Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
16:49
Vestionline, mondo.rs A

SRAMOTA: Hrvatima smeta minut ćutanja na "JNA"

Srbija i Partizan su se setili tužnog događaja za srpski narod - 20 godina od hrvatske operacije "Oluja", koja je u smrt poslala oko 2.000 Srba i u kojoj je prognano više od 220.000 Srba iz Kninske krajine. Fudbalski klub Partizan tražio je i dobio dozvolu od UEFA da utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv rumunske Steaue počne minutom ćutanja. Steaua nije pravila nikakav problem. Igrači su stajali na centru igrališta, navijači su ćutali... Ispred južne tribine, u potpunom muku, vijorila se srpska zastava, a navijači su izneli transparent: "Slava srpskim žrtvama". Dostojanstveno i civilizovano. U Srbiji je 5. avgust proglašen za Dan žalosti, a FK Partizan je to poštovao. I Steaua. I UEFA.

youtube.com/SRPSKI FUDBAL
Dostojanstveno i civilizovano: Minut ćutanja na "JNA"

Ali, nekima je to zasmetalo. 

Nevladina organizacija Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) izrazio je protest zbog tog čina, smatrajući to "neprimerenim i protivno pravilima UEFA".

Ujedno ta organizacija kritikovala je UEFA zbog "dvostukih kriterijuma". 

- Reč je o odluci UEFA da, na zahtev FK Partizan... dopusti odavanje počasti minutom ćutanja stradalima tokom i nakon vojno-policijske akcije Oluja. Naime, 5. avgusta 2015. Republika Hrvatska obeležila je dvadeset godina od tog događaja kojim je okupirane delove svoje teritorije vratila u svoj državno-pravni sistem. Ali, dok Hrvatska tu akciju slavi, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. Sama ta činjenica upućuje na političke konotacije odluke UEFA, budući da nije jasno hoće li minut ćutanja značiti odavanje počasti samo pripadnicima jedne etničke grupe, u ovom slučaju srpske, ili je reč o odavanju počasti svim žrtvama te akcije bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost. Obeležavanje stradanja samo pripadnika srpske etničke grupe za vreme legitimnog oslobađanja teritorije Hrvatske i to na području Srbije, strane države, koja je pobunjene hrvatske državljane srpske nacionalnosti podržavala i pomagala sve vreme Domovinskog rata, smatramo neprimerenim isticanjem političkih poruka što je protivno pravilima UEFA - piše u saopštenju HHO, koju je potpisao predsednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.


On je povukao paralelu sa utakmicom Hajduk - Stromsgodset, jer je delegat UEFA sa tog meča, Kipranin Adonis Prokopiju podneo disciplinsku prijavu protiv splitskog kluba zbog "političkog rasizma". Na toj utakmici, naime, na istočnoj tribini stadiona "Poljud" podignut je transparent na kojem je pisalo:

- "Olujom" smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodiće hrvatski fudbal.

Prema oceni ove hrvatske organizacije, ta utakmica bila je "jedna od najboljih i najprimernijih organizovanih utakmica u poslednjih nekoliko godina".

- I to zato što na utakmici nije bilo nikakvih parola ni simbola, kao ni skandiranja suprotnih pravilima UEFA, hrvatskim zakonima ili standardima civilizovanog ponašanja. Naprotiv, paljenje nekoliko bengalki (baklji) u gledalištu ceo stadion popratio je glasnim zviždanjem u znak neslaganja sa ovakvim načinom iskazivanja navijačkih strasti - piše HHO i nastavlja:

- Što se tiče prenesenog značenja drugog dela ove poruke (na transparentu), koja se odnosi na sukob navijača sa vođstvom Hrvatskog nogometnog saveza, smatramo da ona ne izražava želju za upotrebom nasilja i da svako arbitriranje o tome zadire u slobodu mišljenja i izražavanja pa HHO poziva disciplinsku komisiju UEFA, kao i sve njene institucije da prilikom donošenja svojih odluka vode računa o političkim (dugosežnim) posledicama koje one mogu imati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online