Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
18:06
Vestionline A

Sprečite karcinom grlića materice

U Srbiji godišnje umire 400 žena od karcinoma grlića materice. Kolposkopija, udružena sa drugim metodama ginekološkog pregleda, doprinosi ranom otkrivanju ove opake bolesti, poručuju ginekolozi iz Doma zdravlja "Dr Ristić."

Sastavni deo svakog sistematskog ginekološkog pregleda je kolposkopija. Ime je dobila po aparatu kojim se taj pregled obavlja, a koji se zove kolposkop.


To je, zapravo, mikroskop, tako konstruisan da se njime mogu pratiti promene na grliću materice (cervix uteri). Njegov značaj je upravo u tome što omogućava rano otkrivanje i lečenje promena na grliću materice. Taj značaj je još važniji ako je kolposkopski udružen sa citološkim pregledom (po Papanikolau), jer u 95% slučajeva sa sigurnošću otkriva karakter promena, koje bi mogle da dovedu do pojave karcinoma.

Ukoliko želite da obavite pregled grlića materice, ali i da saznate više o preventivi raka, posetite stranicu ginekološke služba Doma zdravlja Dr Ristić.

Kolposkop je binokularni (može se gledati sa oba oka) mikroskop, koji omogućava viđenje površine grlića materice. Stalno naglašavamo značaj ranog otkrivanja promena na grliću matrice, jer je karcinom grlića materice jedan od najrasprostranjenijih u ženskoj populaciji, pošto od njega godišnje umire do 400 žena u našoj državi. Tako veliki broj obolevanja i smrtnosti je rezultat neredovnih ginekoloških pregleda.


Posle obavljenog pregleda treba opisati nađeno stanje na grliću materice. Postoji strogo definisana kolposkopska terminologija: normalan kolposkopski nalaz, atipičan kolposkopski nalaz, sumnjiv nalaz, nezadovoljavajući nalaz, itd.


U slučaju nalaza na grliću materice, koji nije normalan, pristupa se drugim dijagnostičkim metodama, da bi se što pre došlo do konačne (tačne) dijegnoze, jer kolposkopija (često) nije dovoljna za postavljanje konačne dijagnoze, pošto ona locira promenu i okvirno je karakteriše.


Pošto je locirana, promenu koja je atipična treba konačno i detaljnije ispitati, i za to se služimo biopsijom. Biopsija je metoda kada se posebno konstruisanim instrumentom uzima uzorak tkiva, naravno pod kontrolom kolposkopa (ciljana biopsija) i šalje na histopatološki pregled. Taj pregled će dati konačan sud o prirodi promene i načinu njenog daljeg lečenja.

Srećom, poslednjih godina se pojavila vakcina protiv infekcije baš ovim ( i nekim drugim) tipovima virusa tako da se to smatra prekretnicom u sprečavanju oboljevanja od karcinoma grlića materice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online