Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.06.2012.
12:28
E.V. A

Nemačka je obećana zemlja

Krenuo je iz Zrenjanina i preko Beograda, Mančestera i Kelna i stigao do Moskve, svuda mu je bilo lepo, a u Nemačkoj najlepše.

Zoran "Bambi" Tošić

Čim se u Stokholmu završila turneja najboljih srpskih fudbalera, prva pod vođstvom novog selektora Siniše Mihajlovića, Zoran Tošić je dočekao priliku da "sleti" u svoj Zrenjanin. Takvi trenuci postaju sve ređi - da se obiđe kuća, roditelji, prijatelji... Sve su ređi, ali još dragoceniji. Zna to Zoran da ceni, zna i zbog čega. Celi sprat njegove kuće u tom banatskom gradu uveliko je "u funkciji" - igraonica, sa vodenim gradom za kćerke Inu i Ninu, naravno, pod komandom supruge Dijane.


"Porodica je oslonac, životni pokretač za svakog normalnog čoveka. Njih tri su uz mene u svakom momentu, što se kaže - u dobru i u zlu. Sve što radim, radim zbog porodice. Uloga oca je nešto toliko lepo, da rečima ne može da se opiše. Uz odrastanje starije kćerke Ine shvatio sam koliku odgovornost imam. Vreme provedeno s kćerkama učini da i neke neuspehe lagano zaboravim", ističe Tošić.


Tošići se uskoro sele iz Zrenjanina u Beograd i uglavnom će tamo boraviti kada su u Srbiji. Smatraju da će deca imati zanimljivije odrastanje u glavnom gradu, što ih, naravno, neće sasvim odvojiti od Zrenjanina.


"Zrenjanin će za mene, dok sam živ, ostati grad broj jedan. Tu su mi roditelji, brat, prijatelji. Lepo se osećam i volim da sam s njima, u mom gradu..."


Za Zrenjanin su vezani i Tošićevi fudbalski počeci.

"Odmah se videlo da će nešto biti od mene", pola u šali, a pola u zbilji će Zoran. "Kao klinac, igrao sam po ceo dan, fudbal i samo fudbal. Ne znam od koga sam nasledio talenat, jedini fudbaler u mojoj porodici bio je rođeni brat Darko. Sada se bavim poslom koji volim najviše na svetu i nijedna obaveza mi nije teška. Reprezentacija? Ne postoji veća čast koju fudbaler može da doživi. Divan je osećaj predstavljati svoju zemlju".


Kaže da ne bi uspeo u fudbalu da nije imao podršku roditelja i brata.
"Ne bih da se ponavljam, ali sam stvarno voleo fudbal više od svega i baš sam se trudio da istrajem. Bilo je uspona i padova. Teški su ovde uslovi za razvoj, loši su tereni. Iskren da budem, nisam neki karakter, ali što se fudbala tiče, tu sam totalno drugačiji. Sve činim da bih ostvario cilj, a moji su mi oduvek pomagali da istrajem.
Od Zrenjanina do Moskve, između toga Beograd, Mančester i Keln. Pet gradova, različita iskustva i drugačiji život. Svaki je doneo nova iskustva, a priče su, naravno, posebne".


"Beograd volim, godinu i po sam živeo u našem glavnom gradu, a to što ću tamo nastaviti da živim dovoljno govori. Mančester je totalno drugačiji, vrlo miran, ali vreme nam nije dozvoljavalo da se više posvetimo samo gradu i životu u njemu. Ipak, bio je to dobar period, iako žalim za propuštenom prilikom u Junajtedu. Keln je manji, ima oko milion stanovnika, sve je prelepo i na svom mestu. Tamo smo se moja porodica i ja najlepše osećali, jer smo imali dobro društvo, mnogo je naših ljudi u tom gradu. Nemačka je obećana zemlja, s obećanom ligom. Moskva je slična Beogradu, ali daleko veća i takođe je prepuna Srba. Rusi su sličnog mentaliteta i tamo se osećam kao kod kuće. U Moskvi se najčešće družim s Rahimićem, Markom Lomićem i Milošem Teodosićem. Obično smo u srpskom restoranu 'Botik Petra', gde se govori naš jezik i jedu pljeskavice... Mane Moskve su velike gužve i, naravno, teške zime".


Još ne razmišlja o tome šta i kako posle fudbala, zna samo da želi još dugo da igra. Ambicije u narednoj sezoni su jasne - da ga zaobiđu povrede i da odigra na visokom nivou. Ističe da je u godinama kada bi trebalo da igra najbolji fudbal, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Prioritet u životu su mu zdravlje i ljubav u porodici, jer ga to čini spokojnim. Svestan je da su sve ostale stvari prolazne...

"Stvari su 'lagane' za mene, kada, na primer, pošaljem Pepea 'po burek' i dam gol Kasiljasu pod prečku... Mnogo je to lepo, ali najčešće uživam u slobodnim danima. Pročitam novine, naše, ruske i strane, često sam na internetu. Posmatram kćerkice, šetam se s njima, kuliram uz piće i - ni o čemu ne razmišljam".

Biće sve pod kontrolom


Od septembra ćemo gledati potpuno drugačiji tim Srbije, s novim selektorom i starim ambicijama. Posle trećeg u nizu propuštenog Evropskog prvenstva bila bi prava tragedija za naš reprezentativni fudbal da se "orlovi" ne plasiraju na Mondijal u Brazilu 2014. A predstoji težak posao da se osvoji prvo mesto ili bar drugo za baraž. Utakmice protiv Španije, Francuske i Švedske pokazale su i neke dobre strane, ali nema sumnje da Mihajloviću i njegovom timu predstoji veliki rad.


"Nijedne kvalifikacije ne liče na prethodne. Imamo novog selektora, mlade igrače s nespornim kvalitetom. Minule tri utakmice su bile dovoljne da se utvrdi gde smo u ovom trenutku, isprobano je mnogo toga. Rekao bih da je to bio jedini cilj selektora. Čini mi se da smo protiv Švedske pokazali da možemo da pariramo i najjačima. Uveren sam da će sve biti pod kontrolom pred početak kvalifikacija".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 13:00
Toske care srecno u nastavku karijere .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online