Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
13:45
Vestionline A

Hrana koja umanjuje stres

Kad ste pod pritiskom, opasno blizu granice pucanja ili se jednostavno osećate jadno i depresivno, najbolje je da posegnete za odgovarajućom hranom koja dokazano umanjuje stres. Nekoliko kriški pomorandže, šaka badema ili sendvič od ćuretine čine čuda za naše raspoloženje

Pomorandže
Nemačko istraživanje pokazalo je da vitamin C smanjuje nivo stresa i vraća krvni pritisak u normalu nakon proživljene stresne situacije. Ali, vitamin C pruža i brojne druge blagodati, a između ostalih poznato je i da jača imunološki sistem.

Slatki krompir
Ova namirnica koja još nije pronašla mesto na našim jelovnicima ima značajne antistresne karakteristike. Slatki krompir zadovoljava naše potrebe za ugljenim hidratima i slatkišima koje posebno dolaze od izražaja u stresnim situacijama. Osim toga, krcate su betakarotenom i drugim vitaminima, kao i vlaknima koja pomažu telu da učinkovitije procesiraju ugljene hidrate.

Sušene marelice
Marelice su bogate magnezijumom koji ne samo da ublažava stres, već i opušta mišiće.

Bademi, pistaći i orasi

Bademi su prepuni vitamina B i E koji jačaju imunitet, a pistaći i orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Ćuretina

Ćureće meso sadrži aminokiselinu L-tryptophan koja pomaže u izlučivanju serotonina, hemikalije koja je zaslužna za dobro raspoloženje. L-tryptophan dokazano deluje umirujuće, tvrde naučnici.

Španać
Nedostatak magnezijuma može uzrokovati glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osećaj slabosti. Zbog toga se preporučuje što češće, a samo jedna šoljica ovog povrća zadovoljava 40 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.


Losos
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca. Istraživanja su pokazala da one sprečavaju i naglo izlučivanje hormona stresa - kortizola i adrenalina.

Avokado
Nezasićene masti i kalijum koji se nalaze u avokadu pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a naučnici se slažu da je jedan od najboljih načina za snižavanje krvnog pritiska upravo unos dovoljnih količina kalijuma u organizam. Kalijumom su takođe bogate banane.

Zeleno povrće
Brokula, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćni su izvori vitamina koji naša tela pune energijom u razdobljima stresa.

Vesti-online preporučuju: Osim povrća, za smanjenje stresa preporučujemo redovno vežbanje i više manjih porcija hrane tokom dana. Na taj način se održava stabilan nivo šećera u krvi.

Naime, kad nam padne nivo šećera, smanjuje se mentalna, fizička i emocionalna energija, a stres se povećava.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online