Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.05.2013.
11:15
M. Stojiljković - Vesti A

NA DANAŠNJI DAN: Kako se Real provukao protiv Partizana u finalu Kupa šampiona!

Crno-beli su te 1966. godine isprašili prvake Francuske, Nemačke, Čehoslovačke i Engleske, ali su u odlučujućem meču u Briselu izgubili od Španaca sa 2:1, iako su u 55. minutu poveli golom Velibora Vasovića.

POVELI: Velibor Vasović dovodi crno-bele u vođstvo
 

Real Madrid predvođen Žozeom Murinjom na klupi i Kristijanom Ronaldom na terenu nije ove sezone uspeo da se plasirala u finale Lige šampiona, umesto njega 25. maja na londonskom Vembliju igraće Borusija iz Dortmunda sa našim Nevenom Subotićem u timu, a rival će im biti minhenski Bajern...
Tako je danas, a kako je bilo pre 47 godina?

Real Madrid - Partizan 2:1
Brisel, 11.maj.1966. Stadion: "Hejsel". Gledalca: 55.000. Sudija: Krejtlajn (Zapadna Nemačka).
Strelci: Amansio 70. i Serena u 76. minutu za Real, Vasović u 55. minutu za Partizan.
REAL MADRID: Arakuistain, Pačin, Sančis, Piri, De Felipe, Zoko, Serena, Amansio, Groso, Velaskez, Hento (kapiten). Trener: Miguel Munjoz.
PARTIZAN: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović (kapiten), Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer. Trener: Abdulah Gegić.

Tačno na današnji dan 1966. godine madridski "kralj" je posle nekoliko godina vratio evropsku krunu, ali uz dosta muka. Real Madrid je pobedio naš Partizan u finalu, koje je moglo da se završi mnogo srećnije po jugoslovenskog šampiona.
Ali krenimo redom...


Bila je to prilika za prvi veliki uspeh našeg klupskog fudbala. Ekipa Partizana, koju je s klupe predvodio Abdulah Gegić, od starta takmičenja delovala je izuzetno moćno i na putu do finala eliminisala prvake Francuske, Nemačke, čeholsovačke i - Engleske!


U prvom kolu su Milan Galić i Mustafa Hasanagić tadašnjeg francuskog šampiona, ekipu Nanta, ispratili iz Beograda sa dva gola u mreži (2:0), da bi u revanšu bilo nerešeno 2:2 (strelci Vladica Kovačević i Galić).
Slično se proveo i nemački prvak, Verder. Na stadionu Partizana bilo je ubedljivih 3:0 (Strelci Fahrudin Jusufi, Mustafa Hasanagić, Josip Pirmajer), u Bremenu utešnih 1:0 za Nemce.

VICEŠAMPIONI EVROPE: Nezaboravna generacija Partizana
  

Hento sa šest titula
Kapiten Reala je bio čuveni Fransisko Pako Hento, jedini fudbaler u istoriji koji je osvojio šest titula klupskog prvaka Evrope. Taj rekord teško će neko oboriti u skorije vreme. Hentu je danas 79 godina.

U četvrtfinalu crno-beli prave istorijski preokret. Posle 1:4 u Pragu (strelac Hasanagić), Sparta će u Beogradu doživeti "petardu" u jednoj od najboljih Partizanovih partija ikad odigranih u evro-takmičenjima. Kovačević i Hasanagić po dva puta i Velibor Vasović pogađali su mrežu čehoslovačkog šampiona - 5:0!


Polufinale donosi još jedan veliki trijumf Partizana, koji je takmičenje zaokružio bez primljenog gola u Beogradu! Žrtva je ovog puta bio slavni Mančester Junajted, koji će dve godine kasnije osvojiti svoju prvu titulu prvaka Evrope. "Crveni đavoli" su pred 37.000 gledalaca na stadionu JNA poraženi sa 2:0 golovima Hasanagića i Radoslava Bečejca. U revanšu na Old Trafordu engleski tim golom Nobija Stajlsa (ili autogolom Milutina Šoškića) dolazi do minimalne pobede, što mu nije bilo dovoljno za prolaz u finale.

Madriđani u finalu sa 11 Španaca!
Ono što je danas nezamislivo je da je Real Madrid tog 11. maja u finalu suprotstavio našem Partizanu tim sa 11 Španaca.

Ove sezone, u polufinalu protiv Borusije, imao je samo tri Španca u startnoj postavi.

Na završnu smotru u Brisel, Partizan nije stigao kao favorit samo iz razloga što je protivnik bio Real Madrid, petostruki prvak Evrope, koji je u polufinalu bio bolji od, u to vreme, nepobedivog Intera sa Faketijem i Macolom. Po svemu prikazanom crno-beli su imali realnu nadu da bi na kraju mogli da se dokopaju evropske krune. Najpre su Galić i Hasanagić propustili sjajne prilike u prvih 45 minuta, da bi san u jednom trenutku postao java, kad je Velibor Vasović na početku drugog poluvremenu matirao španskog golmana. Međutim, u rasponu od samo šest minuta, Real Madrid uspeva da preokrene rezultat, najpre Amansio Amaro vara Vasovića, zatim Fernando Serena pogađa sa preko 20 metara i posle velike borbe, osvaja svoju šestu šampionsku titulu.

NAJAVA PREOKRETA: Amansio je u 70. minutu izjednačio
 

Crno-belima je ostao žal, nikad ranije jedan istočnoevropski klub nije bio bliži evropskoj tituli.

Dve Zvezde prvaci Evrope - rumunska i srpska
Ono što tada nije uspelo Partizanu, uspeće 25 godina kasnije Crvenoj zvezdi, kad je 1991. u finalu u Bariju pobedila na penale francuski Olimpik iz Marseja i tako trijumfovala u poslednjem finalu Kupa šampiona, igranom po nokaut-sistemu.
Prethodno je rumunska Zvezda (Steaua) 1986. godine postala prva i uz beogradske crveno-bele jedina istočnoevropska ekipa na krovu Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online