Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.06.2010.
11:34
Vestionline A

Senderos najpoznatiji Švajcarac

Fudbalska reprezentacija Švajcarske je u svom prvom meču na Mundijalu u Južnoj Africi iznenadila skoro sve poznavaoce "najvažnije sporedne stvari na svetu" pobedom nad selekcijom Španije od 1:0. Kao jedni od glavnih kandidata za osvajanje SP - Španija, je pala na prvoj prepreci, primili su jedan gol, a Švajcarska se odlično branila i sačuvala svoju mrežu, i pored toga što u ofanzivnom redu "crvene furije" igraju Fernando Tores, David Vilja ...

Jedan od najzaslužnijih za ovaj uspeh u redovima Švajcarske je definitivno stameni defanzivac Filip Senderos. On je verovatno jedan od najpoznatijih igrača Švajcarske, na terenu se lako prepoznaje po obrijanoj glavi i jakim duelima sa protivničkim igračima.

Filip Senderos je rođen u Ženevi 1985. godine od oca Španca, Franciska Žulija Dijaza Senderosa i majke Srpkinje Zorice Novaković. Još kao mali je počeo da trenira fudbal u lokalnom klubu Servete gde je stekao mnogo prijatelja i radnih navika. Već sa 18 godina je bio jedan od najboljih igrača kluba, a bogami i Švajcarske, pa je u decembru 2002. godine potpisao ugovor sa engleskim gigantom Arsenalom. Moralo je da prođe neko vreme dok se nije ustalio u prvom timu iz Londona, a golove je i pored defanzivnih zadataka počeo da daje u sezonu 2005-06.

Senderos je i pored neospornih kvaliteta postao prekobrojan kod trenera Arsena Vengera, koji ga šalje u italijanski Milan 2008. godine na pozajmicu. Senderos je ubrzo "zakačio" povredu i morao je da pauzira mesec dana, a kasnije se dosta mučio da uđe u prvi tim pored Paola Maldinija i Kahe Kaladzea. Na kraju je dočekao svojih pet minuta i uspeo je da odigra 15 utakmica za Milan i da jedan gol, ali se na kraju sezone ipak vratio u Arsenal sa pozajmice. Kako se ni u sezoni 2009-2010 nije nametnuo menadžeru Arsenu Vengeru, Senderos je u polusezoni otišao u Everton gde je odigrao svega dve utakmice.

Brat košarkaš
Mlađi brat Filipa Senderosa, Žulijen je takođe sportista i to košarkaš. On sa dosta uspeha nastupa za "Meyrin Grand-Saconnex" i član je nacionalnog tima Švajcarske.

Na kraju sezone Senderos je nakon dosta razmišljanja potpisao ugovor sa Fulamom i nakon Mundijala će se vratiti u Englesku Premijer ligu.

"Oduševljen sam zbog trasnfera u Fulam i srećan sam što ću da budem deo tog kluba. Radujem se susretu sa mojim novim saigračima i naravno trenerom Rojom Hodžsonom. Izuzetno ga cenim kao menadžera", rekao je Senderos.

Hodžson je izjavio da je oduševljen dolaskom švajcarskog fudbalera.

"Filip je sjajan igrač. On je snažan štoper koji zna da bude prisutan na svakom delu terena i ima radnu etiku, koja je vitalna komponenta za uspeh bilo kog tima. Radujem se saradnji sa Senderosom", dodao je menadžer Fulama.

Stameni Senderos je prošao sve selekcije Švajcarske reprezentacije, a za A tim je debitovao 2005. godine protiv Francuske u Parizu (0:0). Od tada je nezamenjiv član nacionalnog tima Švajcarske i pojavio se na dva velika fudbalska turnira. Na šampionatu Evrope 2008. godine Švajcarska je kao domaćin razočarala svoje navijače, ali je u Južnoj Africi pokazala da ima ekipu za velika dela.

Poliglota
Filip Senderos priča šest jezika: Engleski, Francuski, Španski, Nemački, Italijanski i Portugalski, pa samim tim spada u red fudbalera poliglota. Iako ne priča Srpski, majka ga je sigurno naučila po neku reč.

U intervijuu objavljenom u "The Observer" Filip Senderos je pored drugih stvario rekao da bi se bavio komunikacijama da nije fudbaler.

"Naučiću još jedan jezik i to Ruski ili Grčki jer malo ljudi priča baš ova dva jezika. Sa takvim znanjem mislim da imam dobru početnu osnovu da se bavim posredovanjem ili jednostavno komunikacijom među ljudima".

Švajcarska naredni meč u Južnoj Africi igra 21. juna protiv Čilea u Port Elizabetu u okviru 2. kola Grupe H. Ako Švajcarska i u ovom meču sačuva svoju mrežu najverovatnije ćemo ih gledati u borbi za četvrtinu finala. 

"Sanjamo"

"Švajcarska može da sanja", piše najtiražniji list "24 časa", ali i podseća da je za osminu finala potrebno osvojiti šest bodova.

Nekoliko listova je svoje izveštaje naslovilo "Čudo u Durbanu", odaje se priznanje Otmaru Hicfildu, ili "Gotmaru" kako ga zovu, aludirajući na "Got" odnosno Boga, pošto je javnost više manje jedinstvena u oceni da iza pobede stoji njegov majstorski rad.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online