Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
18:53
Vestionline, RTS A

A da igra SFRJ...

Pred svako veliko takmičenje, poneko pokuša da pretpostavi kakvu bi ekipu mogla da sastavi bivša Jugoslavija, da se kojim slučajem nije raspala. Ovaj put, u češkoj fantaziji, ta država bila bi jedan od favorita za osvajanje Mundijala, i to bez Zlatana Ibrahimovića.

Branislav Ivanović

Češke Lidove novini sastavile imaginarnu reprezentaciju bivše Jugoslavije, nemogući "jugoslovenski tim snova", koja bi, smatraju stručnjaci uključujući i selektora Orlova Radomira Antića, bila jedan od glavnih favorita na Svetskom prventsvu u Južnoj Africi.

Taj tim bi izgledao ovako:

Na golu bi bio Samir Handanović (Udineze, Slovenija). Odbrana: Vedran Ćorluka (Totenhem, Hrvatska), Nemanja Vidić (Mančester Junajted, Srbija), Branislav Ivanović (Čelsi, Srbija) i Darijo Srna (Šahtjor Donjeck, Hrvatska). Vezni red i napad bi izgledali ovako: Dejan Stanković (Inter, Srbija), Luka Modrić (Totenhem, Hrvatska), Edin Džeko (Volzburg, Bosna i Hercegovina), Eduardo da Silva (Arsenal, Hrvatska), Goran Pandev (Inter, Makedonija) i Mirko Vučinić (Roma, Crna Gora).

Autor teksta Jiri Jakoubek, očigledno odlični poznavalac fudbalskih prilika na ovim prostorima, piše kako je jako zanimljivo to što su dve od šest zemalja bivše Jugoslavije na Svetskom prvenstvu, treća je ispala u baražu, dok je četvrtoj jako malo falilo da se tamo nađe.

Jakoubek navodi izjavu Franca Bekenbauera iz 1990, godine kada je kao selektor Nemačke pred Svetsko prvenstvo najavio decenije dominacije nemačkog fudbala. Od tada je, ipak, Nemačka osvojila samo Evropsko prvenstvo 1996.


Luka Modrić

Situacija sa zemljama bivše Jugoslavije je upravo suprotna i to potkrepljuje citirajući britanskog novinara Džonatana Vilsona koji je poznat kao ekspert za fudbal u Istočnoj Evropi: "Izgleda da se tek po raspadu Jugoslavije fudbal počeo igrati na tom prostoru. Oni su svi gladni uspeha i to jasno pokazuju".

Svi se oni slažu da je tim sastavljen od igrača koji sada nastupaju za šest različitih selekcija, samo san, ali da je to ekipa koja bi na ovom Svetskom prvenstvu bila veliki favorit za titulu. Poslednji put selekcija Jugoslavije je igrala na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990 godine kada su u četvrtfinalu izgubili od Argentine nakon penala.

Edin Džeko

Nemoguće je ne napraviti paralelu između ove imaginarne ekipe i reprezentacije Jugoslavije do dvadeset godina koja je u Čileu 1987 postala prvak sveta. Iz ekipe koju su između ostalih sačinjavali Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Jarni i Gordan Petrić svi igrači su napravili sjajne karijere (čak četvorica igrača je igrala u Realu iz Madrida) što je i slučaj sa igračima koji se spominju u tekstu.

Da podsetimo, Jugoslavija je tada na putu do trofeja u toku turnira pobedila sva tri preostala polufinalista i eliminisala je branioce trofeja Brazil. Robert Prosinečki je i proglašen za igrača turnira.

Sve ovo je i prokomentarisao i selektor reprezentacije Srbije Radomir Antić

  

"Po meni, ovaj tim bi bez problema igrao polufinale Mundijala. Ali to je samo hipoteza i ništa više. Bitno je što se u zemljama bivše Jugoslavije pokazalo da se tragičnim raspadom zemlje nije naneta šteta nepresušnom izvoru talenata karakterističnih za ovo područje".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online