Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.11.2011.
12:51
E. V. A

Realu dobar, Srbima nepoznat

I Srbin i Holanđanin - tako se deklariše talentovani ofanzivni vezista Heraklesa Marko Vejinović (21). Poreklom je s naših prostora, rodom iz Amsterdama, a odličnim igrama obezbedio je sebi mesto na listi želja mnogih fudbalskih velikana.

"Herakles mi je zvučao kao najbolja opcija" - Marko vejinović (desno)

Mogao je Marko Vejinović da krene drugim putem, da "poleti" za novcem i slavom, međutim, ovaj momak je poseban po tome što oduvek sam donosi odluke, a kada god se našao na raskrsnici, nikada nije odlazio prečicom.

Zato je svojevremeno odbio ponude Liverpula, Real Madrida i Parme. Hoće da ide stepenik po stepenik... Ka zvezdama.

Sama činjenica da se imena svih ovih klubova pominju u vezi s njim čini ga zanimljivim, a ni njegov put nije ništa manje interesantan... Prošao je najbolju fudbalsku školu u Evropi - Ajaksovu. Ali još kao školarac doneo je važnu odluku - da napusti velikana iz Amsterdama.

"U Ajaksovoj školi sam proveo sedam godina, u svim mlađim selekcijama bio sam standardan u ekipi. U nekom trenutku treneri su počeli da prave rotacije, menjaju mi pozicije... I tada sam uglavnom igrao, ali sam prešao u Utreht koji me je dugo tražio i insistirao da dođem. Odatle sam kasnije otišao u AZ", počeo je priču Marko Vejinović.


Odbio Liverpul


Pre nego što je stigao u Alkmar, imao je priliku da se preseli na Enfild. Malo ko bi odoleo petostrukom šampionu Evrope.


"Hteo me je Liverpul. Bio sam mlad i želeo sam da se prvo dokažem u Holandiji". kaže Marko.

Za prvi tim AZ Alkamara debitovao je sa 17 godina, i to u sezoni kada je sastav Luja van Gala postao šampion. Kao i na terenu i u životu preuzima odgovornost za svoje postupke. 

"AZ Alkmar je hteo da produžimo ugovor na četiri godine, a meni je bilo važno da igram".


Imao je 19 godina kada se našao pred trilemom. U stvari, tako je izgledalo samo na papiru jer Marko Vejinović je ponovo odbio "napad" giganta. Nije se polakomio.

"Tražilo me je nekoliko klubova - Herakles, Parma i Real Madrid, odnosno njegov B tim. Nisam hteo da idem u drugu ekipu, makar u pitanju bio i Real. Smatrao sam da treba da igram na velikoj sceni, da se dokažem i tim putem krenem na bolje. Zato sam tu ponudu odbio. Italijani nisu sastavili dobar ugovor, a Herakles mi je zvučao kao najbolja opcija. Došao je novi trener Verbek, poznat po forsiranju mladih igrača".


Nije lako odupreti se Liverpulu, Realu, Parmi... Naročito u adolescentskim godinama. Vejinović je to uspeo, a za to ima i argumente.

"Zapazio sam da većina igrača, koji su kao mladi otišli u velike klubove, nije napravila zapažene karijere, a ja želim da napravim upravo to".


Otac mu je iz okoline Zrenjanina, a majka iz Bosne. U Holandiju su došli pre 40 godina. Nije imao dilemu za koju reprezentaciju će igrati. Nastupao je za holandske selekcije do 17 i 19 godina, a nedavno je u prijateljskoj utakmici debitovao i za mladu reprezentaciju. Iz srpskog fudbala ga niko nije kontaktirao godinama. Zato nije imao izbora.


I Srbin i Holanđanin


Marko ističe da ima i srpski i holandski pasoš, kad ga upitate da li je Srbin ili Holanđanin, kao iz topa odgovora: "Oboje".


Iako je ceo život proveo u Holandiji, dobro govori srpski.


"Srpski sam učio odmalena, jer se njime služimo u kući".

"Ne mogu da idem negde gde me ne zovu", kaže Marko Vejinović.


Smatra da je Herakles odlična sredina za razvoj mladog igrača.

"Imamo dobar tim koji želi da igra fudbal, odnosno da se nadigrava, pa ne koristimo duge lopte. Klub je mali, ali familijaran".


Može da igra na više pozicija u veznom redu, a najdraže mu je mesto iza napadača.

"Volim da kontrolišem igru i da napadam".


Herakles je trenutno deseti na tabeli holandskog prvenstva.

"Prošlu sezonu smo završili na osmom mestu, a pretprošlu na šestom. Cilj nam je da ponovo budemo u gornjem delu tabele i domognemo se baraža za plasman u Ligu Evrope".


Njegov favorit za prvaka je PSV.
"Pred početak svakog prvenstva mislim da će PSV biti šampion. Prethodnih sezona je, kao po pravilu, loše startovao i nije uspevao da nadoknadi zaostatak s početka. Verujem da će posle tri godine pauze sada osvojiti titulu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online