Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.07.2010.
08:00
Vestionline A

Debele žene lakše zatrudne!

Najnovijna istraživanja pokazuju da je broj neplaniranih trudnoća četiri puta veći među neudatim gojaznim ženama nego među njihovim vršnjakinjama prosečne telesne težine - uprkos činjenici da su bile mnogo manje seksualno alktivne u godini dana.

Ustanovljeno je da su preterano gojazne žene takođe manje spremne da prihvate savete za sprečavanje neželjene trudnoće kao i da koriste antibebi pilule.

Autori studije, nastale posle istraživanja, analizirali su seksualni život i ponašanje 12.364 žena i muškaraca u Francuskoj, starosnog doba između 18 i 69 godina, u 12-mesečnom periodu.


Među učesnicima anonimne ankete, 3.651 žena i 2.725 muškaraca imali su normalnu težinu ili indeks telesne mase(BMI) između 18.5 i 25, 1.010 žena i 1.488 muškaraca bili su gojazni(BMI između 25 i 30) dok je 411 žena i 350 muškaraca patilo od obesitasa(BMI iznad 30).


Rezultati su takođe pokazali da 30 odsto žena sa obesitasom u godini dana nije imalo seksualnog partnera, da su muškarci sa obesitasom u godini dana imali jedva jednu seksualnu partnerku i gotovo da su svi patili od erektilne disfunkcije.

U isto vreme, preterano gojazni muškarci imaju manje seksualnih partnera u 12-mesečnom periodu i mnogo ćešće nego muškarci normalne težine pate od erektilne disfunkcije i bolesti koje se prenose seksualnim odnosom.


Obesitas postaje jedna od najbrže narastajućih pandemija modernog doba ali se detalji njenog uticaja na seksualno zdravlje još uvek istražuju.


Profesorka Natali Bajos, direktorka istraživačkog sektora u Nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja u Parizu, predvodi opsežna istraživanja posledica koje na seksualni život i seksualno zdravlje u celini ima "obična" gojaznost ali i obesitas - posebno kad je reč o neželjenoj trudnoći, abortusi i nezadovoljavajućem seksualnom životu.


Međutim, seksualna disfunkcija, pokazalo je istraživanje, nije povezana sa BMI kod žena. Ipak, gotovo 30 odsto njih gotovo da nije tražilo savete za sprečavanje neželjene trudnoće niti je koristilo oralna sredstva za kontracepciju. One takođe gotovo da nisu prijavljivale neželjenu trudnoću.


Istraživači su došli i do jednog značajnog podatka: muškarci sa obesitasom mlađi od 30 godina izuzetno često su patili od infekcija koje se prenose seksualnim odnosom.


U isto vreme, žene sa obesitasom pet puta češće nego njihove "normalne" vršnjakinje seksualnog partnera nalaze preko interneta, najčešće i on pati od obesitasa i retko seks smatraju važnim za uravnoteženu životnu svakodnevicu.


Autori istraživanja, kako piše časopis Sajens, pretpostavljaju da životno okruženje i pritisak društva, nizak stepen samopoštovanja i zabrinutost zbog telesnog izgleda uveliko doprinose takvom shvatanju seksa.


Autori studije zaključuju da je značaj ovih istraživanja po javno zdravlje izuzetno važan. Oni tvrde: "Skala problema i magnituda efekata(posebno učetvorostručen rizik od neželjene trudnoće među ženama sa obesitasom) zahteva izuzetnu pažnju. Činjenično gledano, saveti i zdravstvena pažnja su imperativ jer je značajan deo populacije pregojazan ili već zahvaćen obesitasom pa je dramatično povećan i rizik - kad je reč o lošem stanju seksualnog zdravlja"...


U autorskom uvodniku za časopis Sajens, doktorka Sendi Goldbek-Vud, specijalista psihoseksualne medicine, ukazuje na dokaze koji potvrđuju da lekari imaju teškoće da sa pacijentima razgovaraju o problemima gojaznosti i veruje da klinički lekari moraju biti spremni da se pozabave ovom teškom temom koja ima tako važan uticaj na celokupno zdravlje i kvalitet života.


"Moramo mnogo više razumeti kako se osobe sa obesitasom osećaju kad je reč o njihovom seksualnom životu i šta izaziva njihovo ćesto čudno ponašanje i odnos prema okolini. Istraživanje upućuje i značajnu porodičnu poruku: obesitas može štetiti ne samo ukupnom zdravlju i dugovečnosti već i seksualnom životu. Na lekarima je da ne odustaju od bavljenja ovimn problemom - ma koliko težak bio" - savetuje doktorka Sendi Goldbek - Vud.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online