Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.03.2015.
12:14
mozzartsport.com A

Zvezdu od Evrope deli 6.540.000 evra!

Spasa nam nema, propasti nećemo, ispalio je nedavno prvi čovek Crvene zvezde Zvezdan Terzić čuvenu misao Nikole Pašića, pokušavajući širokim narodnim masama da objasni u kakvom se finansijskom ropcu nalazi aktuleni šampion Srbije.

Tanjug
FOTO: Ilustracija

Iako su aktuelni rukovodioci na stadionu u Ljutice Bogdana u više navrata uvideli da se pred njima nalazi sizifovski posao, Terzić i njegovi najbliži saradnici u naredna dva meseca polagaće diplomski ispit. Tačnije, u tom periodu će se videti da li su ili nisu kadri da vode Crvenu zvezdu.

I ne radi se tu o ispunjavanju sportskih ciljeva, mada je tim Nenada Lalatovića i te kako konkurentan u borbi za titulu, nego o misiji zvanoj evropska licenca. Prošle godine je Crvena zvezda zbog nagomilanih dugova izbačena sa evropske scene, a navijači imaju opravdani strah da bi UEFA ponovo mogla da spusti rampu najtrofejnijem srpskom klubu. Posebno jer bivši igrači i treneri tužbama zatrpavaju Crvenu zvezdu (poslednji je Nejc Pečnik)...

Mada se u javnosti spekulisalo da će čelnici Crvene zvezde morati do 31. maja da pronađu 11.800.000 evra kako bi izdejstvovali "luksuz" igranja na međunarodnoj sceni, odgovorni iz Ljutice Bogdana su uvereni da bi im suma od 6.540.000 evra rešila gorući problem.

Naime, u dokumentima je precizirano da je urgentni dug pomenutih 11.800.000 evra, ali da je efektivni finansijski deficit 6.540.000 evropskih novčancica.

"Zvezda je mrtva bez Gasproma"

- Realno, naša sudbina zavisi od tog ugovora. Sve ide ka tome da potpišemo novi ugovor. Ako dođe do negativnog obrta možemo samo da se pokupimo i odemo. Bez Gasproma smo mrtvi. Ponavljam, taj ugovor je jedini spas - rekao je jedan od članova Upravnog odbora Crvene zvezde koji je insistirao na anonimnosti.

Nedavno se u javnosti pojavila informacija da bi Gasprom, zbog pada profita uzrokovanog pre svega ukrajinskom krizom, mogao da "izađe" iz Zvezde, što je nagovestio i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, ali izgleda da će saradnja biti nastavljena. Istina, crveno-beli su pokušali da ugovor podignu na 6.000.000 evra godišnje, međutim, zbog pomenute situacije, do toga sasvim sigurno neće doći, i sponzorstvo će ostati u dosadašnjim okvirima.

Najveći deo otpada na dugove prema nekadašnjim igračima i trenerima. Crveno-beli bivšim zaposlenima duguju 3.700.000 evra, ali se nadaju da mogu da ubede pojedince da učine uslugu Crvenoj zvezdi i prolongiraju rokove. Kako bilo, crveno-beli će morati da reše slučajeve koji se nalaze pred arbitražnim sudovima, a za to im je potrebno 1.800.000 evra.

Zvezda ima i "optimalan" dug prema aktuelnom igračkom kadru (450.000 evra), zaposlenima u klubu, a tu su i poreske obeveze. Sve to u zbiru daje deficit od pomenutih 6.540.000 evra...

Dodatni problem predstavlja činjenica da prvu kontrolu pred organima UEFA Crvena zvezda ima 31. marta. Jasno je da će poslovanje crveno-belih posle prošlogodišnjeg scenarija biti pod posebnom lupom. Emisari evropske kuće fudbala želeće da vide šta su sve čelnici Zvezde preduzeli kako bi ugasili finansijski požar i kojim sredstvima mogu da izmire obaveze. A kada do toga dođe ključna reč je – Gasprom.

Na stadionu Rajko Mitić se nadaju da će nekako proći prvu kontrolnu tačku, a da potom na krilima Gasproma pronađu 6.540.000 evra. Plan je da petogodišnji ugovor s naftnim gigantom bude garancija povoljnog kredita kod jedne ruske banke. Pregovori sa pomenutom bankom su otuda već uveliko počeli... Naravno, mnogo je tu pretpostavki i nedefinisanih detalja, ali jasno je da će ljudima u Crvenoj zvezdi svanuti onog dana kada parafiraju dogovor s Gaspromom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online