Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2016.
11:36
M. Topalović - Vesti A

Srbi doneli preporod u Hodžinom gradu

Luftetari iz Đirokastre uspešan u Albaniji zahvaljujući našim stručnjacima

Instagram
Otvara albanske granice: Mladen Milinković (Luftetari)

Albanija je zemlja koja krupnim koracima napreduje u svetu letnjeg turizma. Imaju sjajne plaže, a polako se razvijaju i hotelski kapaciteti. Pre značajne privredne grane počeli su da ulažu u fudbal.
Preporod u Đirokastri doneli su Srbi. Šef stručnog štaba Mladen Milinković i trener Marko Jovanović (29) besprekorno kormilare novim superligašem. Luftetari („ratnici“) pobedom od 3:2 nad Vlaznijom u Skadru prekinuli su niz od četiri remija i sjajno se pozicionirali u sredini tabele.
„Iskreno, rezultati su iznad svih očekivanja, raportira Vranjanac Jovanović, Klub se teškom mukom, tek boljim izbodenjem penala, probio u Superligu. Apolonija je poražena 11:10 posle 24 jedanaesterca! Tri sezone u nižem rangu ostale su iza Luftetarija.“
Mnoge je iznenadilo angažovanje srpskih stručnjaka?
„Albanci rado uzimaju strane trenere. Radili su Kempes, Slišković, Hadžiabdić, Lončarević, Radonjić, Hadžiosamnović, Kovačić...Sezonu su počeli Italijani Sormani i Ćevoli, Brazilac Troisi, ali su smenjeni. Slično može da očekuje i Agostineli u Korči. Opstao je Milinković. Gvozdenović je pomoćnik u Tirani, ali je kod smena trenera par puta vodio prvi tim", pojasnio je Marko Jovanović

Instagram
Uspešna saradnja u Đirokastri: Milinković (drugi s leva) i Jovanović (prvi s desna)


Milinković objašnjava kako se obreo u Albaniji.
„Posrednik je bio Paskal Papadopulos, najbolji grčki menadžer. Radio je sa Ljupkom Petrovićem, Osimom, Bajevićem još iz doba kada su vodili tri najbolja grčka kluba. Imao sam ponudu iz Grčke, ali nisam je prihvatio zbog nestabilne finansijske situacije. Pojavila se mogućnost da dođem u Luftetari, čiji je predsednik Grk i nijednog trenutka se nisam pokajao. Luftetari vidim kao odskočnu dasku za veći klub."
Srbi su i na terenu?
„Nekada nas je bilo više. Gvozdenović je briljirao u dresu Skenderbegua, igrali su Grbović, Popović, Račić i mnogi drugi. Ostali su Rnić i Lukić u Fljamurtariju, Čmajčanin u Teuti i Dukić u Korabiju. Ostali stranci su Crnogorci, Hrvati, Brazilci, Kosovari i Afrikanci", analizira Jovanović.
Sistem takmičenja, infrastruktura?
„Bori se 10 klubova po četvorokružnom sistemu. Dobar je kvalitet fudbala iako njihovi najbolji igrači brane boje poznatih inostranih timova. Albanski fudbaleri su dosta napredovali na fizičkom planu, ali još uvek zaostaju na taktičkom planu. Imaju dva stadiona Elbasan arena i „Lolo Borići" u Skadru sa četiri UEFA zvezdice. Solidan ima Tirana, a Partizani grade stadion sa pet zvezdica! Ostali su osrednji, ali komforni. Naš prima 8.500 gledalaca i među slabijima je. Obnovljena je samo travnata podloga 2016. i ona je perfektna. Imamo i pomoćni teren sa veštačkom travom. Zbog odličnih rezultata stadion je stalno pun."

Instagram
Dobro ispekao zanat u Srbiji: Mladen Milinković

Kako se putuje na utakmice?
"Autobusima.  Većina klubova ih ima u vlasništvu. Fljamurtarijev košta 300.000 evra i lični na svemirski brod", oduševljen je Marko.
Mladane Milinković je dobro skenirao ekipe. Borba za titulu?
„Prednjače Kukeši, Partizani, Tirana i Skenderbeg koji je poslednjih šest godina neprikosnoven. Istakao se i u grupnoj fazi Lige Evrope pobedom nad Sportingom iz Lisabona sa 3:0."
„Ratnici" su osnovani 1930. Dresovi su plavo-crni, a navijačko jezgro naziva se „Ultras Bluz".
Kakav je život u Đirokastri?
„Smešteni smo u hotelu, sjajno prihvaćeni, a grad je kao iz bajke. Ima oko 30.000 stanovnika i brojne znamenitosti. Upisan je na listu Svetske baštine kao redak primer dobro očuvanog otomaskog grada. Ako je nekome zanimljivo u njemu je rođen poznati Enver Hodža! Većina kuća je od kamena i to daje poseban šmek kao i 20-tak muzeja." 
Ima li Srba u gradu?
„Upoznali smo srpski porodicu, ali ne znam čime se bave. Inače, 35 odsto stanovništa su Grci pošto je grad blizu granice na jugo-istoku Albanije".

Prognozeri omanuli
Lozničanin Mladen Milinković (48) je bio sjajan igrač (Gučevo, Mačva, Drina, Loznica, Aradipu, Jaro, Nausa, Kastorija...), a u CV piše da je trenirao Radnički Stobeks, Jedinstvo, Drinu, Bane, Loznicu, BSK, Igalo i Radnik iz Surdulice.

Instagram
Dobro funkcionišu: Postava Luftetarija


Luftetari nema igrače iz Srbije?
„Opredeljenje je bilo da se ukaže prilika momcima koji su izborili plasman. Tipovali su da Luftetari sigurno ispada. Tokom poslednje decenije nijedan novajlija nije uspeo da sačuva status! Msilim da su se opasno prevarili. U ovom trenutku skautiramo srpske fudbalere. Imamo ideje i imena, ali ih ne bi spominjao jer su neki pod ugovorima. Ali, poziv iz inostranstva uvek je poseban. Liga traje do 24. decembra. Slede pripreme na Kritu od 3. do 15. januara, a pet dana kasnije nastavak šampionata."
Znači li to da albanski klubovi imaju novac?
„Imamo solidne plate i premije koje su nezamislive za Srbiju pa sami procenite. Uz sve to su redovne."

Prva priznanja
"Proglašen sam za najboljeg trenera prvog dela prvog dela prvenstva, pohvalio se Milinković, Kada je Anćeloti dolazio u Albaniju, premijer Edi Rama je pozvao samo selektora Di Bjazija i mene. Dokaz koliko u Albaniji cene moj rad i naše ljude".

Instagram
Na meti medija: Mladen Milinković



Uspešna privatizacija
Grigor Tavo ima 75 odsto kluba u vlasništvu, dok preostali pripada gradu Đirokastri.
„Reč je o uglednom biznismenu. Ljubitelj je fudbala, poseduje fabrike za proizvodnju mermera, kamena i farmaceutsku kompaniju. Uz sve to vlasnik je najlepšeg restorana Lekursi u Albaniji. Zakupio je tvrđavu, poput Kalemegdana u Sarandi, poznatom turističkom mestu, pored Đirokastre pa je ovaj kraj poznat i po tom objektu", otkriva Milinković.

Od Vranja do Albanije

Instagram
U Eriksonovom društvu: Marko Jovanović


U Srbiji ima dosta ljudi sa imenom Marko Jovanović koji su u svetu fudbala. Junak ove priče priseća se:
„Rođen sam  i odrastao u Vranju sa Vojislavom Stankovićem bivšim štoperom Partizana. Igrao sam za Dinamo, Mladi Obilić i Obilić. Završio sam Sportsku aklademiju, posedujem A i B trenersku licencu. Počeo sam sa klincima OFK Vranje, imao privatnu školu „Milan Vranje". Bio sam pomoćnik Đorđeviću u Dinamu, Nikoliću, Nešku Milovanoviuću, Milinkoviću i Veselinoviću u plej-ofu u Surdulici. Kasnije sam radio sakuting za moskovski Instatfudbal. Pre Albanije proveo sam šest meseci kod Đorđa Kokovića u Kini".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online