Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.07.2013.
11:25
Vesti - M. FRANK A

Letnji kamp FSS: Druženje i ljubav prema otadžbini

Kampovi Fudbalskog Saveza Srbije postali su lepa navika srpske dece iz celog sveta, inju i završavaju se suzama, na početku zbog rastanka sa roditeljima, na kraju zbog rastanka sa novim drugarima.

Neko od njih će jednog dana zaigrati i za A reprezentaciju

Kampovi Fudbalskog saveza Srbije već su postali lepa, dobra navika dece širom Srbije, ali i iz svih krajeva sveta. Iz Australije, Amerike, Kanade, kao i Nemačke, Austrije, Švajcarske i drugih evropskih zemalja, ali i Beograđani, Čačani, deca iz Prokuplja, Apatina, Ivanjice, Knjaževca, Zaječara, Kruševca, Pirota, Bijeljine, Kotora...
 

Povratak u zavičaj
Petar Džodan ima 14 godina i u Staru Pazovu je stigao iz Austrije.
- Dolazim iz Insbruka i igram za Vaker, obično na poziciji krila, ali i po potrebi na poziciji beka. Inače, moji su baš iz Stare Pazove, gde mi živi baba - kaže ovaj talentovani dečak.

Ponovo su ovog leta, baš kao i pre godinu dana, odnosno zimus, u Sportski centar FSS, u Staroj Pazovi došli dečaci željni lopte, fudbalskih tajni, ali i iskrenog druženja.


U dve smene gotovo stotinu polaznika proći će rad instruktorske službe Fudbalskog saveza. Baš na terenima gde se pripremaju i njihove starije kolege, "A" reprezentativci Srbije, dečaci treniraju kako bi jednog dana došli u situaciju da ispune svoje snove. Dečaci su smešteni u Kući fudbala, u Staroj Pazovi, u hotelu sa četiri zvezdice, sve u sklopu fudbalskog kompleksa, gde treniraju na najmodernijim terenima.


Prva smena letnjeg kampa bila je od 13. do 19. jula za dečake uzrasta od 8 do 17 godina. Treninzi su se održavali pod vođstvom instruktora FSS-a Mihajla Jurasovića Miška.


- Letnji kamp je odlična prilika da se momci pre svega druže i upoznaju, ali ujedno i da pratimo igrače koji bi mogli da konkurišu za mlađe selekcije reprezentacije. Najbolji od polaznika dobiće pozivnicu na selektivni kamp FSS-a. Ovim pokazujemo na određeni način brigu o dečacima rođenim van Srbije, koji bi u budućnosti mogli da obuku nacionalni dres.


Trener Jurasović nada se da se među ovim mladim dijasporcima krije neki novi Neven Subotić ili Zdravko Kuzmanović.


Za "Vesti" su se ukratko predstavili neki od najboljih polaznika letnjeg kampa. Jedan od njih je 17-godišnji Zoran Nelkovski.


- Dolazim iz Berlina, igram na poziciji veznog igrača u ekipi Haleš Er, rodom sam iz Beograda, i ovo mi je treći put da sam ovde, mogu da kažem da sam prezadovoljan uslovima koji su nam pruženi - u dahu posle treninga priča Zoran.
 

Amerikance učimo fudbalu
Luka Milisavljević je rođeni Beograđanin koji je na kamp FSS doputovao iz Hjustona.
- Amerikanci baš ne znaju da igraju fudbal, ali hoće da uče od nas koji znamo. Zbog toga sam i tražio neki kamp da posetim tokom odmora u Srbiji i došao sam ovde - rekao nam je Luka. - Sve je, naravno, super. Kad se radi, radi se, ostalo je druženje i zabava.

Nelkovski je "veteran" kampova FSS s obzirom da je bio učesnik sva tri dosadašnja okupljanja.


- Uradiću sve što je do mene da jednog dana postanem "A" reprezentativac Srbije i da dođem u šansu da nosim njen dres, borim se pod njenom zastavom širom sveta. Ovde je sve kako se samo poželeti može: stručan rad, zanimljivi treninzi, druženje. Potpuno nam je ispunjeno vreme. Oduševljen sam - priznaje momak iz Berlina koji će uskoro postati deo jedne od najprestižnijih fudbalskih akademija Nemačke.


Zadovoljan je i Dejan Ilić iz Švajcarske.


- Imam 16 godina i igram na poziciji špica u ekipi Vulena, iz mesta Argau, poreklom sam iz Republike Srpske, iz Doboja. Jedva sam čekao da posetim "Marakanu" i da odgledam prvu Zvezdinu utakmicu u Evropi. Bio je sjajan ambijent protiv Islanđana.


Tu su i nešto mlađi igrač Andrej Lazarević:


- Dolazim iz Austrije, imam 14 godina i igram za ekipu Salcburga. Ovde sam prvi put i društvo je super, hrana i smeštaj su odlični, nadam se da će biti ponovo neki ovakav kamp.


Damjan Dostanić stigao je iz Roterdama.


- Tata je pronašao obaveštenje za kamp na internetu, predložio mi da dođem, ja sam naravno prihvatio.


Za stvaranje timskog duha, kako nam kažu polaznici kampa, bio je dovoljan prvi zajednički ručak i već je napravljena skladna družina koja se ne razdvaja.


- Koliko je za nas trenere izazov da tokom sedam dana uspemo da ostavimo fudbalska trag kod dečice toliko nas inspiriše i činjenica da imamo zadatak da uklopimo decu koja stižu iz najrazličitijih sredina, sa raznih podneblja i da njihove navike stavimo u službu kolektiva. Ne biste verovali koliko to dobro funkcioniše... Kampovi počinju i završavaju se suzama. Na početku zbog rastanka sa roditeljima, na kraju zbog rastanka sa drugarima. Radio sam čak i anketu, na kraju kampova, sa pitanjem ko želi da ostane još sedam dana na kampu. Odziv je uvek gotovo maksimalan - otkrio je Željko Dimitrić, trener-koordinator na kampu.


Druga smena Letnjeg kampa FSS biće održana od 3. do 9. avgusta...

Utorak 23.07.2013. 13:43
Još malo do nekog novog izdajnika vučića, neće imat ni gdje doć tad više više neće biti otadžbine...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online