Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.09.2013.
23:08 >> 00:17h
mozzartsport.com A

Liga šampiona - Grupa A: Trijumfi Junajteda i Šahtjora

Runi i Van Persi aspirin za Aspirindžije. Šahtjor kaznio Špance za promašene šanse, prenosi "Mocart sport".

 Vejn Runi
 

Nosio je kapitensku traku u Liverpulu, učestvovao u pohodu na evropsku krunu 2005. godine, ali je Mančester junajted i tokom decenije u Liverpulu bio nerešiva enigma za Samija Hipiju. A sada se košmar vratio. Crveni đavoli su na startu nove sezone u Ligi šampiona očitali lekciju Hipijinom Bajeru i u Grupi A savladali tim iz Leverkuzena sa uverljivih 4:1 (1:0).

Naravno, nije Hipija kriv što je pretrpeo poraz na debiju u Ligi šampiona. Aspirindžije jednostavno nemaju kvalitet da se suprotstave najvećima na Starom kontinentima. Nemaju Vejna Runija i Robina Van Persija pre svih.

Ovaj prvi je u 22. minutu otvorio bunker pred golom Bernarda Lenoa, koji je popustio kada je odbrana Nemaca stala sa mišlju da je Patris Evra u ofsajdu. S obzirom da to nije bio slučaj, usledio je centaršut na usamljenog Runija i volej sa sedam metara za 1:0.

Tradicionalno uporni Nemci se nisu predavali, pa su u 54. minutu posle majstorije Simona Rolfesa uspeli da se vrate u život. Predugo je uspavana odbrana Junajteda posmatrala Son Hjong-Mina kako se poigrava u njihovom kaznenom prostoru. Odložena lopta do Rolfesa, koji je uhvatio De Heu na pogrešnoj nozi i sa nekih 20 metara plasirao loptu u bliži ugao pored statičnog golmana domaćeg tima.

Samo koji minut pošto je Runi, umesto da uposli zaboravljenog Van Persija, sebično šutirao iz mrtvog ugla i prokockao idealnu priliku da duplira vođstvo.

Ali, promašaji se ne kažnjavaju baš svaki put. U finišu meča na Old Trafordu suv kvalitet je došao do izražaja.

U 59. minutu prodor Valensije, centrašut do Van Persija i akrobatski udarac Holanđanina sa osam metara, koji je iznenadio Lenoa i vratio Junajted u vođstvo.

Posle toga – rutina.

Dve brze kontre Junajteda i rutinske egzekucija Runija, koji se golom i asistencijom za Valensiju iskupio za prethodno ‘silovanje lopte’.

Omer Toprak je u samom finišu samo ublažio poraz Bajera. Ali, Mančester junajted je uspešno prebrodio izazov prve evropske utakmice bez Aleksa Fergusona još od davne 1985. godine. Za razliku od Hipije, Dejvid Mojes je upisao uspešan debi.

Iskustvo u evropskoj eliti se pokazalo kao presudno i u drugom meču Grupe A u kojem je Šahtjor na Anoeti savladao Real Sosijedad, otkrovenje ovosezonskih kvalifikacija, sa 0:2 (0:0). Međutim, daleko od toga da je igra Ukrajinaca bila toliko ubedljiva kao što se čini po rezultatu.

Sosijedad je, naime, od prvog minuta stisnuo goste iz Donjecka, ali kao da je trema vezala noge Karlosu Veli, Grizmanu, Seferoviću i družini, pa su mreže mirovale.

Mančester možda može da se toliko kocka. Četa Hagobea Arasatea ne.

Jedna greška Mikela Gonzalesa, Dario Srna je povukao brz napad, prošao po desnoj strani, ubacio loptu u srce kaznenog prostora, Daglas Kosta fenomenalno odložio loptu do Aleksa Tešeire, a ovaj iz prve natrčao na loptu i matirao Klaudija Brava za 1:0.

Tešeira je koban po Špance bio i u 87. minutu kada su mu domaćini ostavili previše prostora. Precizno plasirana lopta u suprotan ugao za konačnih 2:0 i vrednu lekciju za Real Sosijedad čiji su navijači ostavljeni da i posle sedme utakmice u eliti čekaju na prvu pobedu u Ligi šampiona.

Šahtjor je, pak, već četvrti put uzastopce među najboljima na Starom kontinentu, trener Mirčea Lučesku je i pre večerašnjeg susreta vodio ekipu na 181. utakmici na međunarodnoj sceni, čak 84. u Ligi šampiona (Arasate tek treću u Evropi), a Tešeira je timu iz Donjecka osigurao i 25. uzastopni meč (računajući sva takmičenja) u kojem su Ukrajinci postigli makar gol.

Iskustvo ne može da se kupi, a teško se i entuzijazmom nadoknađuje nedostatak istog. Iskustvo se stiče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online