Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.03.2012.
12:05
N. PETROVIĆ A

U Beogradu kao kod kuće

Tomasova supruga Biljana je Srpkinja iz Požarevca, koja odmalena živi u Švajcarskoj, a sad hoće da se skuće u srpskoj prestonici.

Tomas u našem Dopisništvu u društvu Radmila Mihajlovića

Tomas Dol u Beogradu i - Dopisništvu "Vesti". Nekadašnji nemački internacionalac, sada trener, došao nam je u goste u društvu sa Radmilom Mihajlovićem, nekadašnjim srpskim internacionalcem i jugoslovenskim reprezentatitvcem, koji je dobar deo fudbalske karijere proveo upravo u Nemačkoj.

Prva pomisao bila je da je u pitanju novo viđenje starih drugara, ali Dol odgovara na nepostavljeno pitanje:

"Radmila nisam video od 1995/96, više se ni tačno ne sećam, ali, eto, sad mi se baš dobro našao. Tada, pre petnaestak godina, bili smo zajedno, u frankfurtskom Ajntrahtu, samo što ja nisam nešto mnogo igrao, zbog povrede. Uskoro smo se rastali, a sada smo se ponovo sastali".


Tomas nije baš zbog Radmila došao u Beograd, nego zbog lepše polovine i ostvarenja njihovih, bračnih planova.

"Moja supruga Biljana je Srpkinja iz Požarevca, koja od svoje 11. godine živi u Švajcarskoj, u Sent Galenu. Venčali smo se 2010. u Cirihu, a sada hoćemo da kupimo stan u Beogradu. Radmilo mi pomaže u tome (Mihajlović ubacuje da su već našli "nešto" na Senjaku), a pošto bez fudbala ne možemo i od njega živimo, večeras idemo na utakmicu (Crvena zvezda - Smederevo)".

Dol možda to veče nije stekao pravu sliku o našem fudbalu jer je na "Marakani" bilo više od 40.000 gledalaca, ali je bar takva, nestvarna slika bila - lepa. Poželeo je da malo pogleda kako se igra i radi, međutim, to je već struka.


Ali, da se vratimo životnoj priči našeg gosta.

"Ovo sa Biljanom mi je treći brak. Prvi sam sklopio veoma mlad, ali takav je bio običaj sa boljim fudbalerima u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Režim je diktirao da se na te stvari, oko ličnog života i braka mnogo ne "troši", nego da se vrhunski sportisti sasvim posvete onome čime sa bave (prećutkujemo da je i kod nas bilo sličnih "primera"). Dobio sam iz tog braka jednu ćerku, a iz drugog, sa Italijankom, još jednu".


Veterani u stroju
Tomas Dol se sprema da sa veteranima, bivšim nemačkim reprezentativcima, uskoro ode do Tajlanda.
- Vrlo smo dobro organizovani, mi veterani često putujemo, igramo utakmice s našim vršnjacima iz drugih zemalja. Sećate se sigurno Ajltsa, Novotnog... I oni su u ekipi, biće nam lepo na Tajlandu.

Treća je obično sreća, ali sigurno je da je ozvaničenje veze sa Biljanom bilo gromoglasno i za pamćenje za Tomasa i njegovu familiju.

"Venčali smo se u Cirihu, ali smo nedelju dana pre tog imali pravi džumbus u Sent Galenu. Gosti Biljane i njene porodice, Srbi, došli su iz bliže i dalje okoline, a ja sam bio "usamljen" sa svojim najbližim. Samo ću vam reći da smo pet sati igrali kolo, ni posle toliko vremena ga nismo sasvim naučili, ali nismo mogli ni iz njega da izađemo. Kakvo iskustvo"!

Kad završe šta imaju u Beogradu, Tomas i Biljana će do Rima, pa do Londona, gde će mu još jedan stari drugar omogućiti da prati malo rad u Totenhemu.


"Volim stalno da učim, i u Rimu ću svratiti do Lacija, u kojem sam igrao nekoliko godina".


Poslednji Tomasov posao bio je u šampionu Saudijske Arabije, Al Hilalu, sa kojim se rastao 22. januara.

"Imam odande nekoliko ponuda, ali ne bih više da se vraćam u taj kraj", iskren je Tomas u projekciji bliske budućnosti.

"Gde god da sam bio, stalno me je vuklo da se što pre vratim u Nemačku. Tako i sada. Imao sam neke kombinacije sa berlinskom Hertom, ali je Oto Rehagel dobio taj posao. Ima vremena, ne žurim se, biće posla, sigurno".


Koliko god da ga vuče njegova Nemačka, Tomas Dol će sa Biljanom uskoro biti domaćin i u Srbiji, u Beogradu. Stan je već gotovo izabran, pa, do viđenja! 

Hamburg kao baza


Tomas Dol rođen je 1966. godine u Malkinu, tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Fudbalsku karijeru počeo je u lokalnom klubu, a onda prešao u Hanzu iz Rostoka, pa u Dinamo iz Berlina. Posle ujedinjenja Nemačke obukao je dres Hamburgera SV, a 1991. godine prešao je u rimski Lacio, gde je igrao tri sezone. Vratio se nakratko u Nemačku, u Ajntraht iz Frankfurta, pa nastavio 1996. u Bariju, da bi karijeru završio u Hamburgeru 2001. godine.


U HSV-u je počeo da radi kao trener drugog (dve sezone), a zatim i prvog tima, od 2004-07. Oprobao se zatim u Borusiji Dortmund, a prvi posao u inostranstvu Dol je dobio u turskom Genclerbirligiju. Prošle godine preuzeo je saudijski Al Hilal, sa kojim je nedavno raskinuo ugovor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online