nemačku.

Ne krije da mu je i pored sijaset sjajnih nemačkih, pa i srpskih golmana, idol Španac David de Hea.

- Treniram zajedno sa bratom Nikolom, koji igra na poziciji desnog krila. On je bio u kampu "Igraj za Srbiju" pre dve godine, ali sad ga je prerastao pošto je napunio 18 godina.

Pitamo Marka da li mu je cilj da jednog dana igra u dresu Bajerna?

- Ne! Radije bih se okušao u Srbiji, da bih u najskorije vreme konkurisao za neku nacionalnu selekciju.

Iako navija za madridski Real, redovno gleda TV prenose utakmica "orlova" i bodri Crvenu zvezdu koja mu je - omiljena među srpskim klubovima.

Lek za nostalgiju

Marko je prvi put bio polaznik kampu 2015. godine. O radu u Staroj Pazovi širi pozitivne vibracije u svom okruženju. Ipak, nije krio da ga je povremeno, tokom boravka u Srbiji, mučila nostalgija.
- Redovno sam se čuo sa roditeljima i bratom, sve je mnogo lakše zahvaljujući društvenim mrežama.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (7): Švajcarska veza

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online