Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.02.2011.
12:12
M. Stojiljković A

Ferguson: Neću napuderisane pudlice!

Treneri starog kova poput menadžera Mančester Junajteda nikako ne mogu da shvate zašto fudbaleri danas nose minđuše, igraju u roze kopačkama i imaju rolke oko vrata.

Mekarti i Ferguson

Jeste Aleks Ferguson trenerska legenda, srušio je brojne rekorde u svetskom i engleskom fudbalu, osvojio "brdo" trofeja i već 24 godine sedi na klupi jednog od najvećih klubova, Mančester Junajteda, ali da je staromodan, to jeste!


Poslednja u nizu opaski Ser Fergija vezana je za - rolke. Decembar, januar, februar... ove zime je opasno steglo, udario minus, a u Engleskoj se igra fudbal non-stop. Neki mečevi su odlagani zbog leda i hladnoće, ali to nije odgovorilo 69-godišnjeg Fergusona da našem Nemanji Vidiću i ostalim igračima Mančester Junajteda zabrani da igraju mečeve u rolkama. 

"Pravi sportisti ne nose takve stvari. To je za napuderisane pudlice", odbrusio je ljutito Ferguson.

Prethodno je ovaj Škot, zajedno sa nešto mlađim kolegom, 52-godišnjim Ircem Mikom Mekartijem iz Vulherhemptona, kritikovao i ostale pomodarske trendove na fudbalskim terenima Engleske, ali i ostalih svetskih liga.

"U naše vreme je sve bilo bolje, niko nije nosio minđuše, farbao kosu ili se tetovirao među fudbalerima. A suđenje? Mogao si protivnika da udariš sekirom, a da te ne isključe...", glasno komentariše Ferguson, a Mekarti primećuje još drastičnije razlike:


I Murinjo "tera modu"
Mlađi treneri, modernija shvatanja. Ili je možda Žoze Murinjo pošao onom - ako ne možeš da ih pobediš, a tim im se pridruži.

Tek slavni Portugalac je ove zime na nekoliko utakmica vodio Real Madrida sa rolkom oko vrata. I to u Španiji, gde nije tako hladno kao u Engleskoj, gde je nekad radio.
Šta će na ovo da kaže Ser Aleks Ferguson, koji ga je dosad toliko hvalio...

"Šta tek reći za kopačke? U moje vreme fudbaleri su igrali fudbal, a manekeni bili na pistama. A pogledajte sad? Niko više ne nosi crne kopačke"!


Mekarti je svojevremeno bio reprezentativac Republike Irske, kapiten...

"Koliko je mojih saigrača nosilo roze kopačke? Ili žute, bele? Niko, naravno. Odmah biste pomislili, ko da pobedi? Ova dvojica u roze kopačkama? Onaj u žutim će dati gol... Tako bi to bilo", kaže Mekarti i podseća da su nekada rukavice značile slabost, i da nije bilo fudbalera koji bi rizikovali da ih kolege zovu "zimogrožljivim babama".


Nisu samo Ferguson i Mekarti menadžeri starog kova, imaju mnogo istomišljenika u svetu fudbalu, ne samo među trenerima, ali svi oni su vremenom morali da se priviknu na novitete svesni da svako vreme nosi svoja obeležja. Mekarti ističe belu zastavu:

"Sve se promenilo i ja samo morao kao menadžer da se menjam. Ako neko želi da nosi rukavice ili roze kopačke, neka nose, samo neka igra bolje... Očigledno je da moderan fudbal više ne znači samo novu taktiku, moda je odavno istrčala na zeleni tepih, pardon pistu".

FIFA zabranjuje rolke?
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) planira da u martu, na sastanku u Kardifu, raspravlja o ovoj temi.
"Imaćemo debatu oko toga da li je opasno nositi rolku - potvrdio je portparol FIFA i pojasnio:


"Radi se o bezbednosnom pitanju: ako na primer igrač ide ka golu, a protivnik ga uhvati za rolku, to može predstavljati potencijalnu opasnost za njegov vrat.


FIFA je najavila još jednu tačku za debatu, a radi se boji helanki koje će fudbaleri ubuduće moći da nose.

 

Da se slučajno jednog dana ne pojavi neki fudbaler koji odluči da navuče, na primer, roze helanke?!

 

Životinje, baloni, video tehnologija
Pored rolki i helanki, FIFA će na sastanku u Kardifu raspravljati i o aktuelnoj temi, korišćenju savremene video tehnologije na gol-liniji, kao i nekim bizarnim situacijama: kako sudija treba da reaguje ako neka životinja uđe u teren i ometa igru, ili kad se pojavi neko strano telo, kao što je bio slučaj prošle sezone na meču između Sanderlenda i Liverpula (1:0), kad je veliki gumeni balon "asistirao" Darenu Bentu kod pobedonosnog gola!?
"Postoje mnoge nerazjašnjenje situacije u sadašnjem tekstu Pravila igre, pa sudije ne znaju kad i kako treba da reaguju. To moramo rešiti - kažu u FIFA.

 

Niklas Bendtner voli pink kopačke
Engleski mediji su primetili da danas više niko, ili gotovo niko, ne nosi klasične crne kopačke. One su završile u muzeju, a fudbaleri širom sveta su ih zamenili za one u žutoj, plavoj, crvenoj, zelenoj, zlatnoj ili beloj boji.
Danac Niklas Bendtner, među prvima je počeo da nosi kopačke - roze boje, ili ti pink. Bilo je to još 2008. godine. Često su mu se podsmevali protivnički navijača, ali ne zbog toga danas na nogama ovog fudbalera Arsenala dominira - narandžasta. Voli čovek jarke boje...

Iscrtani Ager
A šta tek reći za tetovaže. I to je odavno modni detalj mnogih sportista, ne samo fudbalera. Ali jedan momak iz Premijer lige ovih dana je izazvao posebnu pažnju. 

 

Reč je o Dancu Danijelu Ageru, koji je toliko iscrtan po telu da mu i bukvalno dres ne treba. Momak je na leđima iscrtao pravi film, o Vikinzima, kraljevima, starim grobljima i drugim mitološkim temama.


"On nikad ne korača sam", napisali su engleski mediji, aludirajući na "društvo", koje ima na leđima i himnu njegovog kluba Liverpula - Džou'll never njalk alone!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online